Liten uppdatering av det vi pysslar med…

DSC_0313

Just nu är det lite annat än hundar och hundträning som prioriteras, men det innebär inte att vi helt ligger på latsidan. I går var det t e x simpremiär utomhus för grabbarna. 17 grader i vattnet!!

Jag har hittat en 50 m lång brygga (perfekt!!) där de kan simma fram och tillbaka, en i taget. Pallrar jag mig upp tidigt som satan är det helt folktomt där. M a o blir det inte simträning precis varje morgon he he…  Mick är lös utan lina och flytväst och simmar väldigt bra numera. Han ligger lågt i vattnet och jobbar på med kraftfullta, rytmiska simtag och bara några enstaka ”vattenattacker” då han anfaller vattnet med framtassar och tänder.  😉

Tarzans simteknik är ungefär som hans fria följ – energiskt och lätt överentusiastiskt. Han simmar med flytväst och lina eftersom jag måste styra upp lite honom mellan varven men jag tycker ändå det går bättre och bättre, även om jag får påminna honom om att det är simning och inte krigsdans som gäller i vattnet.

Tigge Terrier var väldigt nöjd med att doppa tårna, så han får vänta tills det blir lite varmare i vattnet innan jag kastar i honom. 😉 Terriers badar inte under 24 grader – inte min i alla fall.

Mick och jag har börjat på agilitykurs hos Barbro Ekenberg. Det är en väldigt rolig kontrast till lydnadsträningen och (agility)folk har varnat mig för att jag nog efterhand kommer inse att jag satsat på fel gren… Hrm, vi får väl se.

Vi har även kommit igång och vallat hos Ingela. Roliga men springiga får, förvirrad matte (finns det någon diagnos för oss som aldrig tycks lära oss skilja på höger och vänster?!) men en som vanligt klok och underbar Mick. Så kan man nog sammanfatta premiären  i Fylligarum. Jag har anmält oss till två kurser för Karin Söderberg och jag hoppas innerligt att hon inte bryter i hop på mig som har så svårt att få ihop detta med hund, får, mig själv och höger/vänster. Men hon är en tålmodig, positiv och trevlig person så hon har nog förståelse…hoppas jag.

Tarzan känns fin i träningen. Jag ska ta tag i vissa delar och detaljer (och även grunder som jag slarvat med) i sommar men just nu är det mest fokus på helhet, stabilitet och en god känsla.

”Trasan” är minimalt störningstränad och jag har medvetet inte övertränat honom överhuvudtaget ännu, utan valt att försöka hitta en god förståelse för – och kroppsmedvetenhet i  – momenten. ”Så här ser det ut” är min tanke och det försöker jag ”hjärntvätta” honom med. Make i simple är rätt taktik för den grabben.

När han känns trygg och säker i det tänker jag lägga in lite andra svårigheter, men inte innan han fått en god förståelse för momenten i kedjan. Mycket rätt på träning boostar självförtroende och många plus i hjärnan vilket gör att enstaka minus inte spelar så stor roll. 😉 Det kommer kanske innebära att vi nu i början får vissa missar på tävlingar som är lite tekniskt svårt upplagda, men det är min övertygelse att vi kommer vinna på det i längden.

Men framförallt känns det som vi hittat ett positivt och tryggt samarbete där vi kommunicerar bra, och oftast hanterar misstag på ett sätt så varken han eller jag tycker det blir svårt och jobbigt. Tarzan har lätt att gå upp i stress och frustration (och har relativt lätt till ljud) om det blir fel eller om han inte förstår, och då är det superviktigt att jag är tydlig, trygg och inte lägger någon press på honom.

Men glädjande nog känns som att han börjar kunna behålla ett slags lugn även då han inte riktigt förstår, förmodligen för att han ändå känner sig trygg  i situationen och förhoppningsvis även med mig. Och det är numera sällsynt att han ljudar överhuvudtaget. Väldigt skönt!

Någon frågade mig om jag tyckte Tarzan var en ”smart” hund. Jag vet inte riktigt hur man definierar ”smart” men då det gäller att lära sig saker tycker jag han är ganska normalbegåvad. Inte extremt lättlärd men heller inte speciellt ointelligent.  Men det är inte han intelligens som ger mig kickar, utan hans otroliga vilja och arbetsglädje. Vi har nog alla våra ”drömhundar” och de skiljer sig säkert en hel del åt. Och för mig är Tarzan en once in a lifetime hund. Och på något sätt tror jag han känner det… <3

Bilden på Snygg-Mick in action är tagen av Joachim Lindström

 

 

4 reaktioner på ”Liten uppdatering av det vi pysslar med…”

  1. Jag tycker du har en väldigt fin inställning till din hund. Tror han säger detsamma om dig. Mycket kärleksfullt. 🙂

  2. Kul med agility. Nog sunt för oss lydnadsnördar + hundar & träna lite annat ibland 🙂 Antar att du är nöjd med kursen eftersom du nämner den. Har Barbro en hemsida? Vore skoj att testa med Joy 🙂

    1. Halloj! Vet inte om hon har en hemsida, men du kan kontakta henne på barbro.ekenberg@home.se
      Hon finns även på fb. Vi har bara gått en gång hittills på kursen men jag vet att Barbro är duktig, pedagogisk och tränar trevligt så jag kan varmt rekommendera henne. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top