Foto: Elin Åström

Negativa provsvar är positiva!

Fick ett besked som gjorde att några tårar trillade ner för kinden. Av lättnad!!! 🙂

Veterinären ringde och meddelade svaret på senaste provtagningen, och TARZAN ÄR ÄNTLIGEN FRI FRÅN LUNGPARASITER!!! En gigantisk sten har fallit från mitt hjärta. 

Hela den här  jäkla våren – från december då vi upptäckte lungparasiterna – har jag pendlat mellan hopp och förtvivlan. Han har gått igenom fyra olika avmaskningsprogram, och nu verkar det äntligen som att maskjäklarna gett upp! Nya prover ska för säkerhets skull tas om en månad, i och med att parasiterna kan ”ligga i träda” periodvis och då upptäcker man dom inte i träckprovet. Tillsvidare får vi förutsätta att dom är borta.

Trasan som vanligtvis har väldigt god andedräkt luktar just nu för jäkligt ur munnen. Fick förklaringen att det är masklik!! i förruttnelseprocess som kroppen nu får ta hand om. Vi väntar lite med att pussas…

Dålig syreupptagningsförmåga

Tyvärr är hans lungkapacitet fortfarande nedsatt, vilket innebär att lungor och hjärta får jobba hårdare för att syresätta kroppen. Den inflammation som masken orsakat i lungor och luftvägar har givit förändringar i lungvävnaden. Veterinären var inte helt säker på att han kommer få tillbaka 100% lungkapacitet igen, men jag kommer successivt bygga upp hans kondition – som just nu är väldigt dålig av förklarliga skäl – och ge killen så bra förutsättningar som möjligt för att han och hans lungor ska fungera på topp igen.

Vi avstår Lydnads-SM i år…

Det känns skitjobbigt att skriva detta, men efter massa tankar fram och tillbaka har jag nu slutligen fattat beslutet att avsäga mig min plats på Lydnads-SM om två veckor. Han är helt enkelt alltför nedsatt både i kondition och immunförsvar, och det är alldeles för kort tid kvar. Jag tror inte att han skulle orka en hel SM-helg, varken mentalt eller fysiskt, fast han skulle garanterat gå in och ge järnet. Vilket är en del av problemet med honom – samtidigt som det är en fantstisk egenskap som jag älskar! 

Jag kommer i stället satsa på att vi är fit for fight i slutet av sommaren, och hinner då i lugn och ro bygga upp honom på alla plan.

Även om det är ett tråkigt beslut är det ändå skönt att till sist ha fattat ett. Det känns också bra i magen att veta beslutet grundar sig på Tarzans bästa och inte på mitt eget… Jag får istället glädjas åt att nu  ha en hund – fri från lungmask – som kan börja träna och springa lös igen. Och det kommer ju flera SM… 😉

Tack alla ni som hört av er (vänner och andra som jag inte känner) som tagit reda på information om lungparasiter, berättat om era erfarenheter och försökt hjälpa till på olika sätt. Jag slutar aldrig förvånas över hundvärldens alla vänliga, engagerade och stöttande människor! Ni är fantastiska! <3

Vi tar nya tag och kommer igen! 🙂
Foto: Susanne Buzellas