Ett blogginlägg om hudvård (ja, du läste rätt!)

Heléne L&H

Jag har vid några tillfällen fått frågan om jag inte kan starta en blogg som relaterar till mitt jobb som hudterapeut, men jag har envetet sagt nej för det finns redan så himla mycket bra bloggar och sidor i det ämnet. Tror inte jag skulle ha så mycket att tillföra.

En av mina kompisar tyckte i alla fall att jag skulle skriva ett lite mer allmänt blogginlägg om ”hudvård för hundägare” för hon har fått för sig att hundfolk är fullständigt ointresserade att ta hand om sig själva – men tar desto bättre hand om sina hundar.

”Men om det nu är så  att du tror hundfolk är fullständigt ointresserade av detta så är det ju ingen mening att jag skriver om det, för då kommer ju ändå ingen läsa” var mitt svar. Men tanken väckte ändå en del frågor hos mig. Är det så att vi som är aktiva inom hundsport ofta är väldigt bra på att se till våra hundars väl och ve men tämligen usla på att ta han om oss själva? Är det nödvändigtvis ett motsatsförhållande? Jag vill inte tro det.

Om man ser saker lite mer i sin helhet så tänker jag att om jag själv mår bra, känner mig pigg, fräsch och tillfreds så kan jag ge mer positiv energi till både två- och fyrbenta i min omgivning. Är jag trött, irriterad, har ont och känner mig allmänt sunkig så har jag svårare att sprida goda vibbar kring mig.

Jag är ingen renlevnadsmänniska på något sätt, men jag har med åren blivit mycket bättre på att ta hand om mig själv och se till att försöka må så bra jag kan efter de omständigheter som råder och de förutsättningar som givits mig. Jag försöker också tänka på vad som får just mig att må bra och känna mig tillfreds, och har inte minsta dåligt samvete för att jag ger mig väl investerad egentid.

Eftersom jag (förutom lite hundkurser och mental coaching) jobbar med hud&hälsa och att få människor att bli glada och nöjda med hur de ser ut och känner sig är det nog ganska naturligt att jag tänker på för egen del också. Inte så att jag ägnar oceaner av tid i badrummet eller springer på olika behandlingar till som tätt (det var nog säkert fyra, fem år sedan jag fick en ansiktsbehandling för egen del) men däremot har jag lite dagliga rutiner som går snabbt men ger resultat, just för att de sker dagligen.

När man håller på med hund (och häst) är man ute mycket, och i alla typer av väder. Bra för kropp och själ men lite påfrestade för huden om man inte ser till att ta hand om den. När det är minusgrader bör man ha en creme i ansiktet som är hyfsat fet, d v s en oljebaserad creme och inte en lätt fuktcreme som baseras på vatten för då ”fryser” huden lätt och man kan få ytliga och spruckna blodkärl – speciellt på näsa och kinder.

Samma sak kan hända om man är ute i stark sol utan att skydda huden med en solskyddscreme. Förutom röda kärl kan man då också få pigmentfläckar i ansiktet. Både kärl och pigmentfläckar är till viss del ärftligt – d v s vissa har lättare att få det än andra – och har man det i släkten bör man skydda huden lite extra och kanske gå till någon hudexpert för att få hjälp att hitta rätt produkter just för sin egen hudtyp.

Rengöring av ansiktet är ett annat kapitel. Att använda vanlig tvål är inte så bra eftersom den ofta har ett alldeles för högt ph och torkar ut huden. Använd helst en rengöringsmjölk/creme/mousse med ett ph-värde så likt hudens eget som möjligt d v s mellan 4,5-5,5. Det tar sedan ca 18 timmar för huden att återställa ph-balansen om man använder produkter med ett för högt ph, och det innebär att huden blir extra känslig för mikroorganismer och dessutom lätt blir röd, fnasig och torr. 

Nu får det vara nog med hudvårdsprat för i dag. Det kommer inte bli jättemånga blogginlägg i detta ämnet men kanske något enstaka då och då. Däremot får ni gärna fråga om ni undrar och något speciellt, så ska jag försöka svara efter bästa förmåga. 🙂

Är ni intresserade av hudvård och make-up så kan jag rekommendera två riktigt bra bloggar – Hudotekets som i främsta hand tar upp hudvård och Linda Hallbergs som mest handlar om makeup. Linda är en superduktig makeup-artist och hennes blogg är en av Sveriges största och bästa  i ämnet.

http://blog.hudoteket.se/hudvard/15-rabatt-pa-beaute-pacifique/

http://lindahallberg.se/

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top