Nära ögat…Ingen mera ridhustävlingar för vår del!

Flygande Trasan

Bestämde jag mig hastigt och lustigt för att åka på träningstävling med Tarzan.

Först hade jag bestämt mig för att inte åka, men gjorde en rokad och tänkte en gång till. Tassen som han skrapade upp i går har läkt snabbt och jag tänkte att ridhusunderlag är ju dessutom skonsamt för tassarna…

Ridhus. Svinkallt. Inte alls förberedda. Knappast de bästa förutsättningarna med en dynamitladdning som Tarzan. Men jag hade på väg i bilen bestämt mig för vilket målet var med denna tävlingstest, och det handlade mycket om egen mental träning och rätt fokus. Jag fattade ju att han skulle vara väldigt het, och att vi förmodligen skulle få en del missar, men oavsett vad som hände skulle jag hålla mig till min plan, sköta mina egna uppgifter, vara lugn, trygg och försöka få till så ”rena” moment som möjligt efter omständigheterna.

Jag skulle också ta den tid som behövdes mellan momenten och se till att han inte låg steget före mig i tanken. Om han trots allt gjorde det skulle jag överraska honom med lite andra uppgifter än han förväntade sig.

Med facit i hand fick vi lite andra utmaningar än de jag kalkylerat med.

Fina gruppmoment (betyg 10-10) och därefter ett hyfsat fritt följ (betyg 7), ett hyfsat zäta (betyg 8), en riktigt grym inkallning med handtecken för första gången i tävlingssammanhang (betyg 10), en snygg ruta (betyg 10), snygg dir app (betyg 10).

På hopp apport (som faktiskt brukar vara ett ganska säkert moment för oss…om nu något kan vara säkert) hoppar Tarzan ut fint,  griper apporten snabbt, vänder på en femöring men gör sedan ett alltför tidigt återhopp och kraschar i mitt i hindret! Han lyckas ändå ta sig över och kommer in och sätter sig med apporten.

Jag gör en snabbcheck av honom, men han verkar helt okej och förväntansfull på att jobba vidare, så vi fortsätter.

Vittringen gör han bra (betyg 9, ss avslut) och fjärren helt ok (betyg 8,5, ngn förflyttning framåt i sitt).

Men när vi går av planen märker jag att han blundar på vänster öga och det rinner massa vätska ur det. Jag undersöker ögat och ser att han har någon liten partikel i det som jag först inte får ut eftersom han tycker det är väldigt onödigt att jag gräver i hans öga. Men efter lite hjälp från min kompis lyckas jag pilla ut något som ser ut som en liten plast- eller gummibit. Förmodligen skvätte den upp i ögat då han gjorde hopp apport och det var därför han hoppade så konstigt tillbaka. Eller så fick han in den i ögat tidigare (inkallningen kanske) fast det inte märktes direkt. Ändå fortsätter han och gör sitt bästa, gulleplutten. <3

Jag sköljde ögat med koksalt då vi kom hem och nu ser det lite bättre ut även om han fortfarande är irriterad i det och blinkar en del. Många ridhusunderlag är ju blandade med gummiflis, och jag hört talas hundar som fått sår på hornhinnan då det kommit in partiklar. Vi får se ögat  ser ut i morgon. Är det inte bättre då ringer jag veterinären för kontroll, men jag tycker faktiskt det är mindre irriterat nu än för några timmar sedan.

Jag har i alla fall bestämt att det inte blir några mera ridhustävlingar för vår del och heller inga träningar. Jag har aldrig riktigt gillat att träna i ridhus och efter detta gillar jag det ännu mindre.

6 reaktioner på ”Nära ögat…Ingen mera ridhustävlingar för vår del!”

 1. Gillar inte heller ridhus. Stackars Yolo griper apporterna så häftigt så hon får in massor spån, för att sen kräkas. Inte värt att sabba apporteringarna….. .hoppas Tarzans öga är bra nu! Kram Susy

  1. Kan tänka mig det Susy. Tarzan har inte spytt men däremot hostat efter apporteringar i ridhus. Och detta med gummiflis och metallartiklar är ingen hit för varken tassar, munnar eller ögon… 🙁
   Kram på dig, vi måste ses snart!

 2. Fyyy!!! Förstörde Sly´s ena öga på det sättet. Rekommenderar helt klart att åka en gång för mkt till veterinären när det gäller ögonen. Inte kul med en bestående skada. Krya på sig till Tarzan!

  1. Oj, det visste jag inte. Fick hon en skada på hornhinnan? Fick just ett mail från en tjej vars hund fick en permanent skada efter att ha fått in en liten metallpartikel i ögat då de tränat i ridhus. 🙁
   Tarzans öga ser mycket bättre ut i dag men jag har det under uppsikt, tack.

 3. Eva Bergström

  Vilken otur ? Har varit o tränat i ridhus och det har gått bra ! Men man får sig en tankeställare förstås!

  1. Det är ju inte alla ridhus som har gummiflisblandning som tur är. Väldigt trevligt att rida på men mindre trevligt att få i ögat… 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top