Sju frågor till Jenny Damm

jenny_damm_och__jp_1028284a

I helgen har jag haft trevligt besök av Jenny Damm och hennes kompis Nettan. Mycket hundträningsprat blev det förstås och jag fick chansen att ställa några frågor till Jenny om hur hon ser på träningen.

1. Vilka olika delar jobbar du med då det gäller dig och hunden, och hur mycket tid ger du varje del?

Då det gäller träningen i stort delar jag in den i tre bitar – teknisk träning, fysisk träning och mental träning. Sammantaget jobbar lika mycket med varje del fast under vissa perioder lägger jag mer tid på en viss bit.

I den tekniska delen lägger jag allra mest tid på grunder, även med den erfarna tävlingshunden. Jag övertränar saker som slalomingångar, svängar, kontaktfält, riktning, ordförståelse och ”hjärntvättar” hunden genom många reps med massa belöningar. Det ska kännas lätt och inte vara fysiskt krävande. Jag övertränar även signaler och hinderfärdighet.

2. Vad söker du för egenskaper hos den blivande agilitystjärnan?

Jenny skrattar lite. Den ska vara galen, svarar hon. Hellre en för speedad individ än en som jag måste motivera. Jag vill ha en hund med mycket kamplust, den ska inte vara för stor, ha snabba reaktioner och kvicka rörelser.

3. Vad är det första du börjar träna med den nya hunden?

Jag tränar den att reagera snabbt,  jag lär den”positiv stress”, att springa framåt och svänga. Och så jobbar jag massor med kroppskontroll genom en hel massa tricks. Att skapa en bra samarbetsform och träningsrelation är A och O. Det ska inte finnas någonting i hela världen som är mer motiverande för hunden än att jobba tillsammans med mig.

4. Hur tänker du kring tävlingar och vad fokuserar du på där?

Då det gäller mästerskap är ju målet att vinna. 🙂 Men i övriga tävlingar fokuserar jag nästan aldrig på resultat utan varje tävling är till för att testa av, utvecklas och bli lite bättre till nästa tävling…och nästa…och nästa. Målet för dagen kan exempelvis vara att kontaktfälten funkar, att någon liten justering i min handling sitter i skarpt läge osv. Resultat och pinnar är ganska oviktigt för det är ju inte på just den tävlingen vi ska vara som bäst. Man kan säga att jag tävlar för att vi ska utvecklas, inte nödvändigtvis för att vara bäst där och då.

5. Har du några generella tankar som du påminner dig om då ni går in på planen?

Ja, att jag ska vara offensiv och inte köra på säkerhet. Säkerhet kanske gör att jag hamnar högre i resultatlistan just där och då men jag lär mig inte mycket på att köra defensivt. De offensiva förarna lyckas nästan alltid bäst i längden. Jag vill satsa – och vi ska ha kul! Jag tränar och tävlar för att jag och min hund tycker det är det roligaste som finns och det är den känslan som driver mig framåt.

6. Är du aldrig nervös?

Sällan nervös, men förhoppningsvis laddad. Nervositet bottnar ofta i att man fokuserar på vissa  tekniska brister. Det har vi väl alla från och till, men det är ju något man inte kan göra så mycket åt just då. Man får jobba på att stärka upp dom till nästa gång.

7. Har du någon mental coach eller hur jobbar du för att utveckla dig rent mentalt?

Nettan, skrattar Jenny och tittar på sin kompis. Hon brukar påminna mig om att ha rätt tanke i huvudet då vi ska gå in. Jag hade även en professionell mental coach som jag jobbade tillsammans med under en tid och det gav massor. Numera har jag  god koll på mig själv som person och har utvecklat bra strategier för att kunna fokusera på rätt saker, stoppa negativa tankar och se klarsynt på det vi presterar. Förr kunde jag bli sur och irriterad om jag inte lyckades så bra som jag hoppats, men med tiden har jag fått helt andra värderingar. En vinnare är inte alltid den som står överst på pallen. Fast…å andra sidan är det ju rätt trevligt när man känner att man gjort sig förtjänt av att stå där, avslutar Jenny med ett litet leende.

agility_vm2010_jenny_ina_500px

4 reaktioner på ”Sju frågor till Jenny Damm”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top