Kör lydnadspasset i skogen som omväxling

Likaväl som det kan bli enformigt för en dressyrhäst (och inte minst för en ryttare) alltid träna på ridbanan eller i ridhuset kan nog en lydnadshund behöva lite omväxling (för att inte tala om föraren!) 😉

I bland när jag känner att det vore trevligt med lite omväxling förlägger jag dagens träningspass till skogen. Det finns egentligen ganska få saker man inte kan träna i skogen – t o m då det gäller Class 3. Rutan kan vara svår att få till – men däremot går det jättebra att träna dolda skicket innan rutan. Sändande till kon och vidare mot dirigeringsapporter är också lite knepigt (om man nu inte vill släpa med en massa material ut i skogen, och det vill inte jag) men runda träd, buskar eller annat man riktar mot går jättebra. Och dirigera höger vänster runt träd funkar också jättebra. 

Följsamhet är perfekt att träna runt träden och skiftena i z går utmärkt att lägga in lite här och där. Inkallningen med stå och ligg – perfekt på stigen eller kanske ännu hellre i den mjuka mossan om man mer vill fokusera på tekniken i ställandet. Vittringen går jättebra att träna bland ett 50-tal kottar i skogen och fjärren på en stubbe eller trädstam är både kul och nyttig träning för kroppskontrollen. 

Så egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Och har man lite ont om tid en dag kan det vara bra att kombinera skogspromenaden med lite lydnadsträning.

Jag bad vännen Annica Wiberg att filma några enkla övningar som går hur bra som helst att träna mellan träden i skogen. Fritt följ, z-skiften, inkallning med stå och ligg, runda busken, vittring och fjärr. Både Trasan och jag gillar skogsträningen, även om det inte är något vi gör varje dag. Och har man (o)tur kan man även få lite naturlig störning av rådjur som hoppar iväg en bit bort, mitt i fjärrdirigeringen. 😉

2 reaktioner på ”Kör lydnadspasset i skogen som omväxling”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top