Känslosmitta

Fina minnen och en underbar känsla tillsammans med min allra bästa vän ever. Foto: Daniel Eidenskog (tror jag).

Känsla och sinnesstämning är ofta lika smittbart som virus (ja inte riktigt då, men inte så långt ifrån).

Ditt eget mentala tillstånd påverkar den du kommunicerar med, som i sin tur ”smittas” och speglar sitt tillstånd tillbaka till dig. Det blir s a s en slags känsloloop och gäller inte minst i träningen med hunden.

Hur du uppfattar/bedömer träningen har också till ganska stor del att göra med ditt eget mindset och jag har ett väldigt tydligt exempel på det för egen del.

Jag försöker i möjligaste mån filma mina träningspass, i synnerhet om det är något särskilt jag vill se ”utifrån”.  Jag håller mig till mitt modulsystem och det var modulen fritt följ, cirkus och fjärr+bana som stod på schemat. Den här dagen var rätt så nöjd med både upplevelsen av träningen och det jag såg på filmen efteråt. Det finns som alltid massa bitar att förbättra men jag tyckte mig se en utveckling på flera av dem.

Två dagar senare var det dags för samma modul som jag även då filmade. Den här dagen var jag lite off och inte riktigt närvarande. Jag tyckte inte träningen kändes särskilt bra och Swish var lite ofokuserad och splittrad.

Jag kikade på filmen först dagen efter och även om Swish hade några fokustapp så såg det på det stora hela inte så annorlunda ut än det gjort två dagar tidigare. Men mitt mentala tillstånd var helt annorlunda vilket säkert påverkade både Swishs känsla och det jag upplevde under passet.  

Ska man då bara träna när man är pigg och på bra humör? För mig känns det inte som något bra alternativ och skulle dessutom minska antalet träningsdagar betydligt. Däremot försöker jag bli medveten om läget innan jag börjar passet och kanske jag modifierar det lite. Men framförallt jobbar jag på att sätta mig själv i ett mer gynnsamt mentalt fack. Är jag väldigt trött brukar jag luta mig tillbaka i soffan 10 minuter och bara sluta ögonen. Sedan tar jag en espresso och innan jag tar med hunden ut så börjar tänka på den härliga känsla jag kan få när träningen känns som bäst och allt flyter på. De där goa kickarna som gör att man känner sig lätt euforisk. Jag missar den här ”uppladdningen” i bland när jag känner mig stressad men det straffar sig ofta i form av sämre träningskvalité.

Smiley innan han blev omskolad till brukshund. 😉

Det brukar hjälpa mig att mota bort både trötthet (åtminstone tillfälligt) och negativa tankar. Jag vill ju gärna smitta hunden med bra känsla och energi. Det är ingen garanti för att allt kommer gå glimrande men ökar i alla fall oddsen betydligt för ett mer harmoniskt träningspass.

Fundera över hur du själv gör för att försätta dig i ett bra mentalt tillstånd. Och träna helst på det under icke-pressade förhållanden. Tävling innebär nästan alltid ett visst stresspåslag och har du jobbat på att hitta rätt fack på träningen så kommer det vara hjälpsamt även i skarpt läge.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top