Valpträning forts…

Match 12 veckor.

Vi fortsätter grunda med små uppgifter och förstärker bra beteenden. Och vad är då ”bra beteenden” kan man undra? Jag tänker att det dels är saker jag vill ha mer av i vardagen, typ att han kan koppla av i olika miljöer, tycker det är trevligt att interagera och vara social med olika människor (i och med att han även ska få träna brukssök), att han söker upp mig och har koll på mig under våra skogspromenader (det är just nu lite si och så med den biten) osv.

I träningen på planen jobbar vi på att utveckla leken mera. Men också på att han ska bjuda upp och bli aktiv när jag blir lite passiv, följsamhet, gripande, ett snyggt targetbeteende, växla mellan fokus/stadga & aktivitet/explosivitet, kunna pausa men också vara ”på” direkt när jag startar upp igen och lite annat smått&gott.

Jag har hyfsat bra koll på hans styrkor och svagheter i nuläget. För tillfället har jag lagt in mer pauser och stadga/fokus i träningen eftersom han har en tendens att bli lite för ”på” och hetsig i vissa situationer – vilket också innebär att han kan bli aningen ljudlig. Jag får en känsla av att det finns ganska mycket gnista i honom, vilket jag verkligen gillar. Vad jag däremot inte vill ha är hets och stress så jag försöker hitta en bra balans där. Jag tror inte på att driva upp den här typen av hund för mycket för tidigt, även om det kan se flashigt och häftigt ut med valpar som kastar sig in i allt med hull och hår.

Nedan en liten film för den som är intresserad där jag valt att berätta lite kring mina tankar i träningen.

4 reaktioner på ”Valpträning forts…”

 1. Ingegerd WahlbergSwärd

  Mycket bra och väldigt vettigt!
  Glad att jag ”hittat hit”’och kommer att fortsätta följa.
  Särskilt bra och viktigt med pauser och inaktivitet, vill inte ha en stressad hund.
  Så bra åskådliggjort med övningarna passar oss precis
  Ingegerd o Elsa, snart 4 mån bc

  1. Heléne Lindström

   Tack, så roligt att du tycker Ingegerd. Om du inte redan är med i gruppen High5 Hundsporthall på fb så gå gärna med. Där kommer regelbundet små filmer och tankar om både valp- och träning i största allmänhet. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top