Match 8 veckor – 6 månader

Match har just blivit 6 månader och börjar så smått komma in i ”spökåldern”. Stenar, brevlådor och annat som han överhuvudtaget inte noterat förut blir utskällda och jag märker att det vimlar av alla möjliga känslor i den lilla hundkroppen. Kaxig, försiktig, tuff, överlycklig, förbannad, kelig, självständig, envis, exalterad…   Och det kan ändras på kort tid!

I träningen växlar jag mellan skogsarbete (lite valpspår, uppletande i korridor, leta reda på min doft bland kottarna i skogen och hitta trevliga figgar bakom granar&stenar) samt träning på planen och i hallen. Match är pigg på all typ av träning men om han får välja är nog söket absolut roligast. Han blir helt vild av glädje när han förstår att han ska få göra några sökskick vilket är kul, men jag försöker ändå skapa en liiite lugnare förväntan i det läget. 😉

I lydnadsträningen fortsätter jag bygga vårt samarbete i små steg och hittar ständigt nya ”knappar” på honom. Vi är alldeles nyss hemkomna från andra omgången av Diana Samuelssons valpläger Rockdog Rookies. Jag har så få tillfällen att åka i väg på helgkurser och läger i och med att jag i princip jobbar alla helger, så jag uppskattar det nog extra mycket. Trevliga kurskompisar under ledning av inspirerande Diana gör inte saken sämre.

Match och jag jobbade bl a med utveckling av fritt följ, ingångar till sidan (har bytt till runt om–ingång), placering i rutan, runda konerna utan att båga, skiften i baklägesmarsch, ingångar på planen, störningsträning i form av människor och andra hundar på planen, kunna sitta stilla och hålla fokus på mig när jag lämnar honom och det står folk runt omkring, vända snabbt och gripa apport rakt bakåt och så lite  fjärr (har precis bestämt mig för att lära in frambensfjärr också så får vi se var vi landar så småningom). Och så tränade vi sitt i grupp med andra ekipage för allra första gången.

Match har många fina egenskaper i träningen. Förutom att han alltid är glad och ”på” i träningen är det i synnerhet två egenskaper som jag uppskattar extra mycket 1. Hans förmåga att fokusera 2. Hans förmåga att kunna växla mellan stadga/fokus & explosivitet/tryck

Efter vår ”lydnadspaus” för några veckor sedan tycker jag att han har fått en mer harmonisk känsla i träningen och trots att han bitvis var lite laddad inför vissa uppgifter i helgen så var han helt tyst vilket är otroligt skönt. Jag kommer vara supernoga med att minimera situationer där jag vet att det kan komma lite ljud. Minimalt med repetitiva övningar, inte sitta och titta på andra hundar som springer och tränar, inte shejpa och låta honom gissa för mycket och så måste jag försöka förklara saker så tydligt som möjligt för honom.

Jag kommer också jobba med mig själv (en av mina egna läxor till nästa tillfälle av Rockdog Rookies) så att jag ”vågar” träna mer lågintensivt där det behövs. Eftersom jag gillar när det ser lite fräsigt och peppigt ut har jag en förmåga att –  i vissa fall – ligga lite högt i träningen vilket kan passa vissa hundar men inte alla. Och med Match får jag tänka till lite extra för att hitta en fin balans.

Fart, snabba reaktioner, distinkta rörelser (och ett fritt följ med lite schwung i steget! ;)) är viktiga bitar för mig men det får absolut inte bli på bekostnad av stress, frustration och hetsighet.

Jag försöker hitta en balans mellan energi, harmoni och lätthet. Det är verkligen inte så lätt alla gånger ska gudarna veta, men något jag försöker ha i åtanke och en målbild att träna vidare mot. Och jag tycker det känns som att vi är på god väg.

Nedan en film på på Match från 8 veckor fram till nu. Det är inte klokt så fort tiden går!

2 reaktioner på ”Match 8 veckor – 6 månader”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top