Om man lever livet i racerfart behöver man mycket mat såklart!

För lite fart i tillvaron just nu tycker Tarzan!!!
Om man lever livet i racerfart, behöver man mycket mat såklart!!! 🙂

Efter många år med diverse skador, framförallt på Micken, tycker jag mig blivit ganska bra på att ta hand om mina hundar på ett sätt som främjar deras fysik.

Det innebär hyfsat regelbundna fyskontroller, massage och lämplig stretching av de mest utsatta musklerna, laser&Novafon i perioder men också motion på ett så varierat sätt som möjligt.

Där vi bor finns fantastiska möjligheter till långa vandringar i skogen, öppna fält där hundarna kan få sträcka ut för fullt men även terräng som innebär att de verkligen måste lära sig koordinera sina rörelser och balansera sin kropp i lite långsammare tempo.

Av den anledningen fystränar jag sällan mina hundar på annat sätt än just de dagliga promenaderna. Mick går lös max en timme om dagen vilket är vad hans rygg och ben mäktar med just nu. Han är ganska duktig på att känna av sin kropp och anpassa sig efter den – till skillnad mot Tarzan som är otroligt aktiv, inte bara under träningen utan även på promenaderna. Han springer oavbrutet, och väldigt fort, så med jämna mellanrum sätter jag koppel på honom för att han inte ska bränna för mycket muskler.

När vi nu satte igång träningen igen efter hans muskelinlammation i nacken tyckte jag att han blivit lite för tunn. Hans matchvikt brukar ligga på 18,5 kg och därför blev jag lite förvånad då jag vägde honom och han låg på 16.9. Han har aldrig vägt så lite.

Pälsen är glansig och fin, han är pigg som en mört och rör sig fint, men ser ut som en liten spet bredvid Micken med sina 25,5 kg. Alla har ju varnat mig för att ge för mycket mat till en kastrerad hane och hans dagsranson har legat på ca 6 dl Acana+färskfoder. Men som det ser ut nu är det för lite.

Efter lite rådslag med mina ”foderspecialister” Marika på Morrhåret och Ingela Karlsson kommer nu fodergivan ökas på och Marika föreslog att vi skulle byta foder till Orijen med mera fettinnehåll.

Ingela skrev ”Han är ju för tusan en aktiv individ…även när hans sover!” och jag tror Trasan är en typ som rent allmänt kräver mycket mer kcal än många andra hundar i hans viktklass för att hålla matchvikt och sätta muskler.

Trasan själv har inget emot varken foderbyte eller ökad dagsranson. ”Ja tack !” säger han glatt och själv säger jag tack  till Morrhåret för sponsring och goda råd. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top