”Ser du vad jag säger?”

Utveckling är en stark drivkraft hos mig. Jag avskyr när saker och ting – inklusive jag själv – står stilla. Likaså tröttnar jag snabbt då jag hamnar i sammanhang där jag ”trampar vatten” och inte får utlopp för min kreativa sida. Jag vill gå på nya vägar, hitta nya sätt och tänka nya tankar – utan att för den skull frångå min personlighet eller min grundsyn.

Då det gäller hundträningen tror jag det finns så otroligt mycket mer att lära sig när det gäller kommunikation. På den kurs jag går under våren i Kreativ förhandling &kommunikation” handlade förra tillfället om hur vi kommunicerar med varandra. Undersökningar visar att vad vi egentligen säger (alltså våra ord) förmedlar 7%. Vår röst (tonläge, hastighet mm) 38% medan vårt kroppsspråk förmedlar hela 55%!

Då det gäller kommunikation människor emellan så pratar man om att ”matcha varandra” för att på så sätt skapa bra förutsättningar för förståelse. Det innebär att man söker likheter med sin motpart och på så sätt ”härmar” varandra, fast på ett positivt sätt. Man känner helt enkelt igen sig i den andra, vilket skapar trygghet, harmoni och ger bra grund för ett lyckat samarbete. Det kallas för att skapa ”rapport” med varandra. 

Jag tänker lite på samma sätt i hundträningen när jag pratar om att jobba med, och inte mot hunden. Men där handlar det mera om att matcha varandras energier, och inte minst få förståelse för varandras sätt att tänka och lära. Jag tycker mig se på Tarzan (det må vara inbillning…eller inte) att han blir glad och ”tacksam” då han märker att jag förstår hur han tänker. Vilket inte är jättelätt alla gånger, ha ha. Och själv blir jag glad och tacksam när jag ser att Tarzan begriper vad jag vill och hur jag tänker. Vilket säkert inte är så lätt för honom heller alla gånger. 🙂 Vi har ju olika språk. Om jag begär att han ska förstå mitt, så måste ju jag lära mig hans, för att vi ska kunna samarbeta på ett bra sätt. 

Tarzan har ett mycket tydligt kroppsspråk. Jag blir full i skratt åt honom mellan varven för han visar så mycket uttryck med sin kropp och sin mimik. Men så är han också en väldigt kommunikativ hundindivid som hela tiden ”pratar” (fast tyst tack och lov) och vill ha respons på det han gör. Jag har medvetet fått jobba med att han inte ska söka mitt ansikte för att få bekräftelse i alla lägen. Men i vissa situationer ( t e x när han kommer mot mig, eller när jag går mot honom) kan använda mig av mitt ansikte och mitt leende för att säga ”Bra jobbat grabben, fortsätt så!” 

 


Foto: Lena Kerje
Foto: Elin Åström
Foto: Ingela Karlsson
Foto: Lena Kerje

Foto: Ingela Karlsson

I går var jag och min vän Marika på föreläsning med Kjell Enhager. Jag har lyssnat på honom förut plus att jag har flera av hans dvd:er. Förutom att Kjell är en fantastisk talare med mycket karisma och positiv energi, har han mycket klokt att säga. Efter över 30 år av coaching och ledarskap inom såväl affärslivet som idrotten har han bred kunskap inom mental träning. 

Kjell pratade bl a om kroppsspråk (vilket gör att jag numera har jag en ”power-pose”;). Han tog också upp NÖHRA-modellen” som jag iofs kände till sedan tidigare föreläsningar med honom, men det är alltid bra med upprepningar. NÖHRA innebär Nuläge, Önskat läge, Hinder, Resurser, Agera, Följa upp. Det är ett – av många andra – sätt att arbeta med mål och målbilder som jag tycker fungerar bra. 

Vi fick också definiera vilka som var våra två största drivkrafter i det vi gör. Parametrarna var säkerhet&trygghet / spänning&variation / kärlek&tillhörighet / unik&speciell / växa&utvecklas / ge&bidra   Inte så lätt att svara på eftersom jag tror alla driver oss (i alla fall mig) till viss del. Jag kom i alla fall fram till två som överväger (fast dom behåller jag för mig själv… 🙂 En givande kväll med många intressanta tankar och massa inspiration! 

 

 

 

 

 

 

2 reaktioner på ””Ser du vad jag säger?””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top