Del 1: Så kan en tävlingsdag se ut

När jag frågade vad som vore intressant att läsa om på bloggen fick jag bl a detta svar.

”Jag skulle gärna vilja läsa om hur du förberder dig på en tävlingsdag både med Tarzan och för egen del. Kanske allra mest dig själv just mentalt. Jag förstår att det är olika vid olika tillfällen och att det inte går att kopiera nån annans tänk men det vore intressant att få en inblick hur du tänker.”

Jag passade på att fråga några andra hundtränare/tävlande hur deras tävlingsdag kan se ut. Först ut är Sharon Emanuel som med sin Koe debuterar i landslagssammanhang på NM inom kort. Tack snälla Sharon för din medverkan och stort lycka till på Nordiska! 🙂

 

Sharon och Koe
 1. Hur förbereder du dig på morgonen innan du åker till tävlingsplatsen?

Att tävla för mig handlar mest om att få svar på frågor. Därför sätter jag mig kvällen innan och formulerar de ’frågor’ jag har och som jag vill att tävlingen ska ge svar på. Det kan vara något jag har punktat i träningen på sistone och som jag vill se hur fungerar i tävlingssituationen. Det kan också vara en ny momentförberedelse jag vill testa.  Utifrån det så formulerar jag ett antal rena prestationsmål. Prestationsmålen  handlar för mig om sådant vi tränat mycket på innan tävlingen, t ex ’snabbt uppsitt i fjärren, parallell stegförflyttning till vänster, snabb reaktion på ett specifikt skifte i Z:a eller inget omtag på apporteringen’ eller liknande. 

Jag skriver också upp momentordningen och mina egna uppgiftsmål – det jag ska komma ihåg själv inför och i respektive moment.

Jag skriver även upp hur och vad jag ska träna när jag kommer fram till tävlingsplatsen.

 På morgonen går jag igenom mina anteckningar före jag åker.

 2. Vad gör du när du kommer fram och har anmält?

Rastar. Kör ett kort pass enligt min plan. På det passet tränar jag sådant som jag vill ska ligga högt på repertoaren eller sådant jag behöver påminna Koe om, t ex positionen i FF, bakåtförflyttning i fjärren, ett framåtskick och en tävlingsmässig vittring. Sen rastar jag igen och tillbaka vid bilen går jag igenom programmet mentalt och mina uppgifter.

 1. Hur brukar du värma upp din hund och varför gör du på just det sättet?

Innan min runda värmer jag väldigt lite. Oftast ett kort FF. Jag vill inte göra en massa som kan bli fel precis innan jag går in. Ska vi träna precis innan rundan – finns en risk att få en massa fel vilket skulle leda till en osäkerhet som jag sedan skulle bära med mig in. Jag vill bara känna att vi är i en god feeling, att vi är tillsammans och att Koe är öppen i huvudet precis innan.

4. Vad gör du för att komma i en bra mental känsla?

Går igenom programmet och mina uppgifter moment för moment (mentalt). Det ger mig känslor av kontroll och säkerhet. När jag är klar med det, lyssnar jag på musik och är själv.  Just nu, lyssnar jag på Dusk till Dawn eller Helt Seriöst ?.

 1. Vad gör du direkt efter programmets slut?

Springer tillsammans mot bilen. Belönar Koe med lek och godis.

 1. Annat annat/mer som du vill berätta om?

Jag kollar helst inte på andra ekipage innan det dags för min egen runda. Något som kan vara svårt med ett sent startnummer och som kanske kan upplevas som att jag inte är engagerad i andra. Men det funkar bäst för mig på det sättet. Jag vill ha så lite input utifrån innan min egen runda. 

Väl hemma utvärderar jag sedan utifrån de prestations- och uppgiftsmål jag hade. Vad lyckades vi bra med? Vad lyckades vi mindre bra med? Jag justerar sen min träningsplan utifrån den information jag fått med mig från tävlingen. Första passet efter, tränar jag alltid på det jag upplevde som svagt på tävlingen.

 

6 reaktioner på ”Del 1: Så kan en tävlingsdag se ut”

 1. Himla intressant läsning och mycket bra tips! Tack för delning!! Blev glad för jag skriver också ner, som Shanon, momentordningen och vad jag ska göra i alla delar. Det tycker jag funkar såå himla bra. Sedan brukar jag skapa mig målbilder och se oss på plan jobba och samspela med en underbar känsla hela programmet igenom. Blir det sedan inte så IRL, så har jag ju fått uppleva det åtminstone en gång före 😀

  Kram Kram

  1. Heléne Lindström

   Ha ha klart du kommer dit om du bestämmer dig för det. Här får du ju dessutom massa bra inspiration Thina! 😉 Heja dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top