Foto: Ingela Karlsson

Tidigt i våras var jag hos veterinären för att kolla upp Tarzan.

Det var iofs inget akut, men han blev dålig i magen med ojämna mellanrum och det hade pågått under en längre tid så jag ville kolla upp honom ordentligt. Förutom att han fick oförklarlig diarré (som gick över lika snabbt som den kom) var han som vanligt piggelin. 

Min amatörteori var ”stressmage” i och med att han har ganska lätt att varva upp och är väldigt fysiskt aktiv, men jag ville ändå checka honom. Trasan blev ordentligt genomgången av en trevlig veterinär, men utan att vi riktigt kom fram till någon klar diagnos. Han fick lämna träckprov som skickades vidare till Svelab, och vi åkte hem och inväntade svar. 

Några dagar senare ringde veterinären och meddelande provsvaren. Det visade sig att Trasan var angripen av tre olika sorters parasiter – hakmask (som är en blodmask), spolmask och hårmask capillarie (som är en form av lungmask). Jag blev jättepaff för jag hade verkligen inte trott på parasiter i och med att han var så fin i hull och päls, och inte hade några andra symtom än just diarré. 

Spolmask är ju ganska vanligt på hund, hakmask någon mindre vanligt men ändå inte superovanligt. Men hårmask capillarie är ovanligt på hund. Den förekommer främst på räv och hönsfåglar och hunden smittas genom att äta värddjurets avföring. (Jag vet numera det mesta som finns att veta om denna parasit efter att ha trakasserat diverse veterinärer med frågor, googlat och mailat med experter på Svelab…)

Parasiten har ett kretslopp mellan tarmen och lungor/luftrör där äggen utvecklas. Hunden hostar upp äggen i munnen, sväljer dom vidare ner i tarmen osv. Långvarig infektion av hårmask carpillarie kan ge kroniska skador på lungor och luftrör. Inget som man vill ha på sin hund alltså!!

Parasiterna överförs enbart genom att hunden äter avföring från smittat djur, alltså inte genom luft eller användande av samma leksaker eller apporter – såsom exempelvis kennelhosta gör. Jag frågade specialisterna ingående om det i och med att vi tränar med så många andra hundar, men det var ingen som helst risk. 

Det lustiga är att jag aldrig har märkt att Trasan hostat. Kanske något enstaka host vid något enstaka tillfälle, men det gör ju alla hundar någon gång då och då. Däremot förstår jag hur han blivit smittad för vi har massa räv häromkring och eftersom hundarna nästan alltid springer lösa på våra promenader så hinner dom ju käka både det ena och det andra. 

En rejäl dubbelomgång med Axillur sattes in, för säkerhets skull på alla tre hundarna. Därefter skickade vi in ett nytt träckprov och hoppades på tur. Men icke. Hakmasken (den som suger blod i tarmen… fy f-n) var borta, men ägg från både spolmask och hårmask capillarie fanns kvar. Efter diskussion med veterinären beslöt vi byta avmaskningsmedel och köra två olika – först Banminth x2 och efter två veckor Drontal Comp. För att inte magen skulle paja totalt gav jag även Fortiflora, som är ”snälla” magbakterier.

Nytt träckprov skickades in och i går fick jag det efterlängtade svaret – alla parasiter är nu helt borta!! Och Tarzan har heller inte varit dålig i magen på länge. 🙂

Jag vet inte hur ni andra hundägare gör, men jag har tidigare inte avmaskat mina hundar ”för säkerhets skull”. Jag gillar verkligen inte att maska eller vaccinera i onödan. Men nu vete 17 om jag inte kommer göra det, åtminstone en gång per år i och med att vi har så mycket god viltspillning häromkring. 😉 Åtminstone kommer jag skicka in träckprov till Svelab regelbundet. Dom ser alla sorters parasiter till skillnad från t e x ”Kolla Masken”. Tyvärr är det också betydligt dyrare. Ett träckprov för hund kostar lite över 1000 kr per gång. 

Jag tror inte lille Trasan fått några kroniska skador i sina luftvägar. Hoppas åtminstone inte det. Nu i efterhand kom jag på att jag förra sommaren tyckte han blev väldigt hjässig och flåsig i träningen, men tolkade det som normalt eftersom han inte direkt spar på krutet, och alltid tar i och är explosiv i det han gör. Då blir man såklart mer andfådd än då man sparar lite på energin. Och det kanske berodde på det också, vad vet jag.

Hur som helst, nu är han i alla fall fri från alla jäkla maskar och vi ser fram mot ett parasitfritt 2017. Parasit är skit!!!