Hundfoder – en djungel att gå vilse i

 

Hundfoder

Jag har fått förmånen att testa ett nytt hundfoder från Tuggmästaren.

Det är verkligen lätt att gå vilse i foderdjungeln. Tillverkarna överträffar varandra vad gäller lovord över sitt foder. Själv står man där mitt i och undrar vad som egentligen är bäst.

Torrfoder eller färskfoder? Eller ska man kanske köra både och, så hundens tänder/tandkött får stimulans samtidigt som den får i sig det kanske lite mer lättsmälta färskfodret..?

Svenskt eller ”utländskt”? Det är lätt att tänka svenskt samtidigt som jag från flera håll hört att den svenska kontrollen på foder ligger långt under den kontroll man har på råvarorna i t e x USA.

Är dyrt alltid bättre än billigt? Det är lite som med hudvårdsprodukter… lätt att tro att Chanel alltid är bättre än ACO, men är det verkligen så?

Och inte minst, vad funkar bäst för just min hund? Bara för att min kompis vovve fungerar jättebra på ett visst foder är det inte säkert att min gör det.

Så det bästa är ju att prova sig fram. De kriterier jag har på ett bra hundfoder är:

1. Hunden ska tycka om maten

2. Hundens mage ska tycka om maten

3. Hunden ska ha lagom med energi för att kunna utföra det arbete vi gör

4. Hundens päls ska vara glansig och fin

5. Hunden ska må allmänt bra på fodret och kunna tillgodogöra sig det på ett bra sätt

Innan jag testade Tuggmästarens foder fick mina hundar halva dagsransonen Taste of the Wild  (eller Acaca) och halva Bravo Plus färskfoder. Jag jämförde noga Tuggmästarens innehållsförteckning med Taste of  the Wild och såg att de var ganska jämförbara. Tuggmästarens har något mindre protein (24% mot T o W 25%) och fett (14% mot T o W 15%) men ligger i övrigt på ungefär samma innehåll och uppbyggnad. M a o ett  foder med hög smältbarhet, bra ingredienser och smakligt för hundarna – i alla fall mina.

Den stora skillnaden mellan fodren är alltså inte innehållet – däremot priset! Medan Taste of the Wild ligger på 654 kr för 13,6 kg så kostar Tuggmästarens 499 kr för samma mängd.

Nu har mina hundar ätit fodret under en tid och jag märker som helst skillnad – de är lika pigga, lagom i hull och glansiga i pälsen som de varit tidigare!

Vill du läsa mer om fodret, gå in på http://www.tuggmastaren.se/tuggmastarens-hundfoder/Där kan man även beställa en provpåse. 🙂

                                                                               Testpanelen

testpanelen

 

 

3 reaktioner på ”Hundfoder – en djungel att gå vilse i”

  1. Tack för tips! Ska genast kolla hur mycket de tar för att leverera till Danmark 🙂 Har så himla svårt att hitta ett bra foder och det där lät ju utmärkt och till ett ok pris tom 🙂

  2. Får man fråga om du fortfarande använder Tuggmästarens foder och är du lika nöjd fortfarande?

    1. Hej! Just för tillfället äter hundarna lite olika foder, och då det gäller Tarzan (som gör av med mycket mer kcal än övriga) har jag bytt till Orijen då han behövde gå upp i vikt lite.

      På de lite mindre aktiva hundarna (promenader och lätt träning) funkar Tuggmästarens foder fint.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top