”Tankar och trender inom lydnadssporten” Intervju med Maria Brandel.

Vad är ”trenderna” inom lydnadssporten just nu? 

Det är en av de frågor jag bad Maria Brandel ge sitt svar på. Maria har god insikt i hur lydnaden ser ut, inte bara i Sverige utan även ute i Europa. Och genom sin stora erfarenhet – både som tävlande på hög nivå och flitigt anlitad instruktör – är det intressant att få veta hur hon tänker kring såväl inlärning som träning av den mer erfarna tävlingshunden. Stort tack för att du tog dig tid att svara Maria. Och imponerande snabb var du också! 😉 

Hundträning handlar ju en del om om trender. Du som har möjlighet att se hundträningen från fler perspektiv än det svenska – hur tycker du att lydnadstrenden ser ut just nu och vart är den på väg?

Jag tycker att den just nu verkar påväg mot små snabba hundar med bra fokus och blixtsnabba reaktioner. Samtidigt en hög precision där precis allt bedöms. Ute i Europa är många domare också IPO domare så det är intressant vad som händer där just nu. Det påverkar nog lydnaden en hel del. Tillexempel tror jag tanken att hunden ska vara fokuserad i varje sekund kommer därifrån.

 Vad tycker du man ska tänka på lite extra när man börjar med en ny, ung hund – förutom goda grunder och en bra träningsattityd?

Låt detaljer och moment vara lite sekundära. Engagemang, fokus och tävlingsträning är de svåra delarna i lydnad som behöver mest tid och arbete i anspråk om vi ska se på ”normal hunden”. Ha inte så bråttom ut på tävling om du fortfarande behöver mer engagemang och fokus. Jämför dig inte med andra utan låt saker och ting ta den tid de behöver.

 Måste man ha en hund med ”riktigt bra” förutsättningar för tävlingslydnad för att lyckas ta sig långt, eller handlar det mesta om bra och rätt anpassad träning för just den individ man har?

Det beror på vad man menar med att ta sig riktigt långt. Är det att komma till SM tror jag att man kan klara det med många hundar. Med bra träning kan man kompensera många brister som hunden har och det kan jag tycka är en kul utmaning i sig. Pratar vi steget längre, kanske att lyckas på VM så behövs i de allra flesta fall en hund med riktigt bra egenskaper. Och som trend i Europa kan man även se att många tävlande verkligen letar efter hundar med rätt förutsättningar och det finns en hel del uppfödare av Border Collie ute i Europa som verkligen strävar efter att få fram bra lydnadsämnen. Dock räcker det inte med ett bra ämne i teamet hund-förare. Rätt egenskaper betyder ju inte alltid lätta egenskaper. Så normalt sett behövs två bra ämnen – hunden OCH tränaren.

 Vad tycker du är det vanligaste misstaget man gör då man börjar träna sin valp/unghund?

Att fokusera för mycket på de hundar man har haft innan och anpassa träningen efter det. Det bästa man kan göra är att försöka vara lite blank och se vad den nya hunden just behöver. Också att träna in delar och moment utan rätt fokus och engagemang genom att bli för fixerad på det tekniska är något som är ganska vanligt. Sedan om det dyker upp problem-ta hjälp av en tränare-vänta inte tills problemet är väl intränat-då blir vägen tillbaka så lång.

Hur tränar du den lite mer erfarna tävlingshunden för att den ska hålla långt upp i ålder och hela tiden förbättras?

Oh, mitt favoritämne. Jag har ju min stjärna Ylle, han fyller i dagarna 12 och är precis lika sugen på att träna som han varit i hela sitt liv. Det tror jag beror på två saker.

1. En riktigt stark fysik-alltid lika mycket promenader i ostigad terräng som träning-det har i perioder inneburit MYCKET eftersom jag också tränat mycket. Promenerat i ostigad terräng startade jag med direkt han kom hem som 8 veckors valp och gör fortfarande. Fysträna mycket-skogen är enkel och billig och avkoppling både för hund och tränare.

2. Vi har aldrig bara malt på med saker som han-utan så snart han kan har vi tagit nästa steg. Momenten kan ju en hund efter ett par år men här kommer det här med överträning och störningsträning in. När hunden kan-ta nästa steg- alltid. Det tror jag verkligen på och det är ju lika mycket motivation för tränaren-de flesta tappade sugar beror på brist på utveckling tror jag.

Finns det något annat du vill pusha för eller en tanke som du tycker man ska ha med sig i träningen?

Våga se de dåliga delarna i träningen som utvecklingspotentialer. Var medveten om svaga sidor utan att snöa in på dem. Framförallt tjata inte om det du är sämre på-träna på det istället. Gör ditt bästa –det kommer att ta dig jättelångt.

 

 

 

2 reaktioner på ””Tankar och trender inom lydnadssporten” Intervju med Maria Brandel.”

  1. Jättebra inlägg. Bra frågor och bra svar. Är snart dags för nästa hund för mig och jag försöker verkligen pränta in att jag ska vara blank. Jag har skrivit om det med stora bokstäver i min anteckningsbok. Efter ett par hundar vet jag hur svårt det är!

  2. Heléne Lindström

    Tack! Ja visst är det jättelätt att ”ligga kvar” i den tidigare hunden. Lila lätt som det ibland kan vara att ha en bild av sin hund som den varit tidigare. Man ser inte hunden för dagen liksom. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top