Statistik – när man vill ha svart på vitt…

Fotograf: Angelica Angerstål

Efter att ha haft en period med lite ”slaskträning” (några av träningarna har varit riktiga skitpass) har jag nu tagit tag i mig själv och börjat planera ordentligt. 

Jag är väl medveten om hur viktigt det är att passen är genomtänkta men ibland har orken inte riktigt räckt till, och träningen har mest blivit ett sätt att aktivera Tarzan. Att ha enstaka slakspass tror jag inte spelar så stor roll (man är ju ingen übermensch), men många på rad är inte bra. 

Tio minuters tankeverksamhet – fem innan och fem efter passet –  och små anteckningar, har gjort stor skillnad. Det har nästan omedelbart givit resultat i form av snabb utveckling i vissa delar och de extra tio minutrarna sparar tid (och energi!) när vi väl är ute på planen.

Jag har också roat mig med att kolla vår tävlingsstatistik i elitklass, från vår första start 2014 fram till nu. Poäng säger ju långt i från hela sanningen, men eftersom vi gjort över tjugo starter kan man ändå få ett visst hum om åt vilket håll de olika momenten utvecklats. Så här ser det ut:

Vi har sammanlagt 23 starter, varav 18  har resulterat i förstapris.

Det har blivit 230 elitmoment. Av dom har vi nollat tio st, varv sju av dom nollorna kommit under vårt första år i eliten, dvs 2014. Antalet 10:or är totalt 116 st.

Under 2016 har vi åtta moment som ligger över 9 i snitt. 

Det moment jag varit mest osäker på då vi ställer upp har varit vittringen. Men tittar man på statistiken ser det inte ut som i min hjärna. Vi har visserligen nollat den två gånger av 23, men å andra sidan har vi 17 st 10:or och ett totalsnitt på 9,3. Kanske dags att inte låta hjärnan ligga kvar på dom där två nollorna…

Det som gör mig allra gladast är att vårt fria följ hoppat upp en dryg poängenhet under 2016 jämfört med 2015.  Det är trevligt att det håller okej kvalité även på tävling där Tarzan blir extra gasad.

Jag hör mig ofta säga att vårt dilemma är att vi är ganska ojämna i våra prestationer. Men om man tittar på statistiken så stämmer inte det. Vi var ojämna under 2014, men under 2015 och 2016 så ligger våra moment på en ganska jämn och stabil (trodde nog aldrig jag skulle koppla det ordet i samband med Tarzan, ha ha!!!) nivå. Så nu ska jag sluta säga att vi är ojämna. Vi har faktiskt blivit ganska jämna!! 

Det är intressant med statistik. Jag är ingen fan av diagram&statistik, men i ärlighetens namn får man saker rent konkret konstaterat för sig.

Jag är verkligen imponerad över hundtränare som klarar hålla en hög och jämn kvalité med sina hundar långt upp i åren. För mig är det ett kvitto på sund och bra hundträning, och ett mål som jag själv ödmjukt jobbar för att uppnå.

599460_10150976514067605_461330538_n_2

8 reaktioner på ”Statistik – när man vill ha svart på vitt…”

  1. Imponerande!!!!! Hatar annars statistik, modeller och diagram – Men det är ju faktiskt lite av ett uppvaknande att se det så här….. Nu blev jag inspirerad! En stor kopp kaffe och min bästa vän Mr Excel coming right up.. 🙂 🙂 Saknar dig! Kramar <3

    1. Härligt vännen! Jag är helt säker på att Mr Excel och du kommer fram till massa bra saker… 🙂
      Jag saknar dig också. Dina klokheter och din goa energi. Vi MÅSTE bara ses snart!
      Kram <3

  2. Tack för alla intressanta blogginlägg. Det är väldigt roligt att läsa om er träning och ta del av dina kloka tankar. Och massa fina bilder som grädde på moset. ? Önskar dig en trevlig helg! // Sara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top