Huggormsbett?

Ni som följer High5 på Facebook vet att jag fick åka in akut med Mick till kliniken i tisdags då han successivt blivit mer och mer loj och hans ena framben börjat svullna upp.

Jag ska inte dra storyn igen och för att göra en lång – och otroligt jobbig historia – kort så har de nu kommit fram till att det med största sannolikhet är ett ormbett som är orsaken. Läget har varit väldigt kritiskt och vid flera tillfällen var hans värden så dåliga och hans tillstånd så illa att vi var inställda på att mista honom.

I fredagsnatt vände det och svullnaden (som spridit sig till bröstkorg och buk) började långsamt gå tillbaka samtidigt som hans värden förbättrades. Han kan nu äta, dricka och röra sig och gnistan i ögonen är tillbaka. Han är en kämpe! Jag hoppas få hämta hem honom på söndag, men först måste vi se att hans värden ligger stabilt och hans stora sår är under kontroll.

Det som jag funderar på är när han kan ha blivit biten och att det tog så förhållandevis lång tid innan symtomen kom. Man vill gärna ha förklaringar på saker och framförallt vara förberedd om något liknade skulle hända igen (gud förbjude!). 

På måndagen märkte jag att Mick var lite halvslö, men inte på det sätt att jag kopplade det till att han var dålig. På morgonpromenaden strosade han runt lite men var inte lika företagsam då det kom till att hämta pinnar, bada i dikena och rulla stenar som han brukar. Men det var varmt och jag tänkte att det säkert berodde på det.

Under dagen var fortsatte han vara mer stillsam än vanligt och på tisdagmorgonen ville han inte gå ur sin korg. Jag var tvungen att locka på honom och då han kom märkte jag att hans ena framben var aningen svullet vid armbågen. Jag ringde veterinären och fick en jourtid lite senare. Från det att jag lastade in honom i bilen och vi åkte iväg några timmar senare blev han hastigt sämre och när vi kom fram var var han riktigt dålig och jag fick lämna in honom direkt för provtagning och intensivvård. Proverna visade först på en bakterieinfektion/lymfangit  men efterhand började de mer och mer misstänka ormbett och justerade medicineringen efter den diagnosen.

Är det någon av er som varit med om att det tagit så lång tid innan er hund blivit riktigt dålig efter ett ormbett? Jag försöker hitta förklaringar och få mer vetskap om vad man ska vara uppmärksam på för tecken. Om hundarna är lösa på promenaden är det väldigt lätt att missa ett huggormsbett om hunden inte skriker till eller reagerar kraftigt på annat sätt. Men jag har alltid trott att symtomen kommer snabbt och att hunden blir svullen och dålig ganska omgående.

Ni som har erfarenhet får gärna höra av er. Tacksam för all info.

Nu håller jag tummen för att Mick fortsätter pigga på sig och att hans ben läker fint. <3

En betydligt piggare kille. 🙂

 

 

14 reaktioner på ”Huggormsbett?”

 1. När min pudel blev huggormsbiten gick det snabbt, hon blev slö redan på promenaden hem och väl hemma stod hon bara och stirrade in i väggen. Hon svullnade även upp ganska snabbt & skrek rakt ut för det gjorde ont. Hon blev biten i nosen så det går antagligen snabbare då. Lurigt med perifera kroppsdelar. Hoppas Mick kryar på sig snabbt! <3

  1. Heléne Lindström

   Tack för info och krya-på-dig-hälsningar till Mick. 🙂
   Varma hälsningar Heléne

 2. Jag får svårt att andas när jag läser det du skriver och ser bilderna… Det är en direkt flashback till hur jag miste min huskytik i maj 2016 – hela förloppet du beskriver är så på pricken likt. Även då misstänkte man ormbett, och behandlade för det, men någonting sade mig att det inte stämde. Kunde aldrig koppla ihop det – när tusan hon skulle ha blivit biten och hur symptomen i så fall kunde ha kommit så långsamt och smygandes för att sedan snabbt urarta. Det märkliga med Smella var att inga prover visade på något konstigt. Inte ultraljudet eller röntgen heller och antiserumet de gav för ev ormbett gjorde absolut ingen skillnad. Veterinärerna stod och kliade sig i huvudet när de berättade och i slutändan var det en enda stor gissningslek.

  Jag håller så innerligt tummarna för att din fina grabb repar sig <3 och att ni får svar. Och vill du bolla eller bara prata av dig med någon som varit med om samma sak, så får du gärna höra av dig.

  Enorm styrkekram!

  Nicole

  1. Heléne Lindström

   Men så ledsamt att läsa om din huskytik… Jag beklagar verkligen.
   Tack för hålla tummar. Det värmer.
   /Heléne

 3. Inga-Lill Johansson

  Hej!
  Jag skrev om mina två hundar som har blivit ormbitna i ett av dina tidigare inlägg. Det tog flera timmar innan vi upptäckte att de fått svullnad. Då den första hunden blev ormbitna förstod vi inte vad det var förnågot. De blev också påverkade så att de blev slöa. Vi fick Betapred utskrivet på recept att ha hemma för att kunna ge akut om olyckan skulle vara framme. Kontakt med veterinär är ändå nödvändigt.
  Olika hundar reagerar olika på ormbett tror jag. Ju mindre hunden är ju starkare påverkan.
  Hoppas Mick återhämtar sej.

  1. Susanne Mickelsson

   Mina 3 Golden blev bitna förra hösten av samma orm.vi var ute i motion spåret och hundarna stannar till och nosar .Då någon av dem ryggar till så ville jag gå fram och kolla vad dem stack sig på. Ormen ligger fortfarande kvar ihop ringlad och fräser innan slingrar sig iväg. Jag stannar kvar på plats för att se om någon av dem blivit bitna .Det tar inte många minuter då mellan hunden lägger sig ner och blir riktigt dåligt ( mår illa svårt med andning)Det kom fram en hund förare för att stanna hos min hund så jag kan springa o hämta bilen ( det fanns ingenstans att kunna binda upp dem andra) när jag kommer fram till bilen ser jag min lilla 1år har svullnat upp ena kinden kört efter det hängig och dreglar. Han som jag lämnade i spåret är inte svullen någonstans. Jag är på klinik inom en timme .När vi sen ska parkera om bilen så har den tredje svullnat upp i nosen .Inte vet jag om dem fick rätt behandling för att jag såg ormen och veterinären kunde se var betten tagit ( jag menar om man inte vet så kanske kliniken inte chansar med medicinering) .Han som blev dålig först la dem in på intensiven och gav honom cerum som han svarade bra på och återhämta sig snabbare än dem andra ( hade nog inte överlevt utan cerum) Har tagit nya blodprover och dem är helt återställda idag. Det jag ville säga är att dem insjuknade olika tidpunkter men ändå inom 1 timme. Har också hört folk som inte åkt in med sina hundar och då ligger dem ett par dagar innan det vänder .Håller tummar och tår för att det fortsätter gå åt rätt håll för er nu

  2. Heléne Lindström

   Tack snälla för att du delar med dig. Det verkar kunna vara väldigt olika symptom och förlopp då det gäller ormbett. Vissa får snabbt en reaktion andra ser man det inte på förrän efter ett dygn eller längre. Skumt det där…
   /Heléne

  3. Heléne Lindström

   Tack Inga-Lill! Väldigt skönt att det gick bra med dina hundar.
   Varma hälsningar Heléne

 4. Min hund blev ormbiten i tassen 5 meter från bilen i högt gräs för 3 år sedan.Såg direkt att ngt stack henne sedan såg jag ormen i gräset. Ringde en kompis klinik som ligger nära men hon rekommenderade mig direkt att åka akut till Bagarmossen. Inom 30 minuter var jag framme och då var hon redan apatisk och höll på att dö. Fick serum samt låg kvar med dropp i 2 eller 3 dagar sedan tog det flera ve innan hon var sig själv igen. Utan serum hade hon dött och droppet sköljer ur njurarna på gift som annars kan ge skador längre fram i livet. Efter ett par veckor lämnade vi ett blodprov för att kolla upp främst njurarna och då var allt bra. Att ge kortisontabletter som man sa förr gör man tydligen inte längre. Hoppas han snart får komma hem igen ❤️

  1. Heléne Lindström

   Tack för info. Och jätteskönt att din hund blev frisk, även om jag förstår att läget var kritiskt ett tag. Usch så jobbigt innan det vänder!
   /Heléne

 5. Usch det tråkiga med loppis var att hon va sjuk i ungefär ett år efter ormbettet i allt möjligt, troligen för att ormbettet sänkte hennes immunförsvar så kraftigt. Hoppas Mick klarar det bättre

  1. Heléne Lindström

   Jag kommer i håg det Maria. Inget kul alls…
   Tack för att du håller tummarna för Micken.
   Kram H.

 6. Maja Törnberg

  Hej Heléne!

  Skönt att höra att det går åt rätt håll för Mick nu!

  Jag har peppar peppar inte haft någon hund som blivit ormbiten. Men jag kom att tänka på vad mil lärare sa till mig en gång. ( han är biolog men ta det hela med en nypa salt och kolla upp det om du tror det verkar vara en rimlig förklaring)
  Han sa till mig att ”jaa ska man bli orbiten så är det nästan bättre att bli ormbiten av en huggorm då giftet man får i sig är ofta mindre mängd än vad de använder när de jagar och giftet är lättare att behandla. Om man däremot blir biten av en snok så har den så många olika och äckliga backterier i munnen så infektionen blir ofta väldigt svårbehandlad.”

  Tänkte att det kunde vara en anledning till att det tog en dag innan han blev riktigt dålig?!
  Bakterierna sprider sig saktare än giftet tänker jag och kroppen försöker å kan kämpa emot bakterierna bättre än gift iaf till en början…. ?!

  Det var en tanke bara men det viktigaste är ju att behandlingen har hjälpt och att Micken mår bättre!

  Stor styrkekram till er!

  1. Heléne Lindström

   Jasså, det trodde man ju inte, men jag förstår hans ”poäng”. Jag har ju ingen aning om om och vilken orm det kan ha varit. Skumt när man inte är där och ser vad som händer.
   Kram och tack för hålla tummar.
   /Heléne

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top