Jag skulle ljuga om jag skrev att det inte spelar någon som helst roll…

20991_10152688252211927_722688664872317809_n

Lite ledsamt känns det då jag inser att vi med största sannolikhet inte kommer kvala in till årets lydnads-SM, vilket skulle ha blivit vårt första.

Vi har ett snitt på 296 poäng, och om jag räknat rätt innebär det att man då har ett medel på 9,25 på varje enskilt moment – koeff inräkande. I min värld är det höga poäng. Men uppenbarligen inte tillräckligt höga.

Kvaltiden har ännu inte gått ut men tyvärr har jag ingen möjlighet att starta på fler tävlingar innan den 25 maj. Och ska jag vara helt ärlig så trodde jag inte det skulle behövas. Jag trodde i mitt stilla sinne att poängen skulle räcka. Stupid me!

På årets SM har man beslutat att skära ner antalet deltagande från 60 till 50. Bra tycker vissa, mindre bra tycker andra. Jag tillhör den senare skaran. Inte bara för egen del, utan mest för jag tror det missgynnar rekrytering och breddning av antalet lydnadsekipage i Sverige.

För att få en stabil och bra topp måste man ha en stabil och bra bredd att ”plocka” från. Nya ekipage som väljer att satsa på lydnad framför andra grenar. Och det är alltid lättare om man har en morot, vilket jag tror SM är för många.

Jag har inte ett dugg svårt att varken erkänna eller inse att det finns många duktiga ekipage som presterar högre och stabilare än vi. Kanske vi om några år kan närma oss den nivån. Men i år kommer vi förmodligen inte att tillhöra ett av Sveriges 50 bästa ekipage som får starta på SM.

Jag skulle ljuga om jag skrev att det inte spelar någon som helst roll och att jag inte är minsta besviken, men försöker peppa mig och tänka att vi har flera SM framför oss. Men det hjälper inte riktigt…i alla fall inte just i dag.

18 reaktioner på ”Jag skulle ljuga om jag skrev att det inte spelar någon som helst roll…”

 1. ”it ain’t over until the fat lady sings” 😉 De brukar ju falla bort ngr av de som ligger bland toppen. Ta nu inte ut för mkt ”skit” i förskott 🙂 Kram (P.s Fast lite synd är det ju att du inte kan tävla mer… nu har vi ju flera tävlingar som går inom de närmsta veckorna i vårt distrikt)

  1. Det är sant. 🙂 Samtidigt är det inte bara för egen del jag skrev inlägget, utan det är så många andra ekipage som är verkligt duktiga men som inte heller ligger på kvalplats. Vi får hoppas att dom har möjlighet att göra några tävlingar till och kvala in bland de 50 bästa. Själv har jag tyvärr ingen möjlighet…

   Jag skulle verkligen bli glad om kvalsystemet ändrades för jag tror alla skulle tjäna på det.

   Tack för pepp! 🙂

   1. Ja, jag håller med… Det är många duktiga som ligger utanför de bästa 50… Hoppas verkligen att de tänker om & gör så fler har möjlighet att delta på SM! Det är ju flera av de som kommit in som reserver de senare åren som hamnat bland top 15 de senaste åren. Håller i alla fall tummarna att ni kommer med 🙂 Kram!

 2. Det är en mycket trist utveckling – och det måste åtgärdas på systemnivå…. Det måste skapas mycket bättre förutsättningar för likvärdig bedömning runt om i landet och reglerna för hur man kvalar måste förändras… Jag hoppas innerligt att ni kommer med. Det finns få ekipage som är så bra som ni….. Det finns med säkerhet inte 50 ekipage som är bättre än ni är!

  1. Tack fina du! Ja jag tror man skulle behöva tänka över kvalsystemet för att få det mer rättvist och ge fler chansen att tävla. Tror det skulle gynna alla!

   Det finns många som är bättre än vi Sharon, ha ha. Och det har jag inga problem med. Men tack för att du tror på oss. Jag tror på er. <3

 3. En annan tävlande

  Jag förstår till fullo din besvikelse även om jag tror det finns goda chanser att du kommer med som reserv. Men det är inte det som är dilemmat…..dilemmat är att man med så höga snittpoäng inte ska behöva en reservplats. Man ska självklart ha en ordinarie!!! Det är inte de tävlandes ”fel” att det blivit så här snett och jag tycker heller inte det är domarnas även om det skiljer väldigt mycket i bedömningen runt om i landet. Det är systemet i sig som gör att uttagningen till sm blir väldigt orättvis. Gör som i Finland…det är väl ingen slump att dom dominerar lydnaden på alla mästerskap. Jag håller tummarna att du och flera andra duktiga ekipage som ännu inte kvalat in på 50topp listan kommer med på årets sm. Väldigt trist annars.

  1. Klockrent!

   Det är definitivt inte de tävlandes fel och jag är helt övertygad om att de som kvalar är värda en plats på SM! Och inte heller är det domarnas fel för alla har ”sin skala” och lydnad är en bedömningssport.

   Så just därför är det viktigt att man ser till att ha ett system som ändå gör det så rättvist som möjligt för de som väljer att tävla lydnad och satsa på SM.

   Tack för kloka ord (och hållna tummar!) 😉 Och stort lycka till själv på SM!! 🙂

 4. Hur många är det som tävlar elitlydnad? Hur många procent av dem är vettigt att ha med på SM? Hur får man SM att gå runt på färre deltagare och hur länge är rimligt att hålla på om dagarna, hur många domare behövs?

  Lite funderingar från en SM-arrangör (dock inte lydnad).

 5. Jag har ingen aning om hur många som tävlar elitlydnad. Inte heller har jag någon uppfattning om hur stor procent det är länpligt att ha med. Det är stor variation i de nordiska länderna… Hur går era tankar inom agilityn?

 6. Det är intressant att det 2014 var fyra stycken med snitt över 300. I år är det 21 st hittills. Frågan är om vi helt enkelt fått så många fler duktiga ekipage (för det vore ju den roligaste anledningen!) eller vad som annars ändrat sig sedan i fjol.

  Fortsätter utvecklingen såhär så behövs troligen en ändring av reglerna till SM.

 7. Måste också lägga till att det gick under 290 vid placering 33 på årsbästalistan förra året, medans det är på plats 69 inför SM-kvalet i år. Det är en mer än det dubbla antalet över 290 poäng!

  1. Tack Charlie, intressant att få ta del av. 🙂 Hade ingen aning om skillnaden från förra året och givetvis undrar man hur det kan skilja så mycket. Hoppas som du att det beror på att vi fått flera duktiga ekipage. Oavsett orsaken känns en förändring av SM-kvalet som en bra början till ett mer rättvist system.

 8. Räkna med att du har kommit med -det enda negativa som kan komma ur det är att du har varit glad och förberett dig väl i onödan! Jag håller tummarna för er – och instämmer helt i att kvalreglerna bör ändras. (Bedömningen är väldigt varierande och även tävlingsuppläggen.) Kanske placeringspoäng likt vallningen, eller bästa snitt av 5 istället för av 3, så blir märkliga bedömningar inte lika avgörande.
  Lycka till på SM:et!!:-)

  1. Du har så rätt Jenny! Det är aldrig fel att ta ut glädjen i förskott… 😉 Hoppas få möjlighet att starta – detta år eller nästa – tillsammans med dig och Pingu. (Ja och några till lär det väl bli förstås…;))
   Tack för pepp!! 🙂

 9. Agility har ett helt annat system, det är ju en konkurrenssport, men just när det gäller kval till SM går inte själva kvalet på konkurrens, även om kvalresultaten gör det. 10% av startfältet får en ”SM-pinne” och när man har åtta pinnar (4 ag, 4 hopp) är man kvalad, så man vet exakt när man kvalas. Det gör dock att vi har stora startfält, mer än 500 startande som ska köra två lopp var. Det går ju lite fortare än lydnad. Och kräver färre domare (vi har fem, tre som dömer och två överdomare). Det gör ju att man får ekonomi i det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top