Händelserik vecka

2F5Q8343_2

Det har varit stilltje på bloggfronten men nu tar jag nya tag igen. Tack för fin respons på förra videobloggen. Det kommer flera videobloggar framöver.

Förra veckan var händelserik. I tisdags blev Tarzan vettskrämd av en explosion helt nära där vi var och tränade. Det kom en smäll så marken skakade och jag blev också livrädd.

Tarzan drog till skogs, var borta drygt två timmar och jag höll på att förgås av oro. För att göra en lång historia kort (ni som är vän med mig på fb känner till förloppet) fann jag honom skärrad, våt och darrig men fullt oskadd. Stort tack till alla underbara människor som på olika sätt engagerade sig i hans försvinnande. Har i efterhand fått veta att man gått ut med en varning i lokalradion då bilister observerat en hund som sprang som en tok i närheten av motorvägen. Jag blir alldeles matt när jag tänker på vad som kunde ha hänt.

Tarzan återhämtade sig fysiskt ganska snabbt men har varit lite orolig och lättstressad till och från. Det verkar som att han fick en riktig chock i samband med händelsen.  Men vi tar det lite lugnt i både vardag och träning och hoppas det inte blir några framtida mentala men av detta. Tarzan är en hund som har ett stort känsloregister och nära till alla typer av känslor oavsett om det är glädje, rädsla, entusiasm, frustration eller kärlek. Det ryms mycket i den lilla hundkroppen. <3

Jag har hunnit med lite kurser på olika håll. Dels ”Kommunikation på tävlingsplanen” tillsammans med Ditte (läs mer under kurser/tävlingslydnad) som är en jätterolig kurs att hålla (och förhoppningsvis även kul och givande att gå… ;). Och dels två andra kurser där vi fokuserat mycket på vikten av lekfull grundträning och att skapa ett gott samarbetsklimat innan vi börjar tänka lydnadsmoment, teknik och tävling.

Vi pratade också om hur viktigt det är att vi själva är 100% fokuserade då vi tränar. Och att vi lägger upp träningspassen med den unga hunden så att den hela tiden behåller sin träningstanke. Det är lätt att hunden t e x tappar fokus några sekunder då vi just belönat – ofta för att vi själva tappar fokus då plus att hunden dessutom vet att det vanligtvis dröjer ett litet tag innan nästa belöning kommer. 😉 Så bättre 1 minuts full koncentration på en övning och sedan paus, än 5 minuter då vi tappar hundens uppmärksamhet några gånger. Den kanske nosar, ser någon potentiell lekkompis en bit bort eller så kanske den inte riktigt vet om den är i ”arbete” därför att vi själva är otydliga.

På några av kurserna har jag pratat om, och även visat, några olika typer av grundövningar då det gäller följsamhet, stadga, fart, reaktionssnabbhet, fokus och att kunna växla mellan olika tankar och uppgifter. Nedan är en filmsnutt på en  i mitt tycke jättebra grundövning där vi lär hunden att snabbt vända och ta en externbelöning i rak linje bakom. För att belöningsplaceringen ska fungera som  en ”hjälp” i ett moment så måste den läras in ordentligt.

Fördelen med att ha ett särskilt ord för just belöning bakom är att då hunden är tvärsäker på kommandot kan jag använda det även då hunden inte vet om att det ligger en belöning där. T e x på inkallning med ställande. Om jag säger mitt ord kommer hunden vända och springa rakt bakåt tills den hittar sin belöning även om den inte sett den innan.

För att övningen ska vara riktigt användbar gäller det att få en hög förväntan och koncentration på stadgan i stå, och att göra själva vändandet och springandet bakåt värdefullt. Tanken är ju att hunden i förlängningen ska kunna låsa sina framben i rörelse/fart och tvärnita/vända på stället. Tarzan blir lite triggad då jag drar honom i halsbandet, men vissa hundar gillar inte det och då får man hitta en annan variant för att få rätt känsla och intensitet i ståendet.

3 reaktioner på ”Händelserik vecka”

  1. Pingback: Gårdagens träningspass och bilder – Hundtema

  2. Pingback: Träningspass med videor – Hundtema

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top