Skydda dig mot energitjuvarna!

Smiley <3   Det kanske ser ut som att grabben försöker sluka energi men han är tvärtom en riktig energizer.     Tröja från Revolution Race

 

Vad är det som gör att vissa personer kan fylla en med så mycket sprudlande, positiv energi medan andra kan dränera en fullständigt. Eller är det snarare så att vi låter oss dräneras? Och finns det något sätt att skydda sig mot energitjuvarna?

Ett sätt är att undvika de individer som snor ens energi. Men det går ju inte alltid. I vissa lägen måste vi konfronteras med dem och kanske t o m jobba ihop på en arbetsplats.

Jag hade nyligen ett långt samtal med en vän som var helt tom på energi, och dessutom ganska nedstämd, efter att ha konfronterats med en energislukare. ”Hur gör man för att inte låta sig påverkas? ”Hur skulle du ha gjort?” undrade hon.

Jag berättade för henne att för många herrans år sedan jobbade jag som sjukvårdsbiträde och nästan varje dag var jag tvungen att tillbringa ett antal timmar med en person bland personalen som slukade energi från sin omgivning.

I början tyckte jag det var svinjobbigt för jag blev väldigt påverkad av hennes tråkiga kommentarer. Dessutom kunde jag gå och fundera över varför hon sa som hon gjorde och vad jag (och andra) hade gjort för att förtjäna det. En gång försökte jag berätta att jag tyckte hon var orättvis men hon lyckades snabbt vända det till att det var jag som gjort fel, så jag insåg att det där med att prata ut om saker med vissa personer inte alltid funkar. Vill man inte förstå så vill man inte.

Men efterhand började jag inse att man faktiskt inte behöver begripa sig på alla människor. En del kommer man aldrig förstå sig på, och det finns heller ingen anledning att lägga energi på att försöka. Antingen undviker man dem (om det går) eller så hittar man en strategi för att hantera dem.

Humor är och har alltid varit en bra strategi för mig. Personen i exemplet ovan var en rätt förutsägbar typ och efter ett tag lärde man sig att förutse vad hon skulle kommentera. Så jag började slå vad med mig själv om hur lång tid det skulle ta innan hon kommenterade det jag just gjort. Och när hon väl gjorde det kunde jag knappt hålla mig för skratt. Till slut gick jag nästan och väntade på de där kommentarerna för det hela hade plötsligt blivit väldigt komiskt. Vid ett tillfälle då en kollega till mig blivit ledsen över en tråkig kommentar från energislukerskan berättade jag om mitt sätt att hantera det. Det hela slutade med att vi slog vad med varandra och garvade ihop. Och efter ett drygt halvår försvann den tråkiga personen från arbetsplatsen och stämningen blev helt annorlunda och så mycket trevligare. Tänk att en enda människa kan sluka energi från en hel avdelning.

Inte alltid, men väldigt ofta går det att se det komiska i en tråkig, obehaglig eller jobbig situation. Och med tiden lär man sig förhoppningsvis också hantera situationer och personer på ett sätt så att de tar minsta möjliga energi ifrån en.

Man får en slags detektor som larmar i god tid. Och då brukar jag vara lite på min vakt. Inte otrevlig eller så (hoppas jag inte i alla fall) men jag sätter på mig filtret som gör att de där långa energitentaklerna som gärna vill suga ut lite av min egen energi, inte når fram.

Men så finns det så många andra härliga ”energizers” som frikostigt delar ut energi till höger och vänster till alla som är mottagliga. De är som en vitaminshot som höjer humöret och ökar kreativiteten hos sin omgivning. Där behöver man inget filter utan kan bara öppna upp och ta emot. Och förhopningsvis även ge tillbaka en del. <3

 

 

1 reaktion på ”Skydda dig mot energitjuvarna!”

  1. Så bra skrivet!!!! Visst möter man dem lite här och där. Ibland är man för snäll-och blir helt utömd själv. Det där med tenntaklerna var ett bra tips. Det ska jag prova!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top