Clinic med Maria Brandel ”Från valp till stjärna”

IMG_2685

Vi har varit på clinic/workshop med tema ”Från valp till stjärna” med Maria Brandel. Clinicen arrangerades av Klickerförlaget och riktades i första hand till instruktörer, men givetvis har alla som tränar hund glädje och nytta av Marias tankar om bra grundträning och förberedande lekövningar.

Många intresserade var på plats i Kungsörshallen för att lyssna på Maria och få ställa frågor, både gällande sin egen träning men kanske framförallt hur man tänker som instruktör då man stöter på olika hundpersonligheter (och förarpersonligheter).

En stor del av clinicen handlade om den viktiga lek- och belöningsutvecklingen som ligger till grund för ett bra och kul samarbete med hunden. Hur jobbar man med svår- respektive lättbelönande hundar? Hur använder man belöningarna för att skapa rätt sinnesstämning hos hunden? Hunden som är het på sina belöningar behöver regler och ramar kring lek och belöning, medan den mer svårbelönade hunden gärna får stjäla belöningar ur fickan och vara lite mer ”brötig” . Med de lite mer svårflirtade hundarna får man använda sin fantasi, testa sig fram och bygga upp ett lekintresse genom korta pass och se till att sluta leka innan hunden hinner tröttna.

Hon talade också om vikten av engagemang hos hunden och hur man som förare ser till att skapa rätt träningstanke hos den genom korta koncentrerade pass med 100% fokus, för att sedan pausa. Har man lyckats få hunden att tänka samarbete innan man börjar träna teknik så blir den fortsatta träningen så mycket lättare och roligare.

De lekövningar hon jobbar med är alla på något sätt förberedande för den kommande momentträningen. Det handlar om övningar för följsamhet och fokus, stadga, tempo, jobba ut och mot föraren och kunna apportera (gripa, hålla, bära).

Maria påpekade också vikten att att hjälpa hunden innan det blir fel, om man väljer att jobba med hjälper. Inte låta hunden göra fel först för att i det läget hjälpa den. Viktigt är att inte fastna i att hunden bara kan utföra uppgiften om vi hjälper den, utan att ha en bra strategi för hur man ganska snabbt kan jobba bort sin hjälp.

Hon visade också lite olika grundövningar med den lilla valpen men även med de lite äldre hundarna. Alla övningar finns presenterade i boken ”Från valp till stjärna” och till boken följer också en studieplan/checklista som gör att man har lätt att checka av de olika delarna i övningarna – både som instruktör och elev. Jag tycker boken är väldigt lätt att följa och det finns en himla massa bra och konkreta övningar som passar alla typer av hundar.

Clinicen avslutades med prat om den förberedande tävlingsträningen, och lite om hur man kan träna uthållighet på ett tävlingsmässigt sätt utan att man behöver kedja en massa moment. Och det var lite kul eftersom jag själv var på gång att blogga om just detta.  Mer om ämnet uthållighetsträning kommer inom kort på min blogg. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top