Del 3. Fritt följ – hur kvalitetssäkrar man det?

Susann Wastensson och jag har känt varandra sedan vi var tonåringar, men då var det mest hennes syster och jag som umgicks eftersom vi hade häst i samma stall. Susann var redan då intresserad av hundar och hundträning och den passionen har hållt i sig under åren. Hon har tidigare varit med i svenska lydnadslandslaget med sin härliga bc Fonzie och även om lydnaden fortfarande ligger henne varmt om hjärtat så är det heelwork to music som är prio ett just nu.

Förutom att Susann är en fantastisk person som tar sig fram i livet med en enorm portion envishet och jävlar anamma i kombination med ödmjukhet och vänlighet så är hon en fena på att få fram snygga fria följ på sina hundar. De går liksom inte – de dansar fram på ett sätt så man blir alldeles lycklig när man ser dem. I ett tidigare blogginlägg gjorde jag en intervju med Susann tillsammans med en film på hennes dåvarande fyra helt olika hundar i momentet fritt följ.

Så självklart vill jag även denna gång passa på att fråga henne hur hon gör för att kvalitetssäkra momentet.

1. Hur gör du för att behålla kvalitén i fria följet år efter år?  

Sting är ju så högtempererad och energisk så energi behöver jag inte träna med honom. Jag ”leker” mycket ff , så som jag gjorde vid inlärning. Det håller uppe glädjen. Lexie (som var en betydligt mer lågtempererad hund än Sting) hade ett rätt dåligt ff när hon var ung, men blev bara bättre och bättre ju äldre hon blev. Det berodde på att hon blev tryggare och gladare i momentet och med att jag ”lekte” fritt följ väldigt mkt med henne. 
Jag tycker även att positionen har hållt rätt bra över tid men med Sting har jag just nu lite problem med backandet, känner att han går för långt bak så där måste jag jobba för att få honom tillbaks i rätt position. Sen kan ju Htm göra att hunden smiter in i fel position ibland. T e x när man gör helt om så snurrar Sting och kommer snyggt in på höger sida. 😉 Men där får jag ta och tänka till lite på hur jag rör mig. Är ju så himla viktigt hur jag gör med kroppen.  
 

2. Vad tror du är det största misstaget man som förare gör då man tränar fritt följ?

Tror att man tränar mer teknik än känsla. Gör det kanske lite svårt och petigt för hunden som i sin tur blir frustrerad och osäker på vad den ska göra och var den ska vara. 

 
Mer om Susanns tankar kan du höra i intervjun (varning för dålig filmkkvalité och dåligt ljud) och även kika på filmen i länken nedan. Själv älskar jag energin och looken på samtliga hundar – och inte minst Susanns egen. <3
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top