Energi eller motivation – vad är skillnaden?

Bild: Fotografingela

Föreställ dig att du ska springa ett lopp i orientering. Du är pigg i starten – både i benen och i huvudet och hittar de första kontrollerna snabbt och lätt. Men efterhand som terrängen börjar bli tuffare och energin börjar tryta får du svårare att fokusera på din väg mot nästa kontroll. Du springer fel, tappar bort dig och förlorar därmed viktig tid.

Vad är det som får dig att spotta i nävarna och anstränga dig lite extra för att återfå fokus och ta dig i mål? Förmodligen är det din motivation som kommer driva dig framåt. Och hur bra det går i slutänden beror till stor del på hur stark den är. När saker går lätt är det inte så svårt att hänga i. När det börjar bli tufft kräver det mycket mer av oss.

Jag tänker lite på samma sätt när det gäller mina hundar. Går de på energi eller motivation? I bland har jag lite svårt att avgöra vad som är vad, men oftast kan jag känna det. Om min hund t e x klarar att ”tänka rätt” trots att jag vet att den är trött – ja då är jag hyfsat säker på att den har hög motivation för uppgiften. Om den däremot fixar uppgiften när den är piggelin men failar när den är trött behöver jag förmodligen höja motivationen mer för den uppgiften – eller kanske för träningen överlag.

Valpar och unga, oerfarna hundar har ganska kort koncentrationsförmåga och de behöver oftast ha relativt hög energi för att orka fokusera. Motivation tar tid att bygga upp och en hel del kommer med mognad men även genom ett ”bra” och genomtänkt träningsupplägg.

Jag tycker det här med energi kontra motivation blir väldigt påtagligt i söket. Jag vet att hunden kommer bli trött efter en mängd skick och tomslag i tuff terräng. Vissa hundar springer fort även när de blir trötta, men huvudet och nosen är inte riktigt med i matchen. Andra hundar tappar tempo och börjar bli grunda i sina slag. Här tänker jag att jag vill försöka bygga upp en så stark motivation att hitta figgen så att min hund verkligen fortsätter att anstränga sig – även mentalt – när den är riktigt trött. Där är vi inte ännu men å andra sidan har Swish bara tränat sök i 7 månader, och även om han har hunnit fylla tre år och inte räknas som någon unghund längre, är det en för honom ny gren som han måste bygga motivation och uthållighet i.

Jag tror en del låter sig luras lite av hunden som springer fort även när den blir trött. Det gjorde åtminstone jag många gånger när jag hade min Tarzan som aldrig någonsin sprang sakta oavsett vad vi tränade. Jag tror inte ens han visste att det gick…

Men när han blev trött så orkade han inte tänka vilket gjorde att det många gånger blev fel även fastän benen gick för fullt. I början kopplade jag inte det med bristande uthållighet eftersom jag trodde att så länge han sprang så var motivationen hög. Och motivationen att springa var alltid hög, men att koppla ihop benen med hjärnan och orka fokusera på sin uppgift var inte alltid lika stor. Det blev bättre efterhand  – dels för att jag började förstå skillnaden och dels för att jag därmed kunde lägga upp träningen på ett lite annat sätt.

Med lille Match försöker tänka till och lägga upp träningen klokt från början. Trots det så vet jag att jag kommer göra en hel massa misstag ändå, och även om jag tänker till innan så tänker jag inte alltid rätt för det. Att träna djur är ett livslångt lärande och det gäller att lära av både misstag och lyckanden.

Det är  t e x lätt att träna lite för långa stunder med honom eftersom han är träningsvillig och har ganska lätt för fokus. Men å andra sidan märker jag direkt när jag hållt på för för länge för då blir han antingen lite för hetsig eller börjar göra helt andra saker än de jag tänkt. Så numera ställer jag ofta klockan eftersom det är så lätt att glömma bort tiden när vi är inne i träningsflow. Och så lägger jag in flera små korta pauser i träningspasset så att hjärnan ska få vila lite mellan uppgifterna.

Jag tror att motivation måste byggas i små steg. Planera för många rätt i början men efterhand när hunden blivit mer erfaren även våga träna under icke-optimala förhållanden. Till exempel när:  1. Den är trött 2. Den är alltför het  (Att orka fokusera när den är ”på tårna” är lika viktigt som att orka när den är trött!)  3. Miljön är svår på ett eller annat sätt

När hunden tycker det är lite extra svårt är det viktigt att man själv plockar fram sitt bästa hundtränar -jag och stöttar den i stället för att själv bli belastad av situationen. Det kommer knappast vara hjälpsamt för hunden om även föraren börjar tycka det är jobbigt, och det hela slutar då ofta i en negativ spiral. För det är ju inte bara hunden som behöver ha fokus och hög motivation för det den ska göra. Det gäller ju i högsta grad även oss tvåbenta!

Bild: Hilda Andersson

4 reaktioner på ”Energi eller motivation – vad är skillnaden?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top