Man blir så less…

I går hände det där som bara inte får hända…

Ingen vill så klart att ens hund ska bli påhoppad av någon annan hund, men för oss som har tävlingslydnad som hobby är det nog något av en mardröm i kubik. Speciellt då det gäller gruppmomenten, eftersom det är så extremt petigt hur våra hundar sitter och ligger. Vi vill att dom ska vara absolut trygga när vi lämnar dom, så dom kan fokusera på sin uppgift, ligga/sitta lugnt och absolut stilla och med en lagom stor förväntan. Därför är också vi  extra noga med vilka hundar vi lägger plats med, hur förarna till dessa hundar agerar och på det hela taget försöker vi skapa så bra förutsättningar som möjligt så våra hundar ska ha en bra minnesbild av detta moment.

Men inte fanken kalkylerar vi med att det ska komma en lös hund från ingenstans och hoppa på vår hund bakifrån då vi lagt den plats på ett stor fotbollsplan!! Åtminstone gjorde inte jag det i går, då jag la Tarzan plats bredvid min kompis snälla schäfertik.

Vi står ca 20 m från våra hundar och Tarzan ligger lugnt och fint med hakan i backen. Plötsligt säger min kompis: – ”Kolla, en lös hund!! Jag hade inte sett boxern som tydligen kommit ut från skogen snett bakom hundarna, för jag var så fokuserad på Tarzan och att han skulle ligga stadigt ner med hakan. Tarzan såg den inte heller, och jag blev för ett ögonblick lite villrådig. Vad f-n gör jag nu? Snabbt beslutade jag mig för att lugnt gå fram mot Tarzan, koppla upp honom och gå därifrån innan han hann upptäcka den, och innan hunden började komma mot honom.

Jag hann knappt tänka tanken klart förrän hunden började springa mot Tarzan och helt sonika bara hoppade på honom bakifrån.  Tarzan blev helt överrumplad och svarade direkt med att försöka vända sig om och försvara sig, men boxern låg över honom så han kom inte loss. Det blev ett himla liv och jag trodde hjärtat skulle stanna på mig.

Min kompis hund som legat en bit bort blev upprörd och började skälla, vilket gjorde att boxern tittade upp för en sekund. Tarzan tog sig loss och jag trodde ärligt talat att han skulle ge sig på hunden då han nu kommit upp. Men Tarzan var helt chockad och började gå några steg mot mig. Min rådiga kompis lyckades få tag i boxern lagom då ägaren kom ut ur skogen, och hon tog hon också uppgifter från ägaren för jag hade minimal lust att prata med tanten som stod där med boxern hängande i kopplet.

Jag har aldrig sett Tarzan så chockad. Först var han nästan inte kontaktbar, utan tittade mest rakt fram och hyperventilerade. Efter ett tag lugnade han sig och jag lastade honom i bilen och åkte till veterinären. Bussigt nog fick vi komma in nästan omgående, och det konstaterades att Tarzan var lite tilltufsad och halt på vänster fram – förmodligen ömhet i muskeln. I övrigt inga fysiska skador.

Han gick omedelbart och la sig i sin korg då vi kom hem, men piggade på sig framåt kvällen och blev sakta med säkert sitt vanliga glada jag igen.

Jag är rätt knäckt. Törs liksom inte tänka på vad detta innebär för oss i träningen och i mötet med andra hundar, där han redan har en viss osäkerhet. Han är förvisso en framåt och – på vissa sätt – rätt tuff hund, men han har en osäkerhet och otrygghet då det gäller en del bitar. Det kommer i synnerhet fram då jag lämnar honom i momenten. Jag har jobbat massor med just detta, och tycker det blivit bättre. Eller hade i alla fall…

Förmodligen kommer jag på bättre tankar, men just nu har jag tappat både motivation och glädje att träna hund. Måste få lite distans till det hela, så kanske jag kommer igen.

Tack till er alla gulliga människor som på olika sätt peppat, kommit med kloka tankar och erbjudit platsliggningsträning med garanterat harmlösa hundar.

33 reaktioner på ”Man blir så less…”

 1. Blir riktigt ledsen av att läsa om den tråkiga händelsen 🙁 Det är verkligen det sista man vill ska hända sin hund eller någon annans, men även om det känns tungt nu så är jag övertygad om att ni kommer jobba er igenom det hela så Tarzan blir trygg i gruppmomenten igen. Stor Styrkekram!

 2. Usch, vilken mardröm. Vilken tur att du hade träningssällskap, som kunde fånga in hunden och ta uppgifter på ägaren. Stå på dig och skicka veterinärräkningen till denne, om du inte redan tänkt på den biten.

  Fröken Thyra erbjuder sig också att hjälpa till med gruppmomenten om du vill. Hon är ju inte ens intresserad av andra hundar.

  Hoppas ni repar er båda två!
  Många kramar från oss.

 3. Fy sjutton så ledsamt. 🙁 Vet precis hur det känns, har varit med om ungefär samma sak, fast på tävling, och det var verkligen inte roligt. 🙁

  Vi håller tummar och dubbelsporrar för att Tarzan ska hantera det hela bra. Han har ju en kanonduktig hundtränare som förare så han borde ha väldigt goda förutsättningar att få hjälp att träna bort eventuella kvarstående reaktioner. 🙂

  1. Tack snälla du. Låter tryggt att ni håller dubbelsporrar – det tror jag kommer göra susen för oss. 🙂
   Kram H.

 4. Usch, vad otäckt! Förstår din oro eftersom jag själv har en hund som tycker att gruppmomenten är jobbiga, så det sista man behöver är en sådan här grej! Förstår inte att tanten kunde ha hunden lös när den attackerar så här oprovocerat!Om det är någon som jag tror kan fixa en sådan här grej så är det du!!!Försök bara släppa det från ditt huvud, det är nog det svåraste! Massor av kramar från oss!!

 5. Jag blir bara så förbannad!! Vet hur noga du är med att Tarzan ska få bra upplevelser av hundar och hur mycket bättre tryggare han blivit med hundar överlag. Och så händer detta!! Men jag håller med de andra som skriver, är det någon som kan göra något bra av detta så är det du Helene. Låt det ta sin tid och se till att hitta ett bra sätt att hantera detta själv är mitt råd. Ni har många år framför er att tävla och jag vet att du innerst inne har en sund distans till saker och ting. Vi tror stenhårt på er!!!!!!!!!
  kram

 6. Fy f-n vad less man blir! Lider så med både dig och Tarzan. Verkligen mardrömmen 🙁 Jag som har Juni som kan bli rädd för lite allt möjligt tror att bästa tipset som jag såg fler skrivit på facebook är att ta ett uppehåll från platsen och sen plötsligt bara köra det igen om ett tag utan att göra en grej av det. Beroende på hur han reagerar i andra situationer förstås. Hoppas verkligen det löser sig på ett bra sätt. kram

  1. Tack snälla du. Ja, det är ungefär så jag har tänkt göra nu när jag fått lite distans till det hela. Mycket ligger nog i skallen på mig nu, och jag måste hitta en bra strategi för att inte göra en grej av det hela.
   Kram H.

 7. Förstår din förtvivlan över det som bara INTE får hända :(f
  Hoppas verkligen att ni kan träna er tillbaka till tryggheten !
  Blir förbannad på folk som har sina hundar utan kontroll, det är
  respektlöst !
  Tänker på Er ! Kram Marika

 8. Fy då! Blir både arg och ledsen. Tanten förstår garanterat inte hur mycket hon har förstört genom att ha sin hund lös. Man blir ursinnig på sånt folk!
  Önskar er all lycka med träningen tillbaka, du kommer återfå lusten till tävlingslydnad, ingen tvekan!

 9. Jag vet hur mycket arbete du lagt ner på de här bitarna med Tarzan Heléne, och förstår till fullo din besvikelse när sådant här inträffar.Men jag vet också att du är en skicklig hundtränare och alltid har förmåga att vända saker och ting till det positiva. En beundransvärd egenskap som kommer hjälpa dig mycket i det här fallet.

  Just för att du är den person du är, så är vi många som följer dig och dina hundar, glädjs med dig i framgång och försöker stötta i motgång. Det måste ändå kännas bra att veta att du har mycket positiva energier runt dig.

  Stor kram från oss alla i familjen!

 10. Lisbeth, Zack och Wille

  Man blir så ledsen .När man läser om vad som hände Tazzan. De känns så fruktansvärt onädigt. Vi skickar många stora varma kramar till er

 11. Kram till er! Hoppas innerligt att den glada, tokiga, roliga killen glömmer detta och i stället minns alla de trygga. lyckade gångerna ni tränat….

 12. Hej Helene!
  Jag säger bara Fy fan för folk som har sina hundar lösa när de inte har koll på dem. Idioter!!!
  Du hade maximal otur med att ni tränade och just låg platsmomentet också. Tur att du hade en träningskamrat med god handlingsförmåga.
  Jag har alltid fasat för sådant här ska inträffa på tävling.Jag dömer en del och tyvärr händer det både på lydnadklass och bruksprov i de lägsta klasserna att hundar drar upp andra.Rena slagsmål hör som tur är till ovanligheterna. Landa nu Helene, välj en trygg och säker plats att träna på med trygga, säkra hundar. Gör det inom en mycket snar framtid. Som att ramla av en häst, upp igen! Känner du det minsta osäkerhet för andra hundar som verkar signalera osäkerhet m.m som deltar på en aktuell tävlingsdag avstå då själv momentet. Du har säkert så fin lydnad att du kan göra det. Klass 1 är värst sedan blir det automatiskt bättre när förarna går och gömmer sig. De hundar som reser sig brukar tyst,stilla, smyga till sin förare bakom gömslet och förstör då ingenting för övriga tävlande.jag känner verkligen med dig.
  Kramar imassor till dig och stackars Tarzan.Usch vilken chock för lill killen.

  1. Tack Mia. Vi saknade dig i dag på sponsorträffen. Hoppas få se er här nästa gång vi ses. Tarzan och jag tar nya tag och hoppas på lite flyt nu. 😉
   Kram H.

 13. Usch så otroligt tråkigt! Jag hoppas innerligt att både du och Tarzan orkar jobba er igenom detta utan att det påverkar alldeles för mycket. På ett sätt kan det säkert vara bra att träna vidare så snart som möjligt, men jag tror att det är ännu viktigare att du själv bearbetar känslorna och känner dig trygg innan ni lägger plats igen. Känner inte er men man bli riktigt berörd, önskar jag kunde spola tillbaka tiden åt er! Tusen styrkekramar!

 14. Lotta, Siri & Keiko

  Håller med alla ovan, det får inte hända.. Vi håller alla att det inte är något som ni kommer att få problem med i träningen i framtiden :9
  Stor styrkekram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top