Lite från helgen som varit…

Foto: Sanna Krans

Chokladpuddingarna

I fredags var det dags för Chokladpuddingarna att komma hit till Ullekalv för en träff.

”Puddingarna” består av sju halvgalna och matlagningsintresserade damer. Inte en enda hundnörd förutom jag. 🙂 Jag drog ihop detta gäng för första gången 1997 och sedan dess har vi setts – mer eller mindre regelbundet – för att laga mat hos varandra. Helt j-la otroligt, men himla kul att vi fortfarande träffas på det här sättet. Vårt receptarkiv är numera enormt och det är nästan så man får lust att göra någon slags kokbok utifrån det. 

Den som är värdinna vid varje tillfälle bestämmer temat på menyn och handlar mat och vin, men ”slipper” laga maten. Denna gång var det två puddingar som inte kunde komma så därför fixade jag förrätten innan de andra dök upp så att övriga kunde koncentrera sig på varmrätt och dessert. Menyn denna gång var från boken ”Om jag vore din hemmafru” av Lotta Lundgren. Jag fick den roliga boken av vännen Sharon för ett tag sedan och hade plockat ut några rätter med den röda tråden koriander, ingefära, kanel, vanilj och anis – alltså lite typ julkryddor fast det ändå inte var julmat. Så här såg menyn ut:

Välkomstdrink: JP Chenet (rosa bubbel) med små varma crostini på chilisås, hackad lök och gratinerad ost över. 

Förrätt: Randig morotssoppa med vanilj, kanel och citron

Varmrätt: Kinesisk kycklinggryta med calvados och ingefära. Till den en melonsallad med gurka och koriander. 

Dessert: Päron chevré med anis och mandel

Det blev så himla gott! Jag hade inte lagat någon av rätterna förut men det blev en väldigt bra mix av smaker. Och som vanligt med det här gänget hålls det låda från början till slut. 🙂

Fem av puddingarna – Kristina, Helena, jag, Ammie och Eva. Saknas gör Wiveca och Mony.
Gott, rosa bubbel. Passar superbra till… typ allt! 😉
En himla rolig och matnyttig bok! 🙂
Alla ingredienser ligger framme i väntan på puddingarna.
Morotssoppan. Den blev visserligen inte så randig, men grymt god!

Träning

I lördags hade jag ett gäng på träning och sedan blev det träning för egen del med Trasan och Smilet. Jag får tänka på ganska olika sätt med de två grabbarna. Trasan som gärna blir lite för gasad och ”gör utan att tänka”, växlar tanke snabbare än jag hinner blinka och kan bli lite osäker om det blir fel.  Men med åren har vi blivit samkörda och hittat en ganska bra balans i det vi gör. Lite som ler- och långhalm. <3 

Och så Smilet som lätt går in koncentrationstanke (och gärna fastnar där) men har mycket trygghet, självförtroende och är betydligt mer oförvägen och halvgalen på ett annat sätt.  Fördelar och nackdelar med båda och väldigt spännande och utvecklande för egen del. 

Foto: Ingela Karlsson
Foto: Sanna Krans

Söndagsmiddag och (kanske, kanske) en träningshall!!!!!

I söndags hade vi delar ut träningsgänget på middag och det blev en del planering och snack kring den (förhoppningsvis) kommande träningshallen här hemma. Vi fick många goda råd och bra tankar, bl a av Daniel som byggt en liknande hall (fast i syfte av maskinhall) hemma hos sina föräldrar. På måndag ska vi träffa banken och diskutera den ekonomiska biten och om det funkar så blir nästa steg bygglovsansökan. Åhh vad jag hoppas att detta går i lås! Vilken dröm det vore att få en uppvärmd träningshall här hemma!!!

Snö!

Vi har inte haft någon direkt snö här hemma – förrän i dag. När jag tittade ut i morse hade det fallit en mjuk, kritvit decimeter nysnö. Såå mysigt! Hundarna blev glatt överraskade och gullerumpan Smiley – som inte sett snö i hela sitt liv förut – blev alldeles tokig av lycka! Det blev först en 20 minuters promenad med Smilet som fick vara lös och njuta av snön och sedan tog jag med de andra på en längre vandring i skogen. Det var så magiskt vackert att man nästan blev religiös! Att gå i skogen då det fallit nysnö är som att gå i en stor, tyst, vacker sal där naturen bjuder på allt – och man bra tackar och tar emot. Helt underbart!

Recept

Om någon är sugen på morotssoppan som vi lagade i fredags (den var verkligen top notch) så kommer receptet här:

Randig morotssoppa med vanilj, kanel och citron

1,5 kg morötter, 1-2 kanelstänger, 75 g smör, 1 knapp tsk vaniljpuder, 1 citron, 3 dl morotsjuice, 2 msk lönnsirap

Skala och skär morötterna, lägg i kastrull tillsammans med kanelstängerna och häll på vatten så det täcks plus lite till. Koka morötterna ordentligt mjuka under lock. Ta upp kanelstängerna. Mixa kokvatten och morötter till en puré.

Tillsätt smör och vanilj, späd med vatten tills soppan känns lagom tjock. Smaka av med salt och håll soppan varm. Håll soppan varm. Tvätta citonen väl och riv med lätt hand av zesten (det yttersta gula skalet).

Rör samman morotsjuice, lönnsirap, zesten av hela citronen plus lite av citronsaften. Häll ner i den varma soppan och rör försiktigt ett varv med slev så att de två morotssopporna blandas lite – men inte helt.

Sleva upp på tallrikar och servera med en kvist koriander och gärna tillsamammansmed en bit tunnbröd ellr fröknäcke. 

 

 

 

 

 

 

4 reaktioner på ”Lite från helgen som varit…”

  1. Ingalill med Miloue&Havanna

    Soppan ser supergod ut. Den ska provas. Men vågar man fråga efter kycklingreceptet också, jag som älskar ingefära och calvados och kyckling naturligtvis 🙂

    1. Heléne Lindström

      Det kommer här Inga-Lill. 🙂
      Kinesisk kycklinggryta med calvados och ingefära

      7 kycklingfileér
      3 gula lökar
      6 vitlöksklyftor
      1-2 bukar hela tomater+ ca 1 burk vatten
      2-3 kanelstänger
      6 -8 stjärnanis
      2-3 piri piri (torkade)
      ½ dl calvados
      1-2 tsk kinesisk soja
      1-2 msk honung
      1 tetra svarta bönor
      2-3 tummar ingefära
      szechuanpeppar alt svartpeppar
      10 röda plommon

      Bryn kycklingen runt om och lägg åt sidan.
      Hacka löken fint och vitlöken ännu finare och fräs i olivolja på lågvärme tills löken mörknar och blir söt. Tillsätt de hela tomaterna, vatten kanelstänger, hel stjärnanis, stött piri piri, calvados, soja och honung. Skär kycklingen i lagom stora bitar och lägg ibland övriga ingredienser. Låt koka tills kycklingen är riktigt färdig.

      Tillsätt avspolade bönor, riven ingefära och generöst med szechuanpeppar. Salta efter behag.
      Skär plommonen i klyftor och tillsätt strax före servering.
      Servera med kokt ris.

  2. Härligt!! Jag tycker absolut ni ska göra en kokbok ”Njutbart med Chokladpuddingarna” eller liknande 🙂
    Gött med snö och din beskrivning på att gå i en tyst hall stämmer så bra.
    Här nere har vi BARA regn och blött och barmark

Lämna ett svar till Ingalill med Miloue&Havanna Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top