Systemfel?

 

1521308_10204010525333834_8916821604702992307_n

Följande rader är skrivna av min vän Sharon Emanuel och utlagda på hennes logg:

”Vi kommer inte satsa på SM 2016. Och varför inte det? Jo, för jag vill att vi ska utvecklas och jag vill att vi ska ha arbetsro och tid för det.

Därtill kommer att jag inte heller vill vara en del av ett system jag inte tror på. Högre poäng och allt sämre hundar – ett system som bygger luftslott. Ett system där det dessutom kan skilja rejält på vilka poäng ett program genererar – helt beroende på vem som dömer.

Ett system som därför ”gynnar” (endast i fråga om att få en plats på SM och höga siffror på SBK-tävling) de med tillgång till domarlistor, möjligheten att åka långt och som kan och vill tävla väldigt frekvent.

Ett system som i min värld odlar ett helt felaktigt fokus på att tävla mycket och jaga generösa domare, snarare än ett fokus på att utveckla sin egen träning.

Jag vill att tävling ska ge svar på frågor. Väldigt enkelt; Var är vi nu? Vad är ok och vad ska vi bli bättre på?

Jag vill ha kvitton på mina ”kampanjer”. Jag vill tävla för schyssta domare som på schyssta sätt synliggör våra svagheter genom sin bedömning – och jag vill ge min hund bra erfarenheter av att tävla.

Förra året drogs jag in i SM-racet. Jag, som de flesta andra jag känner, jagade poäng hejvilt i slutet av kvalperioden. Jag blev så fartblind. Och jag var inte glad. Och inte stolt.”

Jag vet att Sharon är långt ifrån ensam att känna så här. Väldigt många jag möter tycker vårt nuvarande kvalsystem är fel och definitivt inget som gynnar lydnadssporten i stort.

En annan aspekt som jag tycker är tråkig är att det läggs mycket negativ fokus på våra domare och deras sätt att döma. Antingen får de höra att de är de för hårda i sin bedömning eller på tok för generösa. Att få en jämnare bedömning inom lydnaden är givetvis något att sträva efter, men det kommer ändå alltid att skilja från person från person, helt enkelt för att man uppfattar saker olika.

Så i stället för att lägga för stort ansvar på våra domare borde själva kvalsystemet till SM ses över. Då skulle den enskilda domarens bedömning inte vara så vansinnigt utslagsgivande.

Personligen tycker jag beslutet att minska antalet startande till SM från 60 till 50 är fel. Kvalpoäng över 296 känns inte heller särskilt sunt. I synnerhet då vi alla är väl medvetna om att dessa siffror inte alltid speglar verkligheten och heller inte alltid är helt rättvisa.

”Helt rättvist går det aldrig att få en bedömningssport” kanske någon tänker. Och jag håller med. Desto viktigare att ha ett system som ökar chansen att göra det så rättvist det går, med syfte att öka bredden på lydnadssporten, locka fler att tävla och på så sätt få fram många duktiga ekipage som kan vara med och konkurrera internationellt.

SM borde vara en morot för många, men som det är nu finns det många duktiga hundförare som inte ens försöker. Och då ekipage som Sharon Emanuel och hennes Koe – ett team som i mina ögon definitivt har landslagskapacitet – väljer att avstå ”kvalhetsen” för att hon anser det hämmar deras fortsatta utveckling, då är det något som är väldigt fel.

I det här fallet sneglar jag gärna åt våra grannländers kvalsystem som känns både roligare, mer rättvisa och kanske t o m är en del av deras frammarsch inom lydnadssporten.

 

15 reaktioner på ”Systemfel?”

 1. Hehe… känner mig tjatig om jag skriver igen att jag håller med dig i dina kloka ord, så jag låter bli… undrar istället varför måste vi vara sådär himla överrens 😉

 2. Så frustrerande på att ingen lyssnar på oss. Men så länge UG inte kvalar själva så förblir nog denna idioti. Ekipage åker 60 mil, när det finns tävlingar 5 km ifrån hemmet. Flera anmäler sig till flera tävlingar för att sen kunna välja domare, ja stort fett systemfel! Suck……..

  1. Susy, jag hoppas med en dåres envishet att någon kommer lyssna på oss förr eller senare. Att kunna föra en konstruktiv diskussion om saker som man anser behöver förändras känns väldigt viktigt.

   Vi vill ju förmodligen alla samma sak – att utveckla och göra lydnadssporten mer attraktiv – men ser olika vägar dit.. Jag efterlyser en större öppenhet och mindre revirtänkande.

 3. Starkt av din kompis. Jag håller med om att det här smkval systemet är sjukt galet. Vem gynnar det? Inte vi som tävlar och vill bli bättre i alla fall utan dom som har tur och hamnar för rätt domare. Ska det vara så? ?

  1. Jag tror väldigt få egentligen tycker det är ett bra och rättvist system – i alla fall är det den uppfattning jag fått. Och tyvärr har jag även träffat domare som ledsnat på att döma p g a negativ kritik och dålig stämning bland deltagarna. Väldigt trist.

   När många ”krigar” om en av femtio platser till SM (och där kvalpoängen helst ska upp över 300) så bäddar det tyvärr för reaktioner av det här slaget, vilket givetvis inte är roligt för någon part.

 4. Vi diskuterade på senaste mötet om var man vänder sig för att påverka sådana här frågor. Är det distriket el sbk centralt?

  1. Då det gäller just kvalsystemet och dess utformning tror det är Thomas Lundin man ska vända sig till. Man kan maila honom på (thomas.lundin@brukshundklubben.se) Jag har fått uppfattningen att han är öppen för förslag och lyssnar på argument, så det är nog jättebra om man framför sina tankar till honom direkt.

 5. Hej! Har ingen hund men underbara djur! Vet vilken enorm tid det läggs på att träna, rasta osv osv.
  Känner en som har en BC och som åker runt å tävlar i sitt närområde. Hon nämner SM i förbifarten å säger vad svårt det är att komma med bland dom 50.
  Nu till min fråga, kanske lite dum då jag inte har en aning.
  Finns det proffsdomare? Om så är fallet så straffar väl dom som ”jagar billiga poäng” ut sig själva! Synd att dom tar en plats om det bara 50 som får vara med.
  Varför kan inte vem som helst anmäla sig?

  1. Hej Bäckis! Alla domare som dömer har domarutbildning, fast vissa dömer mer brukslydnad och andra är mer renodlade lydnadsdomare.
   För att kunna vara med och försöka kvala till SM måste man tävla i elitklass.
   Någon typ av ”kvalitetssäkring” kanske man måste ha för att vara berättigad att starta, även om nuvarande system känns fel. Vi får hoppas på en ändring så både din kompis och flera andra får bättre förutsättningar att kunna komma med. 🙂

   1. Kolla med min kompis å hon var med i elitklass men inte tillräckligt med poäng för att få vara med?! Varför kan inte alla som är med i elitklassen få vara med?
    Är det stor skillnad på bedömningen från en bruks- eller lydnadsdomare?

  1. Det verkar som att de allra flesta – både domare och tävlande – vill se en förändring. Låter spännande med kvalsystemet i vallning Jenny. Jag har ingen aning om hur det går till där men det ska jag ta reda på! 😉

 6. Bra och kloka tankar. Det är roligt att så många tycker lika. Tänk om de styrande kunde lyssna på lydnadsfolket.

  1. Ja du Tage, det vore fantastiskt roligt. Jag hoppas innerligt att de som bestämmer är flexibla och lyhörda och lyssnar på oss. Tror det skulle gynna alla parter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top