Det handlar om närvaro

100 % närvaro – fina Mick i vallhagen
Bild: Fotografingela

Har du någon gång känt ”Herrejäklar vad bra jag var i dag!” efter ett träningspass eller då du kommer ut från tävlingsplanen?

Det behöver inte nödvändigtvis innebära att träningen/tävlingen i sig gått som en dans, men du själv har varit på topp. Du har fattat snabba beslut, kunnat läsa en situation i god tid, tajmat dina belöningar, varit tydlig och klar i huvudet och hela tiden haft en go energi.

Jag har funderat över vad det är som gör att jag känner mig så ”bra” ibland och andra gånger är så himla rörig i skallen och har långt mellan tanke och handling. För den där ”braiga” känslan skulle jag gärna vilja kunna plocka fram på beställning i stället för att låta omständigheterna avgöra.

Svaret jag kommit fram till är att det handlar om närvaro. De gånger jag är som bäst är jag 100% närvarande i det jag gör. Och det oavsett vad min hund gör, tänker och känner. 

Det gäller inte bara hundträning utan en massa andra situationer i livet också. Jag är helt enkelt som bäst när jag kan vara helt närvarande i det jag gör just där och då.

Och så har vi motsatsen – de gånger jag gör något, men är splittrad i tanken. Jag kanske har 50% fokus på det jag gör, 20% på det jag gjort innan, 20% på det jag borde göra i stället och 10% någon helt annanstans. Det blir sällan riktigt bra.

Eftersom jag är blivit medveten om hur mycket det betyder försöker jag träna på det så ofta jag kan. Det kan handla om att i ett samtal verkligen lyssna på vad den andre säger – utan att avbryta eller börja tänka på något annat. Eftersom jag är en ganska otålig människa som har ett snabbt tempo i mig själv, kommer jag ibland på mig med att avsluta meningar åt andra som är lite mer eftertänksamma. Jag vet liksom vad de ska säga och får de inte fram det snabbt nog så lägger jag orden i munnen på dem. Det är rätt oförskämt, men det går liksom av bara farten. 

Men tillbaka till hundträningen. Vid de tillfällen jag är helt närvarande så läser jag min hund väldigt snabbt, vilket innebär att jag kan ta till Plan B illa kvickt när det inte går precis som jag tänkt. Stöter vi på problem så hittar min hjärna snabbt en strategi utan att jag blir känslomässigt påverkad och jag är öppen i sinnet och redo för det mesta…känns det som i alla fall.

För ett tag sedan läste jag på Annelie Pompes blogg: http://www.anneliepompe.com   hur hon tänker då hon har ett späckat schema med masssa föreläsningar, resor, sponsosrmöten mm. Hon skrev att hon skärmar av sina tankar och bara fokuserar på det som ligger närmast i tid. ”Om jag inte skulle klara att fokusera på en sak i taget skulle jag bli sönderstressad” Men det är klart, har man världsrekord i fridykning, bestigit världens högsta berg och utsatt sig för saker vi vanliga aldrig skulle drömma om, då är man mentalt stark och har lärt sig kontrollera sina tankar och känslor.

 

Men även vi som inte fridyker 126 meter ner i det mörka havet och bestiger Mount Everest, utan ägnar oss åt att lära hunden springa rakt fram 10 m och gå ett fint fritt följ vid sidan behöver kunna fokusera på rätt sak vid rätt tillfälle. Och för att bli duktig på något måste man träna på det, det gäller inte minst den mentala biten.

Vill man ha många tillfällen att träna (och det vill man förmodligen) så är ett hett tips att inte bara träna sig tillsammans med hunden utan i alla tänkbara sammanhang. På jobbet, i möten, bland familj och vänner, på promenaden i skogen, i affären… you name it.

Träna korta stunder och försök att bli snabbare och snabbare på att hitta din närvaroknapp. Blir du skicklig på det kommer du förmodligen bli belönad genom en go känsla av flow och energi. Det svåra känns lätt. Frustrationen byts ut mot kloka, konstruktiva handlingar. Och plötsligt hittar du kanske lösningen på ett problem som du grunnat över under en lång tid. 

6 reaktioner på ”Det handlar om närvaro”

 1. Härligt inlägg Heléne, jag läste ditt inlägg med 95 % närvaro, sen började Dusty gnälla om att det är dags att lämna datorn och gå ut för där ute kan vi ha full närvaro i skogen istället hälsar den otålige 😉 Kram på dig och ha en fin dag <3

 2. Jan Ankarmo

  Så kloka ord och tankar, har precis tränat min ena hund på en P plats??i väntan på att Hundfrisören ska göra underverk med min andra hund. Jag försökte vara 100% focuserad 15 sek. sen åkte tankarna iväg. Tror att det här är något man glömmer i ivern att lära hunden en massa saker.
  Hälsn. Janne

  1. Tack! Det är verkligen inte lätt att vara 100% fokuserad längre stunder, men man får ju tänka som man gör när man tränar hunden. Ta det i små steg och utöka successivt. 😉
   Nästa gång fixar du 30 sekunder!!
   🙂 Heléne

 3. Så träffande….
  Dagens virrpanne påståeende;
  Åh,så har vi läggandet kvar.

  Det som vi precis alldeles JUST DÅ kom från ??
  Hoppsansa’ fokus o nörvarandet fanns det mer att önska kring ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top