pre-hingst

För en tid sedan skrev jag ner lite tankar i bloggen om att våga släppa på kontrollen.

Det var många som läste den och jag har fått en del mail och önskemål om att utveckla tankarna vidare.

Som jag skrivit tidigare tar jag med mig mycket från ridningen in i hundträningen. Sättet att tänka för att få fram sin hästs full potential är väldigt likt sättet att tänka hundträning.

05_ec_vangrunsven_salinero_7838

Men lika viktigt som att få fram sin hästs/hunds potential är att få fram sin egen. Precis som våra fyrbenta vänner, fungerar vi tvåbenta olika. Vi tänker inte på samma sätt, vi har olika personligheter och värderar saker olika. Att lära känna sig själv och våga göra “sin” grej är viktigt.

Jag tror mycket på tesen frihet under ansvar. Att man får utrymme att blomma utifrån sin egen förmåga och person, fast inom vissa ramar. Jag hade t e x blivit skogstokig om någon gick och kollade upp och talade om för mig exakt vad jag fick och inte fick göra på mitt jobb på hudvårdskliniken. Jag – som i mig själv är en rätt företagsam, fritänkande, kreativ person – skulle känna mig begränsad och tycka jobbet vore trist och inskränkt. Och definitivt inte göra något bra arbete.

Som tur är har vi på kliniken delat upp våra arbetsuppgifter så vi alla får göra det vi är bäst på, och har störst potential för. Vi kan visserligen diskutera kring vissa saker, men ingen lägger sig i den andras jobb. Kanske är det därför jag aldrig upplevt en konflikt sedan jag började där 2004. Och då ska tilläggas att det bara är kvinnor som jobbar på kliniken… 😉

På samma sätt vill jag att min hund ska få blomma utifrån hans personlighet och förmåga. Det betyder att jag låter honom vara den han är, i stället för att hela tiden begränsa och kontrollera. Jag vill att han ska känna att jag litar på honom och accepterar honom som han är – inom vissa ramar.

2

Det innebär inte att han får göra precis som han vill. Då det gäller vissa saker är jag 100% konsekvent, men har efterhand kommit fram till att Tarzan fungerar dåligt då han känner sig “låst”. Precis som jag själv gör. Så därför har jag lätt att förstå honom.

Jag tror inte hundar har förmåga att ta ansvar på det sätt vi menar. Däremot tror jag vi kan få dom förstå att de får visst utrymme så länge de håller sig till spelreglerna. Och det är den tanken jag vill plantera i huvudet på honom.

Man växer som individ då man känner att man har någons förtroende. Då någon är nöjd med ens arbete och ger en självförtroende att våga utvecklas vidare. Det gäller både djur och människor. Och det blir sååå mycket roligare att leva och jobba när man får vara den man är. 🙂

Happy new year-2 (1)