Tiger tränar på att hålla apporten stilla

DSC_0316

En del av träningen med Tiger som har varit lite knepig är gripande – och senare fasthållande – av apport.

Från början hade han inget som helst intresse av att gripa – varken leksak eller något annat. Han kunde möjligtvis tänka sig att springa efter en kastad boll eller annan leksak, men väl framme vid den (då den låg stilla) tappade han snabbt intresset. Så under en period jobbade jag mycket med att försöka få honom att självmant plocka föremålet från marken och släppa det på min belöningssignal, vilket innebar att jag själv aldrig tog i det. Med facit i hand fastande vi lite där och jag belönade lite för många gripanden, vilket innebar att han blev en fena på att gripa…och släppa lika snabbt.

Med lite is i magen – och med hjälp av omvänt lockande – fick jag honom successivt att hålla lite längre innan belöning, men han ville väldigt gärna tugga på leksaken. Och att försöka få honom hålla fast då han själv satt eller stod stilla var jättesvårt, aningen lättare då han fick röra sig mot mig och jag backande med min omvänt lockande-hand.

I dag har vi kommit så långt att han klarar gripa och hålla fast apporten så han kan göra en slags ingång till sidan och faktiskt stanna och stå stilla medan han fortfarande håller apporten i munnen utan att tugga. Jag försöker tajma min belöningssignal då han håller bra och försöker också komma i håg att variera tid (och sträcka) innan belöning. Jag tycker faktiskt han ser ut som att han tycker det är ganska roligt att apportera och även om han aldrig kommer bli en ”kobra” så är det viktigaste för min del att det är lustfullt och att han själv tycker han är duktig.

Då det gäller att leka har han gjort framsteg. Det är fortfarande en bit kvar innan jag riktigt kan använda leken som belöning, för ibland väljer han bort den framför köttbullen. I slutet på filmen kan man se hur han tappar lite intresse och släpper leksaken, men då jag tar den bakom ryggen väljer han att lägga sig och bjuda på hakan i backen (någon som han normalt sätt tycker är läskigt då det är lite blött i gräset) och då jag tar fram leksaken igen tror han det ska bli en köttbulle. 🙂 Men så kommer han igång med lite lek igen och då väljer jag att bryta snabbt.

Jag måste tänka på att leka korta stunder, och även låta ”släpp-vänta-ta” bli en rolig lek i sig. Då det gäller apporteringen är nästa steg att han ska få börja ta apporten från min hand både då jag står framför och senare även vid sidan. Jag börjar med att ha honom stående (för det känns lättare) och då han kan stå och hålla den helt stilla några sekunder så ska vi prova även i sittande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top