Vi jobbar på ännu mera Grit!! :)

Smiley <3 Han kan se ut som en liten vattenkammad pojkscout – men skenet bedrar… 😉 Bild: Fotografingela

Dagarna innan jul dök det upp ett paket på posten från min vän Sharon.

Det visade sig innehålla en bok. Och inte vilken bok som helst utan ”Grit”, skriven av Angela Duckworth. Grit kan översättas till sisu,  j-r anamma eller mental uthållighet och handlar om hur vi jobbar med dessa egenskaper för att på så sätt kunna nå de mål vi satt upp. En mycket uppskattad gåva och jag läser den varje dag. Hittills har jag kommit till sidan 233 (av 350) och boken ger mig många nya tankar men också nya infallsvinklar på tankar jag redan har. Det går även att lyssna på Angela Duckworths TED- talk om Grit. Tack Sharon!

En hel del av det som står i boken går direkt att relatera till hundträningen och ger uppslag till många diskussionsämnen i träningsgruppen. Hur kan vi bli bättre på att hitta kreativiteten och inspirationen vid motgång? Hur väljer vi att se på de situationer som uppkommer? Hur kan vi hjälpa och stötta varandra  för att varje individ (två- som fyrbent) ska kunna utvecklas på bästa sätt?

Det sistnämnda är något som jag själv försöker påminna mig om. Det är lätt att tänka att alla fungerar som man själv, och då man ger råd utgår man ofta utifrån sin egen personlighet. Men alla är inte som jag och de tankar och strategier som fungerar super för mig kanske inte alls funkar för någon annan. I en träningsgrupp lär man känna varandra efter ett tag och vet ungefär hur olika individer fungerar i olika situationer. Men när man träffar människor för första gången eller har elever på träning sporadiskt gäller det att ha känselspröten ute. 🙂

Över till den mera praktiska delen av hundträningen. Jag har satt igång Tarzan lite smått igen efter vilan över jul och nyår. Nästa helg är vi inbjudna till en träningshelg i Göteborg och det ser jag verkligen fram emot. Även om han inte kommer vara fullt igång tills dess så ska det bli roligt att få ses och nörda in sig i träningen tillsammans med likasinnade. 

Trasan&jag Bild: Fotografingela

Smiley får också träna en del, fast allra mest blir det att stärka upp hans gängliga kropp och vänta på att den ska ”växa in” i hans långa ben. 😉 Han är väldigt högbent – högre än både Mick och Tarzan – fast väger fortfarande mindre än Trasan. (Trasan väger drygt 18 kg, Smilet ca 17 kg och Mick 24 kg). Jag hoppas att Herr Långben slutat växa på höjden nu när han har fyllt 8 månader, och att resten av kroppen så sakta kommer ifatt. Just nu är det mest ben åt alla möjliga håll. 

I veckan var vi uppe i Klubbarp och tränade samtidigt som de hade kurs där. Planerna är stora så det finns gott om utrymme för alla, men Smilet var väldigt nyfiken på vad de andra sysslade med när de lekte, sprang eller skällde. Men i stället för att göra det mycket enklare för honom genom att av bryta uppgifterna och bara leka, så bestämde jag mig för att vi skulle jobba vidare med det jag planerat fast jag istället fick hjälpa honom lite mer. Med jämna mellanrum påminde jag honom om var han skulle ha sitt fokus och jag tycker han verkligen han ansträngde sig för att fixa det även om det inte alltid lyckades. Det positiva var att han inte ”låste” på de andra hundarna utan var mer nyfiken i största allmänhet. Men efter ett tag märkte jag hur hjärnan inte orkade mer intryck för då hoppade han upp på mig, körde snabbt som tusan ner nosen och snodde bollen ur min ficka för att snurra runt i 180 och slå sig själv i skallen med den varv efter varv. 🙂

I övrigt har han blivit ganska duktig på att ”tänka träning” direkt vi kommer in i en hall eller på en ny plan och han är rolig och tacksam att arbeta med på många sätt. Just nu jobbar jag mycket med att hitta flera strategiska belöningspunkter i fria följet eftersom mina träningsvänner upptäckte att han gärna vill jobba in med bakdelen för mycket bakom mig då vi går. Vi har tränat massa bakdelskontroll och jag har belönat för att han tänkt ”rumpan in” i olika sammanhang men nu gäller det att försöka rakrikta honom lite mer i gåendet. Det är jäkligt svårt för jag känner och ser ju inte alls hans bakdel och framtill ser han bra ut. 🙂 Så jag har säkert belönat massor när han varit sned. I den kommande träningshallen här hemma kommer speglar vara av hög prio! 🙂

I helgen som kommer blir det träning och lite andra trevligheter med träningsgänget och på måndag åker vi till Kungsör för att vara åhörare på Valentina Balli-kursen över dagen. Det ska bli intressant att få ta del av hennes träningstankar. Rapport följer. 🙂

Smiley&jag önskar trevlig helg!

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top