Bygg rätt vägar i hjärnsystemet!

fat-brain

Varje tanke du tänker bildar mönster i hjärnan.

En nervimpuls överförs från en nervcell till en annan och en slags passage bildas. Om du tänker samma tanke ofta så kommer avståndet mellan de nervcellerna att minska för göra passagen enklare. Och sannolikheten att den aktuella tanken upprepas ökar i och med att passagen blir lättare och lättare att finna.

Man kan säga att dina tankar formar din hjärna. Det kan ju vara bra i visa fall, i synnerhet då dina tankar är positiva och konstruktiva.

Men om du vid upprepande tillfällen tanker samma negativa tankar så blir din hjärna “expert” på just dom tankarna. Den hittar kopplingen snabbt och passagen mellan nervcellerna går kvickare och kvickare.

Kan man göra om kopplingar och passager som blivit fel?

Japp! Det kan man. Även om det tar lite längre tid än om man börjar från scratch. Det tar ju nästan alltid längre tid att lära om än att lära in…

Lite på samma sätt tänker jag då det gäller hundträning. Får hunden göra samma fel många gånger utan att vi hjälper den att hitta rätt tanke så bildas “felkopplingar” i hjärnan – även om vi aldrig någonsin belönar felen.

Av den anledningen är jag i bland lite “feg” att prova något som jag inte riktigt tror på. “Man kan ju alltid prova några gånger. Det är ju inte hela världen om det blir fel” är några av de vanligaste argument man får höra.

Nej, det är aldrig farligt att prova. Men jag har märkt hur otroligt snabbt ett felbeteende kan slå rot i skallen på min hund, och det trots att jag inte förstärkt det.

Med det inte sagt att jag aldrig vågar utmana mig och min hund och kliva ur den berömda komfortzonen. Jag har med tiden blivit riktigt bra på det faktiskt. Speciellt om man jämför med hur dålig jag varit på det tidigare… 😉

Men för att återgå till hjärnan och dess kopplingar och passager. Jag vill att min hjärna ska ha lätt att hitta bra tankar som i sin tur leder till trevliga känslor. Jag vill att den snabbt hittar typ humor, energi, tacksamhet, förståelse och även lite positiv jävlar anamma mellan varven.

Därför tränar jag den genom att tänka sådana tankar. Ofta!

Och om någon lite tråktanke försöker smyga sig in vägsystemet (för det gör dom ju givetvis mellan varven) så vill jag att min hjärna ska säga:

Stopp! Det här är Humorvägen. Och den är avstängd för tråktrafik! Om du ska fram till Tråkgatan måste du ta omvägen runt blodomloppet och vidare mot tarmsystemet. Och då inser du säkert att det ändå kommer skita sig på slutet!!! 🙂 🙂 🙂

4 reaktioner på ”Bygg rätt vägar i hjärnsystemet!”

  1. Himla bra!! Underbart skrivet med en perfekt slutkläm. ? tusen tack Helene. Jag har delat det på Facebook. Kram och trevlig helg!!

  2. Helene Håkansson

    Såå bra 🙂 och så användbart 🙂 hjärnan är ju ett kapitel för sig själv !! 😉 så d gäller att vara klurig 😉 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top