Fokus i uppställningar och momentavslut

På talanglägret visade Maria en film på ett snyggt lydnadsprogram av ett ekipage i klass 1. En av flera saker som gjorde programmet tilltalande för såväl domare som publik var uppställningarna inför varje nytt moment samt ingång/avslut efter momentet. Hunden sökte snabbt en korrekt position vid sidan och hade full fokus. Det såg väldigt proffsigt ut.

Hur vill man att en snygg uppställning ska se ut? Själv vill jag gärna att vi ställer upp tillsammans, dvs de sista stegen fram till startpunkten ska ske med full fokus från hunden där tanken är att vänta, lyssna och ta emot information från mig inför kommande moment. I samma stund som jag sätter ner mitt vänsterben och stannar vill jag att hunden slår ner rumpan bredvid, vilket innebär att den måste vara i korrekt position innan halten. Med Tarzan – som gärna ligger lite före – har jag en ”uppsamlingspunkt” ca två meter innan där jag vill att han har fokus på mig och är i rätt position vid sidan.

Vi momentets slut vill jag att hunden kan ingångstekniken väl så att den hamnar rakt även om den kommer i fart. Det tar lång tid att lära den det men å andra sidan tror jag man vinner massor på att lägga mycket tid på just ingångsträning. Det är dessutom det sista domaren ser i momentet. 

När hunden gjort ingången till sidan är det jag som bestämmer när vi bryter momentet, dvs även om jag går ur position ska hunden sitta kvar tills jag säger annat. Det är jag supernoga med då det gäller Tarzan som gärna själv vill bestämma när momentet är klart. 😉

Jag upplever att många hundar tycker ingången till sidan är mindre viktig än resten av momentet. Den är ”mentalt färdig” redan innan den satt sig, vilket innebär att ingången ofta blir slarvig. I tanken har den redan satt tänderna i sin leksak eller köttbulle eller kanske på väg mot en ny uppgift som är ännu roligare…

I No Limit Obediences VIP-blogg (se länk nedan) kan man få många bra tips och tankar, bl a har Maria skrivit ett inlägg om vikten av ”frivillg utgångsposition” och visar även hur hon tränar det. Om du inte redan är medlem kan jag varmt rekommendera att bli det.

Då det gäller Smiley kommer jag från början lägga stor vikt kring fokus, rätt förväntan och förståelse för position vid sidan. Han har ännu svårt för ingångar från lite fart, vill gärna båga och har svårt att ”taxera” riktigt. Jag tänker vänta med att träna dem tills han fått lite bättre kroppskontroll. Däremot tränar vi en del precis framför mig, både med och utan föremål i munnen. Dem gör han rätt fint tycker jag.

Jag tränar också mycket på att han ska söka min sida direkt efter avslutad belöning – oavsett om det är en ”tävlingsbelöning” eller en lek/godisbelöning och oavsett vilket håll jag vänder åt.

Reaktionssnabbhet är också något jobbar med. Han är inte så snabb i sina reaktioner ännu och till viss del tror jag det beror på att han har svårt att få ihop sin kropp. Kunna starta snabbt, gripa snabbt, vända snabbt och överhuvudtaget reagera kvickt på små signaler kräver ju en hel del muskler och kroppskontroll, vilket saknas hos den lille spindelmannen.

För tillfället tränar vi ingenting då Smiley tyvärr blivit halt igen och ska kollas hos veterinär nästa vecka. Filmen är från tidigare träningspass.

Start 3.0

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top