Från hud till hund – och tillbaka igen

Vi 3 L&H3

Jag har gått med i gruppen AFB – Anonyma Facebook Beroende.

I mitt fall innebär det att jag tagit bort fb från mobilen och bestämt mig för att bara gå in och kolla eventuella fb-meddelanden och lite annat en gång i veckan. För mig (som sällan kan göra något lagom) blev detta med att slösufra på fb till sist något som jag vill likna vid ett beroende. Så fort jag hade några minuter över så åkte mobilen upp och jag chattade, la ut bilder, kollade mina vänners statusar och surfade runt i största allmänhet. Samtidigt som jag ofta beklagade mig över att jag hade svårt att hinna njuta av att vara här&nu, ta in min omgivning och vara helt närvarande.

För alla er som undrar om man överlever – och överhuvudtaget finns – om man inte är aktiv på sociala medier kan jag svara ja på båda frågorna. Jag både överlever och existerar. Helt plötsligt pratar Leffe och jag med varandra när vi sitter i bilen på väg in till Linköping. Tidigare har Leffe pratat och jag hummat lite till svar mellan statusuppdateringar och gillanden.

Jag satt på en lunchrestaurang häromdagen och väntade på en vän. Vet inte hur många gånger handen började leta efter telefonen innan jag kom på att facebook inte längre existerar i den, och att jag förmodligen inte behöver sms:a en massa onödigt bullshit till mina vänner bara föra att jag inte har något annat för mig. 😉  I stället började jag studera människor vid borden bredvid och flyta bort i behagliga tankar om kommande härliga sommardagar, träningar och roliga möten. Ni vet, allt sådant där man tänkte på innan facebook  kom emellan och la beslag på tankeverksamheten.

Nu kanske ni inte alls har samma relation till sociala medier som jag har (haft). Och jag har absolut inget emot dem, de har många fördelar. Det är mitt sätt att förhålla mig till dem som jag inte gillar. Men nu när jag inte varit inne på en vecka (förutom skickat ett två meddelanden i stället för att maila) inser jag att livet flyter på väldigt bra ändå. Och kanske det är inbillning, men jag tycker jag får lite mer gjort under dagarna.

På Laser & Hudvårdskliniken har vi fullt upp just nu. Det är högsäsong för laser och IPL fram till maj, sedan lugnar det sig lite fram till septermber-oktober då det drar igång igen.

I kväll ska jag och mina kollegor på fortbildning och workshop i laserteknik/behandling. Och till helgen har jag glädjen att träffa några goa vänner för ett par dagars hundträning i Kyrkekvarn. Jag gillar kontrasterna då det gäller mitt jobb som hudterapeut och min hobby med hundarna. För även om jag till viss del även jobbar med hund ser jag det ändå som min hobby, och vill gärna fortsätta ha det så. 🙂

Trasan vittr

 

 

10 reaktioner på ”Från hud till hund – och tillbaka igen”

 1. Jag antar att det är bäst att heja på dig på din egen sida nu då och inte på fb 😉 Tror absolut på ditt beslut. Och så trevligt för Leffe att få sin fru tillbaka!! HEJA HEJA HEJA! Den här gången tror jag du klarar det jättebra 🙂

  1. Tack för glada tillrop Ditte! .) Och jag tror du har rätt…jag kommer klara detta galant, ha ha! Faktum är att det var mycket lättare än jag trodde. Kram på dig!

 2. Jag är ju en så där människa som inte skaffade fb när ”alla andra” gjorde det, klarade mig ända tills jag insåg att jag missade alla viktiga uppdateringar, planerade tävlingar, kurser mm inom tävlingsvärden (frestyle/htm). Nu är jag aktiv ibland (kollar ngn gång på morgonen eller kvällen oftast) men har fortfarande inte lagt in det i mobilen, tycker gott det räcker med att jag har mailen där… vill folk något viktigt får dom höra av sig den vägen. Jag har vänner som man inte ens kan ta en fika med utan att mobilen åker upp mitt under samtalet! Hamnar man där så tror jag helt klart det är klokt att börja fundera på hur man ska förhålla sig till det hela.

  Tycker du verkar ha rätt härliga kontraster mellan jobba och fritid 🙂

  1. Precis. Jag tror man får hitta ett förhållningssätt som passar just en själv. Jag önskar jag kunde göra som du, gå in en kort stund varje dag men tillvidare får det bli en snabbkoll i veckan. Faktum är att det går väldigt bra…so far. 😉

   Ha det gott!

 3. Lotta, Siri & Keiko

  Hej!

  Jag var ju av med FB helt ett tag, stängde ner mitt konto helt, måste säga att det var väldigt skönt, men sen hamnade jag där igen. Har funderat mycket på mitt FB beroende (för jag måste tyvärr erkänna att så är faktum). Jag kan inte heller göra något på halvfart och jag sitter ofta där med mobilen i handen och FB appen öppen, utan att ens veta hur det gick till. Samtidigt gillar jag möjligheterna med FB att kunna ha kontakt med kompisar som inte ens bor i samma land som jag. Det mesta är en process för mig och det måste få ta lite tid, har sedan en längre tid tillbaka FB lite mindre, så kanske är jag på god väg.. Nästa steg är nog att ta bort appen från mobilen, men samtidigt känns det ”tråkigt” att inte kunna lägga upp bilder enkelt.. Vet inte, får fundera lite till 🙂

  Kram

  1. Att vänja av stegvis är nog en bra plan Lotta. Och just det där slösurfandet när man väntar och (tror att man) inte har något bättre för sig är nog det värsta för min del. Men som sagt, det gäller att hitta ett alternativ som funkar för var och en. 🙂

   Kram

 4. Det är ju bra att du har bloggen kopplad till fejjan iaf så man ser när du uppdaterat den 😀 (skojade lite, du finns i min bloggfeed så jag hade sett denna uppdatering ändå)

  Jag har blivit ganska bra på att låta bli telefonen kvällstid, men på jobbet har jag alldeles för många minuter då och då som man inte kan göra nåt vettigt av, förutom surfa, och då är fb oslagbart tyvärr… Alltså, det är för kort tid mellan mina arbetsuppgifter för att hinna göra en annan uppgift.

  1. Jag lovar att jag ska försöka bli duktigare att blogga i stället. På något sätt känns det roligare när jag inte redan berättat allt på fejjan, ha ha. Kul att du har bloggen i feeden. 🙂

   Ses & hörs! 🙂

 5. Maria Laurén

  Vad bra Helene!
  Du kom ihåg när vi träffades för ett år sedan var jag ej med i FB. Jag var tvungen att gå med när vi öppnade vår TPS grupp. Jag blev en flitig avvändare av detta media.Nu håller jag håller på att trappa ner mitt kollande av FB. Jag är glad över att jag aldrig har kopplat det till min mobil. Mer tid till gubbe, vovve och lite trevlig läsning av annnan litteratur.Kram Mia

  1. Jag minns det Mia. Och visst finns det många fördelar med både facebook och andra sociala medier. Jag tycker det är lite samma sak som med mycket annat t e x god mat, vin mm. I lagom mängd och ”rätt” använt är det en tillgång – men det får motsatt effekt om det blir överkonsumtion. 😉
   Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top