Så här kan ett träningspass se ut

Jag tycker mig ha hittat ett bra upplägg på Tarzans och mina träningar.

Som det ser ut nu har vi fyra olika träningspass som vi växlar mellan. På så sätt får jag med alla bitar – både som del och i en större helhet – och kan ganska lätt hålla koll på tendenser upp och ner i träningen.

Numera tränar jag efter devisen ”make it simple” på så sätt att jag försöker förklara så enkelt som möjligt för Trasan. Förr tror jag mig ofta ha krånglat till saker helt i onödan, och därmed aldrig riktigt kunnat få honom (eller mig själv!) att begripa vad jag egentligen var ute efter. Precis som att det vore lite ”fult” att göra det för enkelt. Medan det kanske egentligen är precis tvärtom!!

Jag tycker jag mig ha fått en väldigt mycket tryggare och mer harmonisk träningsrelation med Trasan sedan jag började tänka i lite nya banor. Även då det är svårt eller blir fel känns han trygg och går inte alls upp i stress såsom han gjorde tidigare.

Vi vet var vi har varandra numera och det känns som ett väldigt bra utgångsläge för fortsatt utveckling. Humor blandat med allvar. Fokus blandat med ”go crazy”. Respekt för att vi är två olika individer (och arter) som tillsammans ska hitta en go känsla i det vi gör – både på tränings och i tävling.

Jag vill försöka vara tydlig, lyhörd och lita på mig själv. Och min hund är tveklöst bästa facit på hur bra jag egentligen lyckas med det i olika situationer. 🙂

Så här såg  Dagens träningspass ut. Det blev ett tidigt sådant (nåja…kl 08.15) eftersom jag hade ett träningsgäng här hemma hela dagen från kl 10 och framåt.

1.Uppvärmningspass:

Påminnelse om positionen i ff

Raka & korrekta ingångar till sidan

Stadga i stå; sitt & ligg trots störning

Hålla vittringspinnen stilla i alla lägen

2.Träningspass:

Fritt följ med fokus på snabba, raka sättanden samt position i långsam marsch

Rutan med fokus på snabb reaktion på ståkommandot (på rätt punkt!) i rutan

Inkallning med fokus på sista sträckan (ingång)

”Doldis” (framåtskick utan kon)

3.Tävlingsmässig länk:

Inkallning-rutan-fjärr-dir app-vittring

Dagens träning tog sammanlagt 55 minuter, med korta pauser mellan de olika passen.

Utvärdering av dagens träning:

-Inte alltid avsluta momenten då han satt sig vid sidan, utan förlänga det som han inte får för hög förväntan på belöning där

-Träna vidare på att hålla vittringspinnen stilla, även i riktigt ”hett” läge

-Fin position och tanke i ff

-Snabba fina halter i ff

-Tänka på att sällan avsluta kedjan med fjärr (hög förväntan på belöning efter fjärren!)

-Fundera vidare på hur jag ska jobba vidare med ”doldis”. Har lite tankar kring det hela men känner mig lite osäker i och med att Trasan gärna får mycket belöningstänk…

Nästa pass kommer fokus ligga på dir app, vittring och nya runda-momentet. Och så kommer jag jobba lite med det som fungerade mindre bra i dagens pass.

Filmen ovan är från i från i våras. Vi har tänkt i lite nya banor sedan dess då det gäller de nya momentens inlärning för att få det hålla i skarpt läge… Inte klart ännu, men med lite mer träning, tankar och utvärdering så… 😉

Självförtroende, humor, trygghet och glädje. Fyra parametrar som alla känns lika viktiga för mig för att jag och min hund ska kunna prestera vårt bästa! :)
Självförtroende, humor, trygghet och glädje. Fyra parametrar som alla känns lika viktiga för mig för att jag och min hund ska kunna prestera vårt bästa! 🙂

 

 

 

 

 

7 reaktioner på ”Så här kan ett träningspass se ut”

 1. Jag såg er på sm och mi var en energikick och lös av glädje!! ? En häftig kombination av harmoni och power! Love it! ?

 2. Hade oxå glädjen att se er live på SM. En sån massa glädje det sprutade om er två, man blev lycklig av att se er! Och massa fina moment bjöd ni oxå på. Blev väldigt inspirerad av er! 🙂
  Intressant att läsa hur du lägger upp träningen med Tarzan. Tränar du alltid en kedja tävlingsmässigt på alla dina träningspass? Och när du skriver tävlingsmässigt, betyder det så att du aldrig belönar honom?
  Tack på förhand för svar!
  Kram Linnea

  1. Men tack! 🙂 Så himla kul att du upplevde det så. Jag var faktiskt också lycklig inne på planen – även om man samtidigt är fokuserad på det man gör – över att nöjet få att vara med på ett SM. Vårt allra första. 🙂 Och dessutom ha c-vitaminen Tarzan vid sidan. <3

   Jag tror också det till stor del berodde på domarna som inte hade några som helst synpunkter på att (och hur!) man belönade sin hund mellan momenten. Nu passar det förvisso inte alla hundar att få "showa loss" efter ett moment, men dom det passar ska ju verkligen få göra det tycker jag. Och det fick man på detta SM. Väldigt trevligt både för oss tävlande och publiken vad jag har förstått. 😉

   Jätteskoj att du blev inspirerad!

   Som svar på dina frågor: Jag lägger ofta in en tävlingsmässig kedja i träningen, men inte varje gång. Kanske vartannat, vart tredje pass.

   Och då jag skriver tävlingsmässigt betyder det att jag gör precis som jag skulle gjort på tävling. No more, no less. Däremot finns det andra typer av länkar där jag lägger in både enstaka belöningar och även lite hjälp och påminnelser. Men det är en annan typ av träningspass. 🙂

   Kram H.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top