IMG_2672

Jag har funderat på att utöka bloggen med en kategori som heter ”från hund till hud” som ska handla om grundläggande hudvård för oss som tillbringar mycket tid utomhus i alla typer av väder och som vill ta hand om oss själva på ett bra sätt utan att det tar oceaner av tid eller blir för krångligt.

Sedan i mitten av 80-talet har jag jobbat som hudterapeut (med några kortare avbrott) och har samtidigt haft intressen som gjort att jag tillbringat min fritid i – för huden – rätt taskiga miljöer (torr stalluft, kyla, stark sol, dammiga ridhus, regn, hagel och snöstormar…).

Att röra sig mycket och vistas utomhus är självklart superbra av många anledningar, men om man vill vara rädd om ”sitt skinn” gäller det att tänka till lite extra och se till att skydda det på ett bra sätt.

Jag råkade nämna tanken om blogginläggen ”från hund till hud” för en av mina (mer krassa) vänner. Hon höll på att garva läppen av sig!!

”Är du gaaalen?!” var hennes första kommentar när hon garvat färdigt. ”Hundfolk har inget intresse av sån´t! Dom går i fotriktiga skor oavsett om dom är ute med hunden eller går på fest, kan inte stava till foundation – än mindre använt någon och har dom någonsin smörjt in ansiktet så är det med Nivea!!!”

Jag protesterade – lätt kränkt – efter som jag själv tillhör kategorin ”hundfolk” och inte alls kände igen mig i hennes beskrivning. Jag menar… så klart jag har fotriktiga och bekväma skor när jag tränar eller är ute om går med hundarna, men det innebär ju inte att jag går i sådana konstant. Jag kan dessutom både stava till foundation och har provat ett antal, och jag har inte Nivea i ansiktet!

Vi hamnade i en vänskaplig men ganska vild diskussion. Min vän (som är en kategorisk men humoristisk kvinna) hade en väldigt klar bild över hur vi hundmänniskor framstår.

Vi

…har väldigt mycket gott att säga om vår egen hund och den ras den tillhör. Övriga hundraser och andras hundar lämnar en hel del övrigt att önska.

…förväxlar våra hundar med våra barn och kallar oss för mamma i stället för matte när vi refererar till oss själva hundsammanhang.

…har Sveriges i särklass skitigaste  bilar.

…har noll intresse av vårt eget utseende och välbefinnande men lägger oceaner av tid och pengar på våra hundars väl och ve.

Ja, som ni förstår så förkastade hon min tanke med hudvårdsinläggen å det bestämdaste. Själv blir jag aningen tveksam – och orolig. Är det så här folk ser på oss som har hund som hobby??

Och varför skulle det vara ett motsatsförhållande att å ena sidan vara ute på skitiga hundpromenader och träna i praktiska – om än inte alltid så snygga – kläder. Och däremellan vilja ta hand om sin kropp, hy och allmänna välbefinnande? Kanske t o m klä upp sig och vara lite snygg mellan varven?? Det är ju kontrasterna som är spännande och kul tänker jag! Men alla tänker ju inte som jag. Åtminstone inte om man får tro min kompis. 🙂

Hrm… jag funderar vidare på hudvårdsinläggens vara eller icke vara ett tag till innan jag bestämmer mig. 😉