En riktig feel good-dag!

Tävlingslydnad i all ära men det finns annat man kan göra tillsammans med sin hund som ger massa energi och en härlig känsla av samhörighet – både med sin fyrbenta vän och de tvåbenta man får förmånen att dela upplevelserna med.

Vad sägs om fem-kamp i form av:

-Fyra valfria lydnadsmoment i den klass man tävlar i

-1 km löpning på tid med hund i dragsele

– ”Terrängagility”

– Uppletande (flest föremål på 4 minuter)

– Hundkapplöpning (en hund i taget, ca 250 m)

Ett av ”mina” gäng som kommer hit för träning brukar varje år ordna någon kul aktivitet hos en av deltagarna som bor på en gård några mil härifrån. Det är från början ett ryttargäng, men de tränar och tävlar även lydnad och bruks med sina hundar. Jag har haft äran att känna dem i över fem år och det är verkligen kul att följa deras framsteg, både på och utanför tävlingsplanen.

I år var temat fem-kamp och det var så jäkla kul!!!

Vi var sju tävlande och mycket stod på spel. Denna ”tävling” var så speciellt att några t o m tagit ut en semesterdag för att få chansen att vara med. 🙂 Förutom äran fanns bl a priser som presentkort på massage, en flaska Moet, presentkort i en blomsterhandel, hudvårdsprodukter, en rådjurssadel och massa hemgjord marmelad och sylt. Inget dåligt prisbord!

Dagen började med fyra valfria lydnadsmoment i den klass man tävlar i. Övriga deltagare bedömde utförandet vilket gjorde att man verkligen blev granskad i sömmarna, he he. Jag valde inkallning, dirigeringsapportering, runda och vittring och fick snittbetygen 9, 10, 9, 10 av mina hårt granskande medtävlare, vilket gav Trasan och mig en ledning efter första grenen.

Sedan väntade 1 km löpning med hund i dragsele. Jag tänkte att här får man vara taktisk. 1 km är inte så långt i sig, men tillräckligt långt för att man (läs jag) inte skulle orka springa för fullt hela tiden. Så min plan var att gå ut lugnt och öka på slutet om det fanns krafter kvar.

Jag hade dessvärre inte förankrat planen till min svartvita löparpartner.

Det där med att gå ut lugnt ligger inte för Trasan och när han väl fattade att det var race som gällde satte han så´n jädra fart att jag stod på öronen! Men nu var det ju tävling och då har man inte tid att känna efter om det gör ont någonstans. Jag var snabbt (nåja) uppe på fötter och resten av sträckan försökte jag hålla Trasan hyfsat lugn för att undvika fler fall. Man kan nog säga att det var han som gjorde jobbet och jag hängde liksom bara med och försökte bromsa… 😉

Trots Trasans superinsats blev vi ”bara” tvåa och Helen vann ganska överlägset. Hon är förvisso femton år yngre än jag och har tävlat i orientering så det kändes ändå rätt okej. 😉

Vissa är mer slutkörda än andra… 😉

Efter löpningen vankades det fika och korvgrillning. Tänk vad allt smakar extra gott när man är utomhus med goa vänner!

Tredje grenen var ”terrängagility”. Man hade byggt en bana i skogen med stockar, bildäck, en tunnel av grenar, slalom mellan träd mm och den gick givetvis på tid. Svinkul tyckte Trasan! Här var det dessvärre ingen jättefördel av att ha en snabb hund om man samtidigt inte hann med rätt handling… Vi missade på både slalom och bildäcken vilket kostade onödig tid. En fjärdeplats blev det till slut.

Fjärde grenen var uppletande. Flest föremål på fyra minuter vann. Trasan hittade fem föremål och vi hamnade på delad andra plats. Inte så illa av en lydnadshund! 😉

Sista grenen var hundkapplöping – fast en hund i taget. Här var Trasan rätt överlägsen och vann med marginal.

Placeringarna 1, 2, 4, 2, 1 räckte till en total andraplats. Vann gjorde mycket välförtjänt Helen med sin fina schäfer Athena.

Efter tävlingen bjöd man på en trerättersmiddag med hemlagad sparrissoppa, rådjursgryta (gudomligt god!) och chokladmousse till dessert. En riktig feelgood-dag som jag kommer leva på länge. Tack för att jag får förmånen att vara med på era härliga upptåg!

Och tack Tarzan för att du är en sådan underbar och rolig teamkompis som går all in – oavsett vad uppgiften består av. I love you man!

En sak är säker, en energiboost av det här slaget föder massa inspiration och nu är jag sugen på att anordna en liknande femkamp, fast med vissa andra inslag. Kanske jag får med mig träningskompisarna på idén så vi kan hjälpas åt att arrangera det hela. Forts följer…

Bilder från dagen kommer förhoppningsvis framöver.

 

3 reaktioner på ”En riktig feel good-dag!”

  1. Vilken dag vi hade! Det gör vi om. ? Trasan var grym. Hade bara matten hans varit lite snabbare hade ni vinnit rubbet. Träna på! ? Kram

  2. Heléne Lindström

    Inte lätt att han en bromskloss till matte. Jag kommer träna stenhårt till nästa år…då jäklar! Grattis än en gång. Ni var värdiga vinnare! 🙂
    Kram H

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top