Känns det rätt, blir det bra

Likaväl som att hunden utvecklas i platåer tycker jag detsamma gäller för mig som hundtränare.

Vissa perioder är det stillestånd. Kanske beroende på att jag inte riktigt är i fas med mig själv, att jag är trött, stressad, har fel fokus, planerar dåligt eller helt enkelt inte har den känsla jag så gärna vill ha.

Just nu är situationen däremot motsatsen. Under ett par veckors tid har jag lärt mig många nya saker beträffande mig själv och mina hundar, har tänkt om då det gäller vissa bitar, medan jag i andra situationer känner att jag redan hittat en linje som känns rätt för oss. Det är fruktansvärt roligt att träna hund just nu, och jag är oftast nöjd med mig själv efter varje träningspass. Och väldigt nöjd med mina hundar!

Jag tror inte att det finns en viss metod att träna hund som alltid är rätt. Däremot är jag tämligen övertygad om att det som känns rätt oftast blir bra. Vissa lyckas väldigt bra med sitt tänk och sin tro, även om det inte är som jag tänker och tror. Om jag känner mig trygg och säker med ett speciellt förhållningssätt, kommer det förmodligen att leda till framsteg för just mig. Medan någon annan inte alls skulle fixa att tänka och göra som jag.

Jag fixar att ta både medgångar och små misstag med humor och glimten i ögat och skojar med mig och mina hundar. Häromdagen hade jag en monolog typ… ”Smart Heléne, att göra precis tvärtemot det du strukit under med rött i träningsboken!!” eller ”Men Mick, nu tänker du ju som en hund, fy skäms!” då Mick glad i hågen sprang och ställde sig där rutan stått vid föregående skick. Han viftade lite på svansen åt min kommentar, och tyckte livet var helt okej trots att han stod tre meter från den plats han borde stått på. Men nästa skick sprang han klockrent till rutan, och blev ännu mer nöjd över sig själv eftersom det då levererades både boll och köttbulle, och han (återigen) fick veta att han är världens mest fantastiska hund. 😉

Att kunna garva åt sig själv och sina brister är ett stort framsteg för Prestations-Heléne, som förr i tiden mätte framgång och lycka i poäng och placeringar. Jag kan i dag också garva åt mina älskade hundar då dom gör tokiga saker. Dom är hundar vilket innebär att dom tänker och fungerar som just hundar. Och jag konstaterar krasst att de gånger jag – mot min vilja och goda intention – känner viss frustration, så beror det bara på insikten av mina egna brister som människa och hundtränare. Hundarna gör bara det jag lärt dom, och det de är mest motiverade att göra. Inget konstigt alls…

I går var jag tillsammans med Ditte Andersson och Maria Brandel i Boxholm och tränade mellan kl 10 och 18. Tiden flög i väg och vi hann med massa bra och roliga träningspass och däremellan blev det intressanta diskussioner och brainstorming kring alltfrån känslor hos oss och våra hundar till mer konkreta saker som ett bra back-up system om hunden – mot alla odds – skulle missa rutan på ett VM-kval. (Det sista gällde förvisso mer mina duktiga träningskamrater…)

Själv tränade jag på att få till bra ingångar på planen med Tarzan, lite längre sträckor fritt följ utan belöningar, rutskick, apporteringar med fokus på blixtsnabba vändanden mot mig samt kommenderingstjatande av Ditte och Maria då han var helt passiv. Jag är väldigt nöjd med hur killen jobbade och Marias kommentar ”Han ser riktigt lugn ut, fast han är het”  gillade jag skarpt! 🙂 Tarzan var lycklig, svansviftande och ”på” men duktig på att tänka till, vänta och lyssna på mig.

Mick fick träna en liten kedja med fokus på rätt tanke i momentövergångarna. Han skötte sig med den äran. Även lille Tiger fick ett kort pass där han fick gå fritt följ och springa till tasstarget. Söt som socker och med full entusiasm tog han sig an uppgifterna. Gulleterriern.

Väldigt roligt var också att se både Ylle och Abby göra snygga saker på planen. Jag tycker det är otroligt peppande att se bra (tränade) hundar och duktiga förare in action. Både Maria och Ditte är så duktiga på plocka ut och jobba med små delar som de sedan får in så snyggt i långa kedjor av moment, och som lyfter helhetsupplevelsen flera snäpp. Bra lydnad är som en sevärd film.  Den ska beröra, inspirera och göra avtryck!

Fotot på Mick som gladeligen kastar sig i leksaken efter en fin apportering är tagen av Lena Kerje.

 

 

 

6 reaktioner på ”Känns det rätt, blir det bra”

 1. Visst går hundträningen i trappsteg, i bland kasar man hela vägen ner och måste kravla sig opp igen. Jag gillar verkligen ditt sätt att se på dig själv och dina hundar och jag kan se framför mig hur Mick lyckligt står och viftar på svansen bredvid rutan. 🙂
  Med dina ambitioner och sunda tänk kommer du snart tävla tillsammans med dina kompisar på mästerskapen runt om i Europa, var så säker!
  kram

 2. Roligt att läsa dina tankar om träningen, och dess olika nivåer 🙂
  När man är i fas med sig själv så blir det oftast väldigt bra & rolig träning för både hund & förare !!
  Träningskompisarna du har kan man lära sig mycket av när dom är i den kalibern….;)Blir starka tassavtryck av inspiration !
  Kram Marika

 3. Gillar din kommentar -Nu tänker du som en hund, Mick. Den säger allt och man känner av den goa känslan ni har tillsammans. Att kunna ta träningen med humor glimten i ögat är något jag också arbetar mycket med. Det blir så mycket bättre och roligare för alla inblandade, men i bland är det jäkligt svårt. Men det är som du skrev en annan gång, något man får träna sig på, precis som man tränar på att inte ge dkn eller att kasta apporten rakt. 🙂
  Kram och tack för som vanligt kloka ord.

 4. Helen & Thena

  Jag tycker du sätter huvudet på spiken när du skriver om frustation. Jag blir irriterad på mig själv när jag inte kan få Athena att göra och tänka som jag vill. Men det vet ju inte hon, hon bara känner att jag blir irriterad även om jag försöker att inte visa det, och tror nog det gäller henne. Det är bra att man kan erkänna att det är man själv som brister och jobba på att försöka hitta ett bra förhållningssätt till sin träning. Det har du kommit långt med tycker jag.
  Vi ses till helgen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top