Nya roliga kurskoncept

1794512_10201496237430205_1683855330_n
Att byta från ögon till nos krävde mycket träning i början för Trasan

I helgen höll jag kurs på Åstorps trevliga brukshundsklubb i Skåne tillsammans med Jenny Wibäck. 

Temat var ”Teamwork på lydnadsplanen”.  Det vävde vi samman genom en föreläsning på fredagkvällen och praktisk träning på lördagen. Tolv ekipage och ett gäng åhörare deltog i kursen och på föreläsningen var det ca trettio personer. Allt väldigt trevligt arrangerat av Sara och Camilla på Åstorps BK.

På lördagen fick deltagarna i Jennys grupp välja mellan att toppa ett redan bra moment, genom att göra det ännu säkrare och mera störningståligt på olika sätt. Eller jobba med ett av de sämre momenten för att kunna höja det rent tekniskt någon betygsenhet. Allt utifrån Jennys kloka domarögon och sunda helhetstänk.

I min grupp jobbade vi med det som händer mellan momenten. Hur avslutar vi ett moment? Hur bekräftar vi vår hund på tävling? Hur transporterar vi oss mellan startpunkterna och förbereder oss inför nästa uppgift? Och hur ställer vi upp på startpunkten direkt utan att rätta till och ”strula”?

Det här var ett nytt kurskoncept för vår del och det visade sig falla väldigt bra ut då deltagarna sa sig ha fått många nya insikter och tankar med sig hem. Trevliga ekipage, mycket välarrangerat och såklart himla inspirerande att hålla kurs och bolla tankar tillsammans med superproffset Jenny.

På tal om nya koncept har jag haft en en annan kursvariant som jag aldrig tidigare haft. Jag fick förfrågan av en träningsgrupp om att hålla en clinic för dom. Visserligen har jag varit på några clinics men aldrig hållt en själv förut, dvs då jag eller någon annan visar praktiskt med hund samtidigt som jag berättar vad som händer. Eftersom jag är sådär måttligt glad i att prata och ha fokus utåt medan jag jobbar med Tarzan så ”lånade jag in” två andra ekipage, Helen&Athena och Susanne&Fun. 

De fick jobba med kedjor, växla aktivitetsnivå och på olika sätt förbereda hundarna mellan uppgifterna. Det blev väldigt tydligt att se hur olika förberedelser gav hundarna olika tanke och hur viktigt det är att vi lär oss ”ratta in” våra hundar på rätt frekvens. Men även kunna kommunicera trots att de mellan varven hamnar i en annan tanke/känsla än vi önskar. Mycket handlar om att som förare vara här&nu och försöka läsa av hunden hela tiden. Lätt i teorin – svårare i praktiken. Men träningsbart som det mesta annat.

Det blev ändå så att Trasan fick vara demohund en stund på slutet och jag visade bl a hur jag har jobbat för att få honom att gå från en het apporteringstanke ner till nosarbete i vittringen. Just detta är något jag fått jobba med (och fortfarande får påminna om) under en lång tid, men numera går det ofta snabbt att ställa om honom inför vittringen.

Clinicen varade en halv dag och resten av dagen fick kursdeltagarna jobba med sina egna hundar. Ett kul koncept som blev väldigt lyckat. Stort tack till Helen och Sussie för er medverkan!

I början av denna veckan blir det en ny resa västerut och på torsdagskväll då jag är tillbaka igen håller jag temakurs i fritt följ på Linköpings BK. Kursen är full för deltagare med hund men det finns i nuläget tre åhörarplats kvar. http://www.web.sbklinkoping.com/kurser/

13765782_1050523568317608_2495398017030079542_o-2
Jag blev väldigt glad över ett gäng fina SM-bilder som fotograf Susanne Persson tagit på oss och skickat över. Stort tack! Funderade först på om detta kunde varit Z eftersom jag ser så koncentrerad ut… 🙂

 

 

 

 

 

 

6 reaktioner på ”Nya roliga kurskoncept”

  1. Det är vi som ska tacka för att vi fick vara med. Lite pirrigt men Thena skötte sig över förväntan. Jättekul att vara med och lyssna och som vanligt fantastiskt att se ditt och Trasans samarbete. Man får ståpäls, teamwork på högsta nivå! ? kram

  2. Låter som ett spännande koncept, det som ni körde i Åstorp! 🙂

    Detta med ordet clinic gör mig lite förvirrad. Säger man clinic (i hundsammanhang) i UK pratar man om kurs, dvs deltagarna tränar med sina hundar och instruktören instruerar. Här i Sverige har jag faktiskt inte förstått riktigt vad det är, men av din beskrivning är mer som en slags demonstration av olika saker? Låter smart att ha någon som visar och någon som pratar! Man kan inte göra båda sakerna samtidigt riktigt bra skulle jag tro, smart tänkt! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top