Du är inte nervös. Du nervösar dig.

 

Foto: Lena Kerje

Beskriver du dig själv som ”väldigt nervös” inför tävling och anser dig vara en person som har svårt att hantera dina nerver? 

Kanske du är bra på andra mentala grejer? Bara för att du är nervös på en tävling så blir du inte automatiskt en mentalt ”svajig” person. Man ÄR aldrig en känsla. Som Kjell Enhager säger på sin föreläsning: ”Man är inte nevös. Man nervösar sig” 

 Hur kan man lära sig att hantera nervositet?

Träna, träna och träna, i alla tänkbara situationer. Annars blir det svårt när det väl gäller. Acceptera att du är nervös. Tänk inte bort känslan. Och även fast du är nervös kan du ändå sköta dina uppgifter, så hunden kan göra sina. Så fort du börjar tänka på annat än vad du ska göra just där och då inne på planen, så har du tappat din uppgift som kanske är att förbereda din hund inför nästa moment, klappa på benet för att göra den uppmärksam eller kanske rikta din blick mot det håll ni ska härnäst. Om du fokuserar på det du ska göra, även fast det är svårt, blir det lättare nästa gång.  

Utveckling framför resultat

Sträva mot utveckling. Om fokus bara ligger på uppflyttning, SM-poäng eller seger blir utveckligen ofta inte så bra. Risken är att man tar genvägar. Tänk istället att den här tävlingen gör jag för att bli bättre, lära mig mer om  mig själv och min hund för att kunna nå mina långsiktiga mål. Om fokus ligger på utveckling blir det också mindre press. 

 Acceptera att det inte alltid känns bra

Ibland ligger det alltför mycket fokus på att hitta den rätta känslan. Om vi aldrig tränar i en icke-optimal känsla kan det bli väldigt jobbigt att gå in och tävla då ”rätt” känsla inte infinner sig, och du inte kan hitta den. Gör det bästa av situationen, och träna framförallt på att du kan göra en god prestation trots att det inte känns optimalt. Om vi bara kan prestera då allt känns 100 blir vi snabbt utlämnade till omständigheterna. Men det är DU som styr dina tankar. Ingen – och inget – annat!

 

8 reaktioner på ”Du är inte nervös. Du nervösar dig.”

 1. Intressant inlägg som vanligt. Tar särskilt till mig det där med att kunna träna och tävla fastän känslan inte är på topp. Ska träna mer på det. ? Tack för att du delar med dig av så mycket klokheter Helene. ?

 2. Raderade just ett långt inlägg men provar igen. Kan du inte skriva ett inlägg om hur man hanterar sig själv när man har en jättehet hund. Min tjej påminner om din Tarzan och jag blir så fashinerad över hur cool du är med honom och hur lugn du är även fast du belönar med lek och skoj kan du samla ihop er så fint. Jag såg er på sm och har sett massa filmer på er och älskar ert samarbete och glädje. Kan du inte skriva en blogg om hur du tänker och tränar med honom? Förstår att det är svårt att förklara exakt men om du bara försöker i stort blir jag jätteglad. Ni är mina förebilder och kan jag bara närma mig lite så blir jag överlycklig. Jag blir allt för lätt frustrerad när min hund spinner iväg trots att jag inte vill. Tack på förhand och hoppas du får ett jättebra år 2017. / Linnea

  1. Hej och tack för fina ord, och för att du läser bloggen. 🙂

   Hmm… väldigt svårt att skriva ett generellt inlägg om just detta. Jag tror jag skrivit i tidigare inlägg om att försöka påverka hunden med sin egen känsla i stället för tvärtom. När det gäller heta hundar kommer det en artikel som jag skrivit i nästa nummer av Brukshunden. Där kanske du kan få med dig lite tips och tankar.

   Kanske det blir något separat blogginlägg om just heta hundar framöver också. Inte för att jag är någon ”expert” (har ju bara haft en riktigt het vovve) och dessutom är ju inte alla högtempererade hundar lika i sitt sätt att svara på träning. Det som funkat med Tarzan kanske inte skulle funka på din vovve. 🙂

   Önskar dig ett fint år också, och gläds åt din pälsraket! 🙂
   Heléne

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top