Är ni vaccinerade?

DSC_0222

Nää. Jag syftar varken på TBE, svininfluensa eller andra sjukdomstillstånd. Jag tänker på helt andra saker.

För ett tag sedan skrev en av våra mest meriterade lydnadsförare ett tänkvärt inlägg om vårt förhållningssätt till oss själva, vår hobby och inte minst varandra. Det blev många bra reflektioner på fb, och alla jag läste var positiva. De flesta verkar ha genomgående trevliga erfarenheter då det gäller hjälpsamhet, utbyte och goda relationer inom vår sport. Så även jag! 🙂

Men som överallt, och i alla sammanhang, finns det undantag. Vissa personer är mindre generösa än andra och har ett större behov av prestige. Kanske man är så oerhört fokuserad på sina egna mål och resultat att man väljer bort personer som inte tillför något till det egna framgångskonceptet. Kanhända vissa boostar sin egen självkänsla genom att söka brister hos andra. Att se andra ”lyckas” medan man själv står och stampar ungefär på samma fläck kan vara tufft – det vet jag av egen erfarenhet. I synnerhet om det gäller personer man – av olika skäl – inte riktigt tycker förtjänar framgång. Hur man nu kan avgöra det… 😉

En av de tuffaste känslorna att hantera tycker jag är känslan av att ha blivit orättvist behandlad. Det kan handla om allt från att få kritik fast man gjort sitt allra bästa, till att bli bortvald, eller få höra negativa saker om sig själv i andra hand som man vet inte stämmer. Klart man blir både förbannad och besviken, i synnerhet i det sistnämnda fallet. Och särskilt om det sägs i syfte att såra och nedvärdera mig som person eller det jag står för.

Lyckligtvis har jag inte drabbats av detta så många gånger i mitt liv. En av mina vänner påstår att det beror på att jag är ”Sveriges mest konfliktundvikande person” enligt henne. Jag håller inte riktigt med om det, men visst – jag lägger sällan energi på olika konfliktsituationer om jag misstänker att det inte leder till något bra. Vilket det väldigt sällan gör.

Men vid ett tillfälle har jag kontaktat vederbörande som sagt tråkiga och osanna saker om mig, och bett om en förklaring – och en ursäkt. Det fick jag, och personen hade  ”inte menat att säga något negativt”. Varför man säger en massa saker man inte menar kan jag ju undra, men what the heck… jag godtog ursäkten och sedan släppte jag det hela och ägnade mig åt roligare ting.

Jag brukar tänka på alla stackars kändisar som regelbundet tvingas läsa osanningar och halvskandaler om sig själva i media. Många gånger handlar det ju om rent förtal från tidningens sida i syfte att öka upplagan. Man undrar ju om folk i allmänhet verkligen går på det. Några gör det säkert, men jag vill gärna tro att de flesta är tillräckligt ointresserade av (eller för smarta) att läsa sådant som med 99% säkerhet inte är sant.

Man kan alltid välja hur man ska förhålla sig till saker. Lätt att säga – svårt i praktiken. Men det är en sådan himla go känsla när man lyckas! Jag tror det underlättar att inte ta sig själv, eller det man gör, på för stort allvar. Och gubevars, inte skapa sin identitet kring det man gör. För då kommer man nog förr eller senare tappa bort sig själv.

Jag vill ägna mig åt roliga saker i tillvaron! Jag vill skratta och umgås med mina vänner och min familj. Jag vill resa och uppleva nya saker. Jag vill äta god mat. Jag vill försöka hålla min kropp och min hjärna i trim efter bästa förmåga. Jag vill träna, tävla och ha kul med mina hundar. Jag vill vara en inspirerande medmänniska och god vän. Jag vill lära mig nya saker inom områden jag inte känner till.
Ingen av oss vandrar genom livet utan törnar, bakslag och sorg. Men man kan försöka skaffa sig ett slags filter eller vaccin så att dessa tråkigheter inte får riktigt så hårt fäste. Och man kan välja att inte skapa eller dras med i situationer som tar energi från allt det trevliga.
I går hörde jag ett uttryck som jag tycker är så himla bra. ”Konflikter finns inte mellan människor – de finns inom människor.”
Bästa sättet att inte bli smittad borde ju rimligtvis vara att undvika kontakt. 😉

14 reaktioner på ”Är ni vaccinerade?”

  1. Men Anna…du har ju gått kursen!!! 😉 Skämt å sido, man kan behöva lite påfyllning mellan varven. En fika, lite hundträning med goda vänner eller en lugn skogspromenad med sina älsklingar (ja, både Lelle och Veto) kan hjälpa till på traven. Och du är alltid välkommen hit om du vill ha en fika och tjöta lite. 🙂

 1. Jag har precis varit och fyllt på med nytt vaccin då jag förstått att det inte är livslångt och räcker med en spruta.. Så nu är jag nyvaccinerad och redo att möta en ny vår med allt vad det innebär med gamla och nya kontakter 🙂 Ha en underbar dag!!

 2. Superbra skrivet. Väljer själv att inte lyssna och bara låta det rinna av mig. Finns ingen anledning att lägga energi på det, eftersom det finns bättre ställen för mig att lägga den energin på. Träna och tävla t.ex 🙂

 3. Hej! Jag är en av dom som läser din blogg med stor behållning. Jag gillar att du blandar ämnen och skriver om saker som fär mig att tänka till. Du skriver att du inte vill att din hobby eller jobb ska bli din identitet och det tycker jag är viktigt. Jag har själv identifierat mig med mitt yrke under en lång tid (och varit framgångsrik inom mitt gebit) men då jag tvingades byta jobb inom företaget föll min gloria och plötsligt visste jag inte längre vem jag var. Efter en lång period och hjälp av terapeut har jag hittat tillbaka till mig själv och vet att jag är inte mitt jobb, jag är mycket mer än så.
  Tack för att du delar med dig av dina tankar. Jag tror fler än jag känner igen mycket av det du bloggar om.
  mvh Helena

  1. Tack för ditt kloka inlägg. Jag håller fullständigt med dig i det du skriver. Lätt att bli nörd då man gillar det man gör, men jag påminner mig ofta om att livet består av så mycket mer än hundar och hundträning. Och jag vill uppleva dom bitarna också. Och helt ärligt ska jag säga att sedan jag började ”vidga min värld” så fungerar träningen med hundarna överlag bättre. Och det har förmodligen bara med min egen inställning att göra. 🙂

   Roligt att du hittat tillbaka till dig själv igen – bra jobbat! 🙂

 4. Jättekloka ord och jag önskade jag va likadan..
  Tyvärr biter kritik sig fast som en krokodil på mig:) Jag tar gärna emot kritik men oftast är den inte konstruktiv utan bara ett letande och petande efter fel…. Önskar att man tittar på både positiva och negativa, det försöker jag iaf göra! Analysera, vad var bra, vad behövs förbättras?
  Jag borde verkligen låta det rinna av och har blivit bättre, så bara jobba på det:)
  Ha det bra!!

  1. Jag tror det är något man får jobba med hela tiden Madde. Vissa personer har inte förmågan av ge konstruktiv kritik och det är ju egentligen inte ditt problem utan deras. Fast jag förstår så väl hur du menar. Kanske man ibland under en period ska träna ensam för att hitta sig själv bland alla metoder, tips och förslag. Eller så kan du kanske helt enkelt be dina träningskompisar att vissa pass bara påtala det positiva, för de bitar som behöver förbättras har du säkert koll på själv.

   Det är så lätt att ”peta sönder” träningen till nackdel för gläjde, uthållighet och helhet. Ta dig en funderare på hur DU skulle vilja bli bemött och få feed back och var tydlig mot dina kompisar när du berättar det för dom. I bland får man träna sina träningskompisar lika mycket som sin hund, ha ha!

   Trevlig helg! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top