Ursäkta, vad sa jag?

Tiger tycker att KÄRLEK är ett mycket idealt prestationstillstånd. <3 Foto: Lena Kerje
Tiger tycker att KÄRLEK är ett mycket idealt prestationstillstånd.

Foto: Lena Kerje

Äntligen lite värme och sol!

Jag är verkligen inget fan av kyla, mörker och ”korta” dagar, men njuter desto mer av sol, värme och långa ljusa kvällar. Trots att jag har mycket att göra så känner jag mig inte minsta stressad, som jag lätt gör vintertid när jag måste hinna med alla utomhusaktiviteter innan det bli becksvart här ute på landet.

Det har varit kurs varenda helg nu ett tag, och så fortsätter det några veckor till innan det lugnar ner sig. Några kurser har jag haft här hemma, men många är på annan ort.

I helgen har vi vårt andra talangläger – denna gång blir det ett tävlingsläger – och mer om det kan du läsa här på SBK:s lydnadsblogg. http://http://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/lydnadsprov/talangtruppen/lydnadsbloggen/

Det här lägret kommer handla mycket om att toppa formen, både praktiskt och mentalt. Eftersom vi alla är olika (och våra hundar också) så finns det ingen färdig mall för oss, utan här gäller det att hitta sin egen. Och det gör man kanske inte med en gång, utan är något man successivt får jobba sig fram till. Men man måste ju ha något att utgå från.

På förra lägret pratade vi lite om IPT – vårt IdealaPrestationsTillstånd. I vilket tillstånd presterar du som bäst? Taggad? Avspänd? Förbannad? Busig? Glad? Ska du vara 100%-igt fokuserad hela tiden? Eller behöver din hjärna ”lätta på trycket” och ta fem sekunders time-out direkt efter ett moment för att sedan kunna ha fullt fokus igen?

Och hur är det med din hund? Vad har den för IPT? Ska du försöka ändra din hunds tankar och känslor? Och i så fall hur? Eller ska du lära den att kunna utföra sina uppgifter på ett bra sätt – oavsett aktivitetnivå och känslor? Kämpar du frenetiskt med att försöka påverka din hunds sinnestillstånd, vilket kanske innebär att du själv hamnar i totalt fel..?

Är du så rädd för att din försiktiga hund ska bli låg och osäker, att du (omedvetet) påverkar både den och dig själv i fel riktning? Eller blir du vansinnigt stressad av att hela tiden försöka dämpa och kontrollera dynamitpaketet vid din sida, vilket i sin tur stressar dymamitpaketet ytterligare några snäpp?

Det här är frågor man kan fundera över och som säkert har lika många svar som det finns hundtränare. Men i det här fallet är andras svar är ganska ointressanta. Det är dina egna du ska lyssna på.

Ursäkta... vad sa jag?
Ursäkta… vad sa jag?

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top