Teamwork makes dream work

Team Trick&Track:s logga har Lotta Bergman gjort.

För lite drygt ett och ett halvt år sedan bestämde jag och Malin att hon skulle börja träna Smiley i bruksspår.  Jag vet att många undrar hur det egentligen började och varför. Och det finns egentligen tre goda anledningar till det.

Nr 1. Jag hade startat Smiley några gånger i tävlingslydnadens lägre klasser men kände att han p g a rejäla ”bordercollielåsningar” i framförallt Class 3:s fjärrdirigering skulle få svårt att hävda sig i de lite större sammanhangen. Spontant tänkte jag att han nog mera skulle komma till sin rätt som brukshund, men just då var det inget jag själv hade lust att ge mig in i. Så därför funderade jag lite på fortsättningen…

Nr 2. Jag hade träffat Malin ett knappt år tidigare då hon gick lydnadskurs för mig med sin glada aussie Benzo. Ni vet, vissa människor trivs man spontant med, och trots att Malin och jag på vissa plan är ganska olika (dock inte när det gäller hundtränartankar och andra viktiga ämnen!) så klickade vi omgående.

Malin hade kämpat sig upp till elitspår med sin Benzo men kände att den där sista biten fattades för att hävda sig bland elithundarna. Och Benzo – som egentligen trivdes bättre  som gårdshund på vackra Näs vid Vätterns strand bland får och stora arealer – fick flytta in där hos Malins mamma Carin.

Nr 3. Malin var m a o utan hund att träna och tävla. En idé började så smått ta form i min skalle. Hon skulle ju kunna testa att träna Smiley i bruksspår och uppletande och så skulle vi gemensamt kunna utveckla hans lydnadsskills mer mot brukset. Jag visste att hon gillade Smiley och efter första träningen med Malin insåg jag att  det var ömsesidigt från Smilyes sida. Han har alltid haft oerhört lätt att växla förare mellan Malin och mig vilket såklart gjorde det hela betydligt enklare.

För att göra en lång historia kort… På dryga ett och ett halvt år har Malin och Smiley avancerat från start i appellklass till att (troligen) kvala in till sitt allra första Bruks-SM i går! Och jag är precis lika glad, stolt och lycklig som jag vet att Malin är.

Även om jag tillskriver Malin all cred för en fantastisk utveckling med Smiley så känns det ändå som att vi gör detta tillsammans som ett team. Smiley var visserligen grundtränad i lydnad när Malin kom in i bilden, men både då det gäller spåret och uppletandet är det hon som gjort allt jobb med honom.

Från lydnadshund… Foto: Lotta Bergman
...till brukshund. Foto: Lotta Bergman

Vi har väldigt god hjälp av en av mina stora förebilder då det gäller hundträning – Karin Daun. Karin är en grymt skicklig hundtränare som har förmågan att ”se” vad varje hund och förare behöver för att utvecklas, och hon är en stor hjälp och inspirationskälla. Guld värt!

Delad glädje är dubbel glädje! Att vara delaktig i andras framsteg ger en alldeles speciellt bra känsla tycker jag. Malin är engagerad i min och Swishs träning och vi bollar ofta träningstankar och idéer kring hans fortsatta utveckling i både tävligslydnad och sök. I sommar kommer det ytterligare en liten bc-kille med i vårt team och det ska bli spännande att se vad det är för en individ. Forts följer…

2 reaktioner på ”Teamwork makes dream work”

  1. Kristina Fornstedt

    Ja tänk så bra det kan bli, vilken lycka för er båda!!! Håller med dig, Karin Är en fantastisk hundtränare, har bytt mycket tankar med henne!!! Anser hon är en av Sveriges BÄSTA!!! Nu ser vi fram mot SM o önskar Malin det bästa! Kul o få heja på er!!!!!!!!!!!!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top