Ingen ocd på Smiley! :)

Foto: Sanna Krans

Efter att ha noterat ett annorlunda rörelsemönster hos Smiley (har man ett förflutet i hästvärlden blir man lätt nojig då det gäller rörelseapparaten!) och även en lätt hälta vid två tillfällen röntgade vi Smiley på Norsholm förra veckan. 

Veterinären anade förändringar på bogleden (misstänkt ocd…) och ville kolla upp honom noggrannare. Vi fick remiss till ortopedspecialist i Jönköping för CT och vidare utredning, och i går var det dags. Jag hade ställt in mig på värsta scenariot och förberett mig mentalt på ett jobbigt besked.

Efter samtal med ortoped Kris Camps blev det bestämt att vi börjar med CT. Ser man inget där skulle kontraströntgen göras för säkerhets skull (konstrastvätska sprutas in i leden för att se små ojämnheter som eventuellt missas på CT) och skulle det finnas minsta lilla misstanke på ocd skulle Smiley opereras med artroskopi direkt på plats. Kris var otroligt noggrann och förklarade i detalj vad allt innebar. ”Vid minsta misstanke ska ska vi självklart åtgärda det så fort som möjligt. Samtidigt går vi  inte in i leden om vi inte har anledning, eftersom det alltid innebär en viss risk.” 

Efter lång väntan (och många koppar kaffe) fick jag komma in för att prata med veterinären och hämta Smiley. Att killen varit sederad en stund tidigare märktes verkligen inte för han var helt vild. Sköterskan berättade att han varit överlycklig över att träffa alla nya människor på kliniken och viftat på svansen ända tills han somnat. 🙂 

Kris visade bilderna på bogar och armbågar och berättade att det inte fanns några indikationer på ocd. De hade noterat en liten strukturskillnad på en fläck i höger bodled och därför gått vidare med att spruta kontrast där. Men kontrastvätskan gick aldrig in i den lilla ojämnheten, vilket den hade gjort om det hade varit en ”OCD-hålighet” och Kris förklarade att det med största sannolikhet är en normal ojämnhet. ”Alla processer i skelettet sker ju inte exakt samtidigt och därför kan strukturen se lite ojämn ut på röntgen, vilket är helt normalt” sa han och det låter ju logiskt. 

Några andra saker jag fått veta om OCD rent allmänt är:

-Vad gäller foder så är det främst överutfodring med kalcium och kolhydrater – och även fel kalcium/fosforkvot – som kan bidra till uppkomsten av OCD såvida hunden har anlaget.  Överutfodring med protein och fett ger inte OCD, men självklart ska man se till att valpen inte blir fet p g a för mycket protein. Men det är fetman i sig som är farlig, inte proteinet. 

-Det är viktigt att Smiley får röra sig ordentligt. Han får gärna vara lös i skog och mark, springa och leka. Dock ska jag vara lite restriktiv med för mycket springande och brottningsmatcher med Tarzan, och försöka se till att han inte får några hårda slag mot skelettet eftersom det fortfarande växer och han ännu inte byggt muskler som skyddar. I träningen ska jag undvika snabba stopp och vändningar och moment som runda konen och snabba ställanden kommer få vänta.

-I övrigt ska han leva ett normalt valpliv med allt vad det innebär. Inga skyddsnät mer än sunt förnuft. Jag ska kolla honom hos Marie Söderström en gång i månaden framöver för att upptäcka eventuella förändringar (det är mitt eget val) och eftersom jag ändå checkar de andra hundarna med jämna mellanrum så blir det inte så stor skillnad. 

I går kväll firade Leffe och jag med Prosecco och grillad lax med Skagenröra. En frisk Smiley känns som en väldigt god anledning att fira! 

Foto: Sanna Krans

 

 

12 reaktioner på ”Ingen ocd på Smiley! :)”

 1. UNDERBART!!! såå såå lycklig för Smileys och er skull! <3 <3 <3 sådan lättnad och enorm lycka!!
  Lider när jag tänker på er när ni satt och väntade….hemskt jobbigt så såååå skönt att det var glädjebesked.
  Absolut mycket väl värt att fira – fler gånger t o m

  Många glädjekramar
  eva

 2. Marie Bergström

  Åh vad skönt Heléne! Förstår din oro till fullo! Kram och fortsatt lycka till med din superhärliga lilla krabat! / Marie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top