Top Six – sense for obedience

I helgen är det dags för min och Dittes första omgång av Top Six.

Idén till denna kurs kom till en solig eftermiddag i somras. Vi satt i skuggan under päronträdet här på Nydala och diskuterade  vad vi själva skulle vilja gå för typ av kurs/utbildning för att utvecklas som tävlingsekipage. Själv har jag länge efterlyst tränare inom hundsporten,  på samma sätt som man har inom hästsporten.

När jag tävlade med min häst åkte jag och tränade en gång i veckan hos duktiga dressyrryttaren/tränaren Helena Larson. Förutom att kika på vad vi kunde förbättra rent tekniskt, hjälpte hon mig också med träningsupplägg och målsättning inför olika perioder. Hon var guld för mig, och hade förmåga att peppa mig, ta fram det bästa hos mig och min häst och var alltid 100% engagerad i mig och min träning när jag var där.

Ditte och jag konstaterade att det finns så många kurser (inklusive flera av våra egna) där man fokuserar på momentutförande, störningsträning och hundens attityd. Och det är ju jättebra, men i bland kanske man söker något mer.

Det inte är lika vanligt att man under en längre tid följer ett antal ekipage, gör upp träningsplaner utifrån varje individ, fokuserar  på samarbete, relation, trygghet och självförtroende – mera än ren momentteknik, och dessutom har olika teman vid varje kurshelg. Förarens roll och ansvar, mental utveckling av förare  och hund, se varje ekipages styrkor och förbättringspotential, träna för att bli bäst på att tävla, och inte bara bli bäst på att träna…

Top Six sträcker sig över fyra helger, två nu i höst och två under våren 2013.  Ditte och jag har brainstormat, diskuterat fram och tillbaka och verkligen försökt skapa den kurs vi själva skulle vilja gå för att utvecklas tillsammans med våra hundar.

Om vi lyckas vet vi inte, men förutsättningarna är goda. Vi har ett gäng ambitiösa, hårt satsande ekipage i denna första omgång, och planerar en ny kursstart under våren 2013 – även denna ser ut att vara fullbokad. Och ännu flera har anmält sitt intresse för kommande kurser.

Jag tycker det är roligt med utmaningar – och detta känns verkligen som en sådan! Det ska bli så roligt att köra  i gång, och vid detta fösta tillfälle kommer vi fokusera på hur man blir bättre på att coacha sin hund. Med allt vad det innebär. Inte mindre roligt blir det av att vi ska hålla till i Dittes fina hall och deltagarna kommer sova över i husen på området, med möjlighet att träna lite extra i hallen innan, och efter  kursen.

Top Six – sense for obedience. Och min känsla säger att detta kommer bli superkul!

 

14 reaktioner på ”Top Six – sense for obedience”

  1. Superdutiga ni, det kan inte bli annat än succé!
    Jag vill också ha en tränare. Hur gör man för att hitta en sådan inom lydnaden som inte bara är instruktör utan hjälper till på alla plan?

  2. Lotta, Siri & Keiko

    Åh va kul det ska bli!! Ni är så kloka du & Ditte 🙂
    Längtar tills det kommer igån 2013 då vi får gå!
    Må så gott! Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top