Valpträning – vad, varför och hur?

Svaret beror såklart på vem du frågar. Frågar du mig så svarar jag så här:

Vad: Jag tränar valpen i olika vardagssituationer och miljöer som jag vill att den ska bli trygg i.  Med Match har jag egentligen inte jättemycket ”regler” hemma men en sak är jag noga med. Man uppför sig hyfsat i flocken så att ingen ska behöva känna sig obekväm eller osäker. Det innebär att jag ibland måste säga till Match att låta Tiger, 14+, år, att få vara i fred. Tigge är inte minsta intresserad av att leka med valpen och även om han säger ifrån då och då är det inte alltid Match tar det på allvar. Så då går jag in och berättar för honom att man låter äldre gentlemen få vara i fred om de ber om det, punkt slut. Och det brukar han acceptera, om än aningen motvilligt.

Jag tränar också grunder inför lydnad och sök. Nästa vecka har vi sökläger här med Hanna Högström och då kommer lilleman få springa ut några meter i skogen och äta godis/leka med någon trevlig människa. Det blir hans första ”sökträning”. 😉

I lydnaden har jag lekt och testat lite av varje för att se vad han har lätt respektive svårare för, och har nu efter snart tre veckor har jag fått en liten bild av hans personlighet – vilken å andra sidan kan ändra sig drastiskt från dag till dag!

Varför: Han är nog den mest öppna, kommunikativa och lättlärda valp jag haft, vilket gör att jag får behärska mig och inte träna för mycket, och ff a inte för långa stunder.

Han är fortfarande inte helt medveten om den stora världen utan för vår bubbla och tycker i princip allt jag erbjuder är fantastiskt!  Man önskar ju att den världsbilden ska bistå men dessvärre kommer den utökas med en hel massa annat spännande och roligt framöver. Av den anledningen känns det bra att ha lagt lite grunder som jag kan påminna om när tikar, viltdofter, andra hundar mm kommer bli alltmer intressanta.

Hur:  Jag kikar lite på vilka beteenden han har lätt för  -som jag vill ha mer av – och de förstärker jag. Beteenden som jag inte vill ha mer av ( t e x att han slänger sig ner i  liggande med hakan i backen när han inte riktigt förstår, eller bara för att det känns bra för vallhunden i honom) försöker jag minimera.

Han har från början bjudit på studs-stå i många situationer. Så det har jag belönat upp eftersom det kommer vara gynnsamt framöver. Han har grymt lätt för att följa  – både vid sidan och front – så där placerar jag min belöning för att få mer av en viss ”look”. Han verkar även ha lätt för att ta i, springa engagerat och reagera snabbt vilket jag också vill förstärka.

Nu kanske det låter som att allt är plättlätt och så är det ju såklart inte. T e x har han tyckt det varit roligare att jaga leksaken än att gripa den och hålla fast, så det kommer jag lägga kampanj på. Och vi kommer säkert stöta på massa andra svårigheter och ”problem” efterhand. Men för tillfället tillåter jag mig njuta av en helt underbar liten valp som har tagit mitt hjärta med storm.

I veckan träffade vi vännen Sofia Sandin som har  en syster till Match. Sofia och jag träffades på det allra första talanglägret 2008 (enligt Sofia… själv gissade jag på 2010), då med Mick och Tia. Vi har hållt kontakt genom åren, träffats och tränat tillsammans med olika hundar och därför känns det extra roligt att få följas åt med våra nya valpar.

Vad jag också är glad över är Malou Ovsiannikow, som är uppfödare till våra små. Malou är en av de skickligaste hundtränare jag känner och har en unik förmåga att plocka fram fina saker ur varje hundindivid – oavsett om det gäller lydnad, agility, vallning, trix eller något annat. Hon finns alltid till hands om man vill bolla tankar och hennes peppiga energi smittar verkligen av sig t o m på messenger, ha ha!

Nedan en liten film på Min och Match som snart blir 11 veckor.

2 reaktioner på ”Valpträning – vad, varför och hur?”

  1. Elisabeth Wallinder

    Så roligt att se. Har en egen lite större valp och de är lite olika fast de är bc. Zicko busar jättebra och byter på kommando men ramlar saken på marken är den död. Det arbetar vi lite med samt att vara kvar på filt mm.

    1. Heléne Lindström

      Kul att läsa Elisabeth! Det finns så mycket roligt att introducera valpen i och vissa saker tar längre tid (och måste så få göra) än andra. Vi har inte börjat med filtträning ännu och jag vet inte om jag kommer köra den varianten eller om jag lär honom pausa på ett kommando. Vi får se. Men all positiv träning är värdefull! Tack för att du följer oss och lycka till med din valpis! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top