Det rör på sig

Nu har jag gjort slag i saken och anmält mig till kursen i hypnos.

Den är i flera steg men första delen är redan nu i augusti. Spännande! Tanken är att integrera det i mental träningen, som ett redskap för att lättare hitta rätt i känslodjungeln, öka prestationförmågan och bli starkare i förmågan att fokusera.

Ditte och jag pratar mycket och ofta om detta med känsla i träningen, och vi sätter upp känslomål i vår lilla coachgrupp. Mitt mål i vardagsträningen är att skapa en bra känsla hos mig själv, innan jag går ut och tränar. Och sedan vill jag kunna behålla den hela passet – oavsett om det blir ett bra eller mindre bra utfall.  En bra känsla för mig är en lättsam och humoristisk ton, där jag ofta försöker se mig själv utifrån hundens perspektiv. I mitt huvud ”pratar” hunden med mig och förklarar för mig hur den uppfattar situationen. Det kanske låter helknäppt (och det blir gissningar eftersom jag inte alltid är helt säker på vad hunden tänker), men det hjälper mig att inte bli frustrerad eller besviken om det strular. Jag tror inte hunden jäklas med flit, pekar finger  eller vägrar förstå på ren trots. Den gör det vi tränat den för,  och det den är mest motiverad att göra i olika situationer.

Jag är fullkomligt övertygad om att jag påverkar hunden massor genom mitt eget känsloläge. En harmomisk, glad och trygg attityd börjar hos mig. Det är lätt de gånger träningen flyter på och allt går bra, svårare när det strular. Men ett av mina mål är att inte låta hunden ”bestämma” vad jag ska känna. Och i den mån jag ändå påverkas av  hunden eller av yttre omständigheter, ska det vara så lite så att jag snabbt kan hitta tillbaka till den känsla jag vill ha. En svår, men härlig utmaning! Och klarar jag inte av att hantera mina känslor i vardagen lär det bli svårt i pressade situationer som tävling, under stress eller då alla omständigheter är ”emot mig”. Så därför tränar jag oavbrutet på detta.

Nog om känslor. Min semester är slut och i måndags började jag jobba på Laser och Hudvårdskliniken. Det har varit en mjukstart för min del, för vi har haft en lugn vecka på kliniken. En del samtal att ringa, några konsultationer och lite behandlingar, men det har inte varit fullbokat. Både laser och IPL – som är det vi jobbar mest med – är behandlingar man inte kan göra i samband med solexponering. Så juni, juli och augusti är lågsäsong för oss.

I dag är jag i alla fall ledig från kliniken och jobbar med annat. Det kommer ske i form av privat träning med ekipage från Norge under torsdagen och fredagen. Spännande! Helgen som kommer är också full med hundaktiviteter av olika slag, och i början av nästa vecka får vi trevligt besök av Lillemor och Diana. Det ska bli väldigt roligt att träffa dom, och spännande att se Dianas nya hund som jag aldrig sett i träning förut.

Det rör på sig – me like!

”Var är den, var är den??” undrar Mick på bilden som är tagen av Lena Kerje.

16 reaktioner på ”Det rör på sig”

 1. Tycker det rör på sig för jämnan runt dig. 🙂 Behöver du testobjekt till hypnosutbildningen så hojta till!!

 2. Kul synvinkel att se sig själv genom hundens ögon. Det ska jag försöka tänka på nästa gång jag tränar.

 3. Tack för en mycket bra timme. Ditt sätt att träna passar mig och min hund och jag fick med mig mycket nya bra saker, inte minst när det gäller det du beskriver ovan…känslan hos mig och Cavat. Det viktigaste för mig. 🙂

  1. Kul att du tycker det och roligt att träffa dig och din fina kille. Det ska bli roligt att se er utveckling till nästa gång vi ses. 🙂
   Må så gott!

 4. Hur mycket tränar du lydnad i veckan och hur långa pass brukar du oftast träna varje gång? Tränar du mer än bara lydnad? 🙂

  1. Oj, antar att du menar per hund, och det varierar från vecka till vecka beroende på hur mycket tid jag har. Något litet pass varje dag blir det allt- ibland flera om jag har tid, men dom behöver inte vara så långa. I bland tränar jag några minuter, i bland en timme.
   Jag tränar lite vallning också, och även agilty någon enstaka gång bara för att det är roligt. 🙂

 5. Det låter väldigt spännande och jag ser fram mot att få höra mera om hypnoskursen. Pomme har fått jobba i dag må du tro. Två lydnadspass, ett spär och en riktigt lång promenad med hela familjen. Nu ligger han utslagen i soffan och snarkar gott. Jag har provat att inte hjälpa honom så mycket vid uppställningen utan väntat ut honom. Om han inte kommit in direkt har jag flyttat mig men stått helt stilla då jag väl ställt upp. Sista passen verkar han ha förstått vad jag vill och bjuder snabbt på en ingång och fin kontakt med förväntan. Det känns jättebra och vi tränar vidare på det.

  Fin bild på härliga Mick!

  Kram Eva

  1. Det fick jag Maria, tack! Har svarat dig. Jag tror man kan lära sig att släppa kontrollen. Om man vill givetvis… 😉 Lovar återkomma i ämnet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top