Håll Sverige Rent!

 

Unknown

När jag gick i grundskolan på 70-talet hade vi en fröken med stort intresse för djur, natur och miljö. Ve den elev som ”råkade” tappa skräp på gatan eller – gud förbjude – i skog och natur!

Matte, svenska och kristendomskunskap (det hette så på den tiden) i all ära, men det fanns nog inga lektioner som var viktigare än de som handlade vår miljö.

Kanske därför jag fortfarande reagerar starkt när jag ser hur mycket skit folk slänger där dom går och står. Oavsett om det är vid busshållplatsen (fem meter från en papperskorg!), på rastplatser utmed vägarna eller runt omkring i naturen.

Att nedskräpning är ett problem kan nog alla enas om. Men hur stort är problemet? En plastgrej här och en cigarettfimp där – det försvinner väl så småningom av sig självt. Eller?

http://www.hsr.se/fakta/fakta-om-skrapet-i-havet

http://www.hsr.se/fakta/fakta-om-skrapet-i-havetisst du

Visste du att…

År 2050 kommer det vara mer plast än fisk i havet om inte vi får stopp på skräpet.

95% av alla stormfåglar i Nordsjön har plast i magen.

Varje år slängs det en miljard fimpar på marken. En fimp innehåller kadmium och tungmetaller.

Och jag vill inte tillhöra den generation som – aktivt eller passivt – medverkat till detta. Så vad kan jag göra? Och vad kan du göra?

Vi kan alla bidra genom ändrade vanor, attityder och beteenden. Plocka upp, säga åt andra att göra detsamma och försöka få männiksor att förstå vidden av problemet.

Tillsammans med Sharon Emanuel – ansvarig för kampanjen #ettskräpomdagen som drivs av Håll Sverige Rent – och lydnadslandslagets coach Heidi Billkvam vill vi utmana våra hundägarvänner att dra sitt strå till stacken.

Till exempel genom att under under en veckas tid plocka ett skräp och utmana alla följare på sociala medier och bloggar att göra det samma.

 1. Plocka ett skräp.
 2. Dela en bild taggad med #ettskräpomdagen i sociala medier.
 3. Utmana din bästa hundvän, träningskompis, din kollega, släkting att göra     detsamma

Tanken är givetvis inte att man ska sluta efter en vecka, utan att det förhoppningsvis blir helt naturligt att plocka upp skräp under t e x hundpromenaden.

Jag vet flera vänner som redan är inne på “ett skräp om dagen- tanken” men för alla er som ännu inte är det – häng på!

För våra djur. För vår natur. För oss själva och våra barn.

be-the-change

2 reaktioner på ”Håll Sverige Rent!”

 1. Tusen tack för att du sprider budskapet.
  Hoppas många hundmänniskor hakar på. Jag vet att många redan plockar skräp – men viktigt att visa upp det, så andra inspireras och en ’skräpfri’ norm kan skapas….
  Vi hörs snart 🙂
  <3
  Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top