Parasit är skit!!!!

Foto: Ingela Karlsson

Tidigt i våras var jag hos veterinären för att kolla upp Tarzan.

Det var iofs inget akut, men han blev dålig i magen med ojämna mellanrum och det hade pågått under en längre tid så jag ville kolla upp honom ordentligt. Förutom att han fick oförklarlig diarré (som gick över lika snabbt som den kom) var han som vanligt piggelin. 

Min amatörteori var ”stressmage” i och med att han har ganska lätt att varva upp och är väldigt fysiskt aktiv, men jag ville ändå checka honom. Trasan blev ordentligt genomgången av en trevlig veterinär, men utan att vi riktigt kom fram till någon klar diagnos. Han fick lämna träckprov som skickades vidare till Svelab, och vi åkte hem och inväntade svar. 

Några dagar senare ringde veterinären och meddelande provsvaren. Det visade sig att Trasan var angripen av tre olika sorters parasiter – hakmask (som är en blodmask), spolmask och hårmask capillarie (som är en form av lungmask). Jag blev jättepaff för jag hade verkligen inte trott på parasiter i och med att han var så fin i hull och päls, och inte hade några andra symtom än just diarré. 

Spolmask är ju ganska vanligt på hund, hakmask någon mindre vanligt men ändå inte superovanligt. Men hårmask capillarie är ovanligt på hund. Den förekommer främst på räv och hönsfåglar och hunden smittas genom att äta värddjurets avföring. (Jag vet numera det mesta som finns att veta om denna parasit efter att ha trakasserat diverse veterinärer med frågor, googlat och mailat med experter på Svelab…)

Parasiten har ett kretslopp mellan tarmen och lungor/luftrör där äggen utvecklas. Hunden hostar upp äggen i munnen, sväljer dom vidare ner i tarmen osv. Långvarig infektion av hårmask carpillarie kan ge kroniska skador på lungor och luftrör. Inget som man vill ha på sin hund alltså!!

Parasiterna överförs enbart genom att hunden äter avföring från smittat djur, alltså inte genom luft eller användande av samma leksaker eller apporter – såsom exempelvis kennelhosta gör. Jag frågade specialisterna ingående om det i och med att vi tränar med så många andra hundar, men det var ingen som helst risk. 

Det lustiga är att jag aldrig har märkt att Trasan hostat. Kanske något enstaka host vid något enstaka tillfälle, men det gör ju alla hundar någon gång då och då. Däremot förstår jag hur han blivit smittad för vi har massa räv häromkring och eftersom hundarna nästan alltid springer lösa på våra promenader så hinner dom ju käka både det ena och det andra. 

En rejäl dubbelomgång med Axillur sattes in, för säkerhets skull på alla tre hundarna. Därefter skickade vi in ett nytt träckprov och hoppades på tur. Men icke. Hakmasken (den som suger blod i tarmen… fy f-n) var borta, men ägg från både spolmask och hårmask capillarie fanns kvar. Efter diskussion med veterinären beslöt vi byta avmaskningsmedel och köra två olika – först Banminth x2 och efter två veckor Drontal Comp. För att inte magen skulle paja totalt gav jag även Fortiflora, som är ”snälla” magbakterier.

Nytt träckprov skickades in och i går fick jag det efterlängtade svaret – alla parasiter är nu helt borta!! Och Tarzan har heller inte varit dålig i magen på länge. 🙂

Jag vet inte hur ni andra hundägare gör, men jag har tidigare inte avmaskat mina hundar ”för säkerhets skull”. Jag gillar verkligen inte att maska eller vaccinera i onödan. Men nu vete 17 om jag inte kommer göra det, åtminstone en gång per år i och med att vi har så mycket god viltspillning häromkring. 😉 Åtminstone kommer jag skicka in träckprov till Svelab regelbundet. Dom ser alla sorters parasiter till skillnad från t e x ”Kolla Masken”. Tyvärr är det också betydligt dyrare. Ett träckprov för hund kostar lite över 1000 kr per gång. 

Jag tror inte lille Trasan fått några kroniska skador i sina luftvägar. Hoppas åtminstone inte det. Nu i efterhand kom jag på att jag förra sommaren tyckte han blev väldigt hjässig och flåsig i träningen, men tolkade det som normalt eftersom han inte direkt spar på krutet, och alltid tar i och är explosiv i det han gör. Då blir man såklart mer andfådd än då man sparar lite på energin. Och det kanske berodde på det också, vad vet jag.

Hur som helst, nu är han i alla fall fri från alla jäkla maskar och vi ser fram mot ett parasitfritt 2017. Parasit är skit!!!

 

15 reaktioner på ”Parasit är skit!!!!”

  1. Heléne Lindström

   Ja fy fanken!
   Det är så jäkla skumt med dom där små äcklen. Hade han inte varit lite taskig i magen hade jag ju aldrig kollat upp det!!!

 1. Marika Söreskog

  Skönt att den jobbiga mask tiden är över ? jag trodde ju aldrig på känslig mage varianten i hans fall ? Bra att du tog tag i att kolla masken istället för att han skulle äta allergenic foder ? ? Han ser så fin ut nu i både pälsen & kroppen ??

  1. Heléne Lindström

   Ja det var allt en himla tur. Vi håller tummarna att maskjäklarna håller sig borta nu! 🙂

 2. Jo du, det har jag också råkat ut för.
  Ändå har jag maskat av 2 ggr/år.
  Vår yngsta åt mördarsniglar och tyckte det var en riktigt fantastisk delikatess så det fanns inte en chans att stoppa honom alla gånger. Han var/blev avmaskad.
  Helt plötsligt fick han hjärnhinneinflammation och blev såklart inlagd, där det upptäcktes att han hade lungmask och fick en rejäl avmaskningskur med receptbelagt medel.
  Lungmasken försvann och lång kortisonbehandling är över och hunden överlevde. Veterinärerna tror och är ganska säker på att det är lungmasken som ställde till det så att hjärnhinneinflammationen triggades igång.
  Så jag kommer aldrig ta lätt på det här med avmaskning, för trots avmaskad så hände detta och nu vi skickar in avföringsprov på analys efter detta till SVA.
  Dyrt ja…..med denna mardrömsresan vill jag aldrig gå igenom igen.

 3. Heléne Lindström

  Men fy f-n rent ut sagt Pia! Hjärnhinneinflammation!!

  En vän till mig berättade att hennes hund fått lunginflammation av hårmask capillarie och blev inlagd med antibiotikadropp och div mediciner. Jag har aldrig tidigare hört talas om just hårmask capillarie, även om jag vetat om att det finns något som heter lungmask.
  Här kommer det också lämnas in regelbundna träckprov från och med nu, det är en sak som är säker.
  Himla tur att din vovve blev frisk!

  Kram från oss!

  1. Den hette Crenosoma Vulpis och lever i bronkerna/bronkiolerna som han fick. Det är vanligen rävens och grävlingens lungmask och mellanvärd är sniglar…
   Fy farao vad det är vidrigt…

   Man läser och lär sig mkt om en sak när man blir utsatt för det.
   Tror jag frågat frågor till veterinärerna på både kors och tvärs, för att själv få grepp om vad som hände.

   Tur Tarzan fått bort dem!

 4. Vilken tur att du kollade honom en extra gång!!
  Förr rutinavmaskade jag alltid mina hundar en gång om året. Sedan har jag fått lära mig att man inte ska göra det om man inte misstänker något eller ser något i avföringen. Precis som du skriver vill jag inte göra för mycket onödigt. Men där ser man.
  Fortsätt krya på sig och bli av med alla ägg och skit.
  Skönt att Tarzan nu är fri.

 5. Detta inlägg gjorde mig lite nojig. Min gamla tik hostar lite skumt ibland, speciellt efter sina tokryck i trädgården. Vi har lösgående höns…..
  Har fått lära mig att vara försiktig med avmaskning. Tror nog att jag ska göra ett bajsprov faktiskt…

  1. Heléne Lindström

   Det kan nog vara idé att göra Sofie, så slipper du fundera… Men skicka till SVA då för dom ser alla typer av parasiter, även lungmask (till skillnad mot t e x ”Kolla masken på Apoteket).

 6. Så himla otäckt. Har du behandlat Mick och Tiger med? Jag känner mig bra sugen att skicka in träckprov för att kolla. Har ju höns på gården och Kites mage är ju spökig…

  Hoppas grabbarna får hålla sig friska nu!

  1. Heléne Lindström

   Jag behandlade alla för säkerhets skull. Ja det kan ju vara idé att kolla upp, om inte annat så du slipper fundera.
   Tack, vi håller tummarna för ett parasitfritt 2017!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top