Det finns likheter mellan inredning och hundträning…

IMG_1333

Under en period i livet funderade jag på att utbilda mig till inredningsarkitekt.

Jag har alltid varit road av inredning på så sätt att jag gillar att försöka skapa en personlig och ombonad miljö omkring mig. Om någon frågar vad jag gillar för stil  kan jag inte riktigt svara på det (precis på samma sätt som när någon frågar vad vilken ”hundträningsmetod” jag använder) utan jag gör mitt bästa för att anpassa mig efter husets – eller lägenhetens- grundpersonlighet.

Trivsamhet är harmoni känns viktigt, och jag gillar miljöer där man märker att folk verkligen bor och lever fullt ut. ”Perfekta” och alltför strama hemmiljöer som påminner om mäklarnas visningshem är inget som tilltalar mig.

På Nydala, där vi bodde tills för drygt ett år sedan, var det en helt annan stil på huset än det vi nu bor i. Nydala var från 1907 med flera små rum, skrymslen och prång. Många och stora garderober, massa förrådsutrymme, sidobyggnader och en stor trädgård med massa frukträd och annat.

På Talludden där vi bor nu ser det annorlunda ut. Huset är ganska nytt (byggt 2010) och är utformat som ett T. I detta T finns varsin avdelning med sovrum på vardera sidan i T:s tak, och i ”foten” är det ett stort rum med kök och vardagsrum integrerat (ni fattar va?). Minimalt med garderober och förråd gör att Leffe numera bara har två garderober och jag har… några fler men inte tillräckligt många.

Stora fönster åt alla håll gör att det blir väldigt ljust – plus att alla väggar är vitmålade – och ibland känns det som att man nästan sitter ute i naturen, fast under tak.

Vi har ännu ingen trädgård utan bara gräsmattor runt huset, men däremot en stor träningsplan (50×50 m) som gränsar mot skogsdungen bakom huset. Det viktigaste först liksom…

Jag har en god vän, Marie Österholm, som är superduktig på inredning och är utbildad inom feng shui. Hon gjorde sitt examensarbete genom att ”analysera” vårt hus och det var verkligen intressant.

Så här säger Wikepedia om feng shui: Feng shui bygger i stor utsträckning på läran om de fem elementen (jord, eld, vatten, metall och trä) tankar om qi, som ofta översätts till ”livsenergi” och som, enligt dem som tror på dess existens, finns både i människor, djur och naturen. Så med tanke på mitt intresse för energier 🙂 passar det utmärkt att tänka i dessa banor för att skapa balans omkring mig.

Marie och jag gick gemensamt igenom hela huset och på vissa ställen där jag upplevt att ”här är något som gör att jag inte riktigt trivs eller gillar att sitta” hittade hon ganska snabbt och enkelt lösningen genom att flytta på någon detalj, lägga till något eller ta bort. Häftigt!

Jag tycker om när saker och ting inte är för linjära. Det behöver inte stå en exakt likadan kruka i fönstret bredvid en annan, inte heller behöver allt se symmetriskt och förutsägbart ut. Det är roligt att komma in i ett hem där man blir lite överraskad och där det finns utrymme för  humor. En oväntat detalj mitt i typ.

Eftersom vårt hus känns som en förlängning av naturen så försöker jag inreda med mycket naturnära inslag. Länge har jag t e x letat efter en stege att ha som klädhängare i sovrummet så att inte alla kläder slängs i en hög på kistan framför sängen, med de stegar jag hittat har varit för ”symmetriska och vitlackerade”. Jag ville ha en lite mer krokig av björk.

Härom veckan kom jag på att vi ju har en stor dunge med björksly bakom huset och att det kanske skulle gå att göra sin egen klädhängare. Sagt och gjort, jag sågade ner lite björkar, lät dom torka i garaget en tid och sedan lyckades jag snickra i hop stammar och grenar till något som liknade en stege. Lite krokig och knotig, precis som jag ville ha den. Det blev dessutom ganska fint att vira snören kring fogarna där jag spikat. Så numera är kistan klädfri och alla kläder hänger snyggt (nåja) på björkstegen.

En annan fin inredningsdetalj blev canvastavlan i svartvitt som numera hänger över soffan. Bilden är tagen av duktiga Lena Kerje. Till och med Leffe – som tycker vi har hundar så det räcker och inte behöver ha dom överallt på väggarna också – gillade den. För givetvis pryder Snygg-Mick sin plats oavsett var han befinner sig! <3

Den gamla amerikakofferten som jag ställt som förvaring av filtar och plädar nedanför soffan har raskt övertagits av familjens minsting. Så numera är det inte bara är förvaringsplats för plädar, utan även för Tigrar. <3

Det kanske låter lite långsökt men jag tycker det finns många likheter mellan hundträning och inredning. Att anpassa sig efter vad man har att jobba med. Skapa harmoni. Inte vara för linjär utan våga tänka utanför boxen. Blanda in humor och roliga överraskningar. Och vara medveten om att en stil som passar hos grannen inte nödvändigtvis passar hos en själv – även om det kan vara klockrent hos grannen! 😉

Om du vill läsa lite mer om feng shui så är det här en bra länk: http://www.amelia.se/halsa1/inred-ditt-hem-med-feng-shui/

 

 

 

IMG_2239

IMG_2238

IMG_2242

IMG_2250                              Kanske toarullen ska hänga på den svartvita linslusens nos i stället…                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top