Finbesök, Strawberry Daiquiri och massa fritt följ

Susann och Sting

Jag har haft besök av Susann Wastensson och hennes hundar ett par dagar.

Det var ett tag sedan vi sågs och vi hade mycket att ta igen – både träning, träningssnack och gamla minnen från vår ungdom.  På 80-talet var vi discobrudar med enorma axelvaddar, stora örhängen och rosa benvärmare och Linköpings innediscon var flitigt besökta. Vi kollade genom gamla fotoalbum och insåg att det runnit en del vatten under broarna sedan dess. Men annars såg vi ungefär likadana ut nu som då… eller…? not! 😉 

En favoritdrink på den tiden var Strawberry Daiquiri och jag såg till att köpa hem lite rom och jordbubbar när Susann kom så vi kunde återuppliva den ljuva smaken med tillhörande minnen. 

Men vi drack inte bara Daiquiri och pratade svunna tider, vi tränade våra hundar och nördade in oss i fria följ och diverse annat också. Susanns hund Joy är en äldre kusin till Smiley och det var roligt att se vilken fin utveckling Susann och Joy gjort i träningen. Joy ser ut att kunna bli precis hur bra som helst, speciellt nu när Susann bestämt sig för att satsa på lydnaden med henne medan Sting ska få tävla htm och freestyle. Man kan liksom inte hinna med att göra allt med alla, och dessutom göra det bra!

Givetvis hade Susann fått till ett strålande fritt följ även på Joy (jag hade inte väntat mig något annat iofs) och jag passade på att bolla lite tankar kring Smileys fria följ. Susann tyckte glädjande nog att han var läcker och såg fin ut i både look, energi och position vilket var roligt att höra av en fritt följ-guru.

Ingen hund är den andra lik och man får anpassa träningen efter den individ man har. Däremot vill jag gärna att hunden från början förstår mitt grundsystem, även om det systemet modifieras för att passa hundindividen. Med Smiley har jag tänkt annorlunda då det gäller fritt följ än jag gjort med tidigare hundar. Man kan sammanfatta det hela med tanken ”Häng på och följ mig så kommer det dyka upp någon form av belöning där jag vill att du ska ha ditt fokus!” Det ska vara plättlätt och roligt att följa vid sidan och jag har strävat efter att hitta ett slags flow i gåendet istället för att fokusera på teknik nu i början. Rätt eller fel vet jag inte ännu, men det har känts bra för Smiley (och mig) och känns det bra så brukar det vara rätt. 

Stora svängar i stället för vinkar bara för att få det flytigt. Pondus, trygghet och harmoni i mig själv som jag försökt överföra till Smiley. Och efter hans sätt att svara på detta har jag anpassat mina belöningar. Men de har alltid kommit i lodlinjen någonstans mellan min armhåla och mitt knät. Däremot har jag anpassat aktiviteten i dem – har han varit för speedad har dom kommit lugnare och i stadgetanke och har han behövt mer engagemang och uppgiftstanke har jag lagt på mer aktivitet vid ”leveransen”.

Smiley är en lång och högbent hund vars huvud ofta jobbar aktivt medan kroppen inte alltid klarar att hänga med skallen. Det gör att han ibland blir lite frustrerad. Han vill mycket men kroppen sladdrar i väg åt motsatt håll och vid vissa tillfällen märker jag att han blir lite stressad över det.

Susann och jag diskuterade kring det och kom fram till att jag inte får stressa på honom genom att försöka locka fram saker han fysiskt inte är kapabel till ännu. Om han tar i allt han kan för att klara svänga runt sin kropp och sätta sig snabbt vid sidan så måste det vara tillräckligt, även om jag tycker han är långsam runt och ner (och omedvetet jämför med Tarzan fastän jag vet att det är superkorkat!!) Försöker jag få Smiley att ta i mer än han klarar blir han ofta frusterad och någongång har det även kommit ljud eftersom han förmodligen tar i precis så mycket han kan just där och då.

Jag ser såååå fram emot att få honom helt friskförklarad så jag kan sätta igång och bygga upp hans kropp och låta honom springa lös i skog och mark och hitta sin egen balans. Nästa vecka ska vi till en annan ortoped på en annan klinik som ska få gå igenom hela honom och göra en komplett hältutredning.

Jag vill ju träna på! Och Smiley vill spinga och busa!! Tillsammans vill komma i gång och börja sätta mål utan att hela tiden bli avbrutna av vila, antiinflammatoriskt och skittrista koppelpromenader!!

Nedan en film från en väldigt liten Smiley till en betydligt större. <3 

 

5 reaktioner på ”Finbesök, Strawberry Daiquiri och massa fritt följ”

  1. Låter som härliga dagar. Så fin han är på filmen och vilket jättesnyggt fritt följ han fått. Från liten plutt till långbent spindel. Fina Smilley. ❤️? kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top