Intervju inför Lydnads-SM

 

SM-glädje11Jenny Wibäck – mental tränare, instruktör, lärare, skribent, landslagscoach, meriterad lydnadsdomare, aktivt tävlande på SM-nivå…

Ja, denna  i sammanhanget unga kvinna har en diger meritlista! Lägg därtill ödmjukhet i kombination med skinn på näsan, rättspatos, jävlar anamma och en stor portion humor. Jag känner mig privilegierad över att ha henne som samarbetsparner och vän. Nedan följer några frågor från Jenny inför Tarzans och mitt första lydnads-SM. Följ Jenny på hennes blogg http://www.lyckagard.se

 

SM-INTERVJU MED HELÈNE LINDSTRÖM

 

Nästa helg är det dags för lydnads-SM, som i år äger rum i Norrtälje. Helène Lindström är en av de 50 som lyckats kvala in till årets SM. Vi lärde känna varandra för ett par år sedan och Helène har blivit såväl en nära vän som en rolig kollega. Vårt senaste gemensamma projekt är Facebook-sidan ”Hjärnkoll för hundtränare

Helène har många års tävlingserfarenhet från hästvärlden, men inom hunderiet är detta hennes första SM. I och med att Helène arbetar som mental tränare tycker jag det är extra spännande att ta del av hennes tankar och mål inför SM-debuten.

Håll till godo, så här tänker en av landets trevligaste hundtränare som har en riktigt glad och häftlig lydnad tillsammans med sin hund Tarzan!

Vilka förväntningar har du på er SM-start?
Mina förväntningar på detta – vårt första – SM ligger helt och hållet på att ha kul.  Kul tillsammans med min hund, mina vänner och mig själv 🙂

Hur förbereder du dig för att öka chansen för att det blir så?
Jag  ser till att omge mig – och bolla tankar tillsammans – med personer som hjälper mig att behålla rätt tanke. Med tiden har jag blivit ganska medveten om vad jag behöver för att må bra och prestera och har också blivit rätt duktig på att sålla bort det som gör motsatsen.

Vilka mål har du?
Prestationsmässigt att få till en stabil helhet utan nollor. Mentalt att ha energi&glädje i det vi gör, vilket är ett övergripande mål i all min träning. Självklart kommer jag försöka se till att Tarzan och jag sköter våra uppgifter, både på och utanför planen, och min förhoppning är att det också ska innebära en bra prestation. Samtidigt vet jag hur små marginaler det är och hur hårfin skillnaden är mellan höga betyg och nollor. Och även hur olika domare värderar olika utföranden, vilket man som tävlande inte kan påverka.

Vilka är dina, respektive Tarzans, viktigaste uppgifter?
Mina uppgifter – förutom att se till att behålla rätt mål och tankar i mitt huvud – är att sköta mina olika uppgifter inför varje moment inne på tävlingsplanen. Oavsett hur och vad vi presterar, och hur det känns. Skulle vi missa är det ännu viktigare att jag behåller fokus. Och flyter det på måste jag påminna mig om att varje moment är en ny tävling, och att jag måste vara här&nu hela tiden.

Hur ser er uppladdning ut?
Då det gäller träningen och uppladdningen fram till SM har jag inte gjort några jättestora förändringar mot hur vi brukar träna. Den största skillnaden är att jag tränat lite mer intensivt (flera pass) och framförallt planerat min träning noga så fokus legat på rätt saker. Vi har periodvis fystränat lite mera än vi brukar och jag har medvetet flera gånger tränat då det varit som varmast mitt på dagen.

Har du varit frestad att ändra på något och hur har du i så fall arbetat mentalt med detta?
Jajamensan! 😉 Dels har jag varit frestad att gå in och peta i saker som jag tycker ska förbättras. Men jag vet att om man petar i en ände så faller det lätt i en annan. Därför väntar jag med ”petandet” tills efter SM. Det viktigaste för oss på just detta SM är att få till en hyfsat stabil helhet.

Jag är även frestad att ändra lite rent generellt på mitt träningsupplägg med Tarzan. Exakt hur vill jag inte gå in på just nu, men jag kommer tänka i lite andra banor under höstens och vinterns träningspass. Det finns ju ett liv även efter SM…

Vilka är Tarzans styrkor respektive svagheter?
Tarzans styrka ligger i hans vilja och  stora arbetskapacitet. Han älskar alla sina belöningar (på gott och ont) och är alltid entusiastisk till träning. Han har fart och tryck i sig själv och utmaningen för mig har varit – och är fortfarande – att försöka kanalisera hans energi på ett bra sätt.

På minuskontot ligger att han är impulsiv och att benen och skallen inte alltid är helt synkade. Det är mycket känslor i hans lilla hundkropp och dom ställer till lite oreda ibland. Det senare har blivit mycket bättre, men eftersom det tillhör hans grundpersonlighet är det förmodligen något som jag alltid kommer få jobba med.

Vilka är dina styrkor respektive svagheter?
Min styrka ligger i att jag har lätt att fokusera och är ”störningstålig”. Nuförtiden har jag också lätt att hitta bra tankar och känslor i träning och tävling. Det senare var min stora svaghet förr i tiden, men jag har jobbat med den mentala biten under många år och i dag har jag mycket lättare att hantera mig själv på ett bra sätt.
Självklart kan jag känna mig besviken och missnöjd ibland, men dom känslorna brukar gå över ganska snabbt och jag har lättare att se konstruktivt på misstag och brister.

Min svaghet är att jag är ganska otålig och gärna vill ha snabb utdelning och snabba resultat. Men å andra sidan kan det också vara en stryka för det innebär att jag också är driven. 😉

Vilka ord är viktiga för dig att ha med dig in på planen?
Don´t think. Just act!

Vilken är din största mentala utmaning inför er SM-start?
Att hålla mig utanför allvars- och resultattänk. Det passar inte mig alls och är inget som gynnar min prestation.

Har du någon plan B med dig och i så fall för vad?
Ha ha, med Tarzan måste man ha en Plan B (och C…) för i princip allt. Det har varit en stor utmaning för mig i träningen med honom, men har å andra sidan gjort att jag fått nerver av stål. Eller stål och stål… lättmetall i alla fall. 🙂

Vad är det främst som har motiverat dig att träna så målinriktat så att ni nu ska starta SM?
Jag har alltid som mål att försöka bli lite bättre på det jag gör – i alla fall då det gäller saker jag tycker är roliga. Och hundträning är roligt! Vart det sedan leder vet man ju aldrig från början. Jag är inte den typen av person som tidigt sätter upp höga tävlingsmål. Jag tränar rätt målmedvetet ändå, fast mina mål ligger på ett annat plan.

Hundträning är inte livet för mig. Det är en del av livet – en rolig och utmanande del – och de erfarenheter jag får har jag nytta av i många andra sammanhang också.

Vad hoppas du kunna säga till dig själv efter detta SM?
F-n vad kul vi hade! Och vad bra vi var!!

Tack Helène för att du delar med dig av dina tankar – och allt gott inför din och Tarzans SM-start!

Mer om Helène kan du läsa på hennes hemsida High5hundkurser.se där du finner ett roligt kursutbud och en av hund-Sveriges i särklass mest läsvärda bloggar!

Och gilla gärna vår Facebook-sida, så kommer det regelbundet små tankenötter, citat eller annan form av pepp och klurande i ditt nyhetsflöde!

2 reaktioner på ”Intervju inför Lydnads-SM”

  1. Önskar dig all lycka till på sm! Jag håller med Jenny W i det hon skriver. Du är en källa till inspiration för många och en trevlig och positiv person. som sprider glädje omkring dig. Kram Eva

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top